Έκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Intifada_logo

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» οργανώνει καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του γυναικείου συνεταιρισμού του παλαιστινιακού χωριού Αμπού Ντις που βρίσκεται στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ. Στόχος της καμπάνιας είναι η αγορά ραπτομηχανών για τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό.

Το Αμπού Ντίς καταλήφθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό (Τσαχάλ) το 1967. Σε όλη του την ιστορική διαδρομή, το Αμπού Ντις ήταν και είναι στενά συνδεδεμένο με την Ιερουσαλήμ τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Η πλειονότητα των κατοίκων του δούλευαν στην πόλη όπως επίσης ψώνιζαν εκεί.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Σαρόν χτίζει το Τείχος της Ντροπής που προσαρτά de facto στο Ισραήλ ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το Τείχος κατακερματίζει τη Δυτική Όχθη, αποκόπτει τους κατοίκους της από τα χωράφια τους, κόβει στη μέση ολόκληρα χωριά.

Ένα τέτοιο χωριό είναι το Αμπού Ντις. Το Τείχος το κόβει στη μέση και το αποκόπτει από την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, τα μπλόκα του Ισραηλινού Στρατού κατοχής κλείνουν και την παραμικρή δίοδο για τους κατοίκους του. Αποτέλεσμα: Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στην Ιερουσαλήμ να δουλέψουν, η ανεργία και η ανέχεια εκτινάσσονται στα ύψη. Αν προσθέσουμε και την συνεχιζόμενη κράτηση σε ισραηλινές φυλακές εκατοντάδων κατοίκων του Αμπού Ντις, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος. Ο στόχος του Ισραήλ είναι βέβαια προφανής. Να καταστεί η καθημερινότητα των Παλαιστινίων αφόρητη ώστε να εγκαταλείψουν τα χωριά της Δυτικής Όχθης.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός τους Αμπού Ντις είναι μια από τις πολλές προσπάθειες των γυναικών της Παλαιστίνης για να αποτραπεί ένας ακόμη ξεριζωμός. Οι γυναίκες προσπαθούν να βρουν λύσεις στα εκατοντάδες προβλήματα της καθημερινότητας για να γίνει η ζωή της κοινότητας στοιχειωδώς βιώσιμη.

Η προμήθεια των ραπτομηχανών θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τις ραπτομηχανές όχι μόνο εξασφαλίζεται η ένδυση των ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αλλά και δημιουργείται ένας παραγωγικός πυρήνας που μπορεί να προσπορίσει στην κοινότητα ένα μικρό αλλά πολύτιμο για αυτήν εισόδημα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται ο αγώνας των γυναικών ενάντια στην κατοχή και τον αποκλεισμό τους από τη δημόσια σφαίρα.

Η καμπάνια του Συλλόγου Αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» δεν έχει έναν θολό «φιλανθρωπικό» χαρακτήρα. Είναι μια έκφραση έμπρακτης στήριξης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Είναι η υλική έκφραση της βούλησης μας να μην επιτρέψουμε ένα ακόμη ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Αθήνα, 17/5/05

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: