Το Ισραήλ συνέλαβε τον υπεύθυνο του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιερουσαλήμ

Intifada_logo

Τη στιγμή που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επικείμενη αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αν και η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας προβάλλεται ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διευθέτησης, η συνεχιζόμενη ανέγερση του Τείχους της Ντροπής, η προσάρτηση εδαφών και η επέκταση των εποικισμών της Δυτικής Όχθης δεν μπορούν παρά να αφήνουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της ισραηλινής πολιτικής.

Την Κυριακή (7/8/2005) η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών εισέβαλαν σε σχολείο στο χωριό Αμπού Ντις, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την ανατολική Ιερουσαλήμ και διχοτομείται από το Τείχος της Ντροπής, συνέλαβαν τον Αλί Αμπού Χελάλ, γενικό συντονιστή του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιερουσαλήμ και τον οδήγησαν στη φυλακή Μοσκόμπια.

Η σύλληψή του έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που οργανώθηκε από το Κέντρο με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Παλαιστίνιων που διαμένουν στη Δυτική Όχθη, αλλά εργάζονται στην Ιερουσαλήμ. Στην ανακοίνωση του Κέντρου – μεταξύ άλλων – αναφέρεται: «Φαίνεται ότι ο δικηγόρος Αλί Αμπού Χελάλ συνελήφθη επειδή οργάνωσε μία συνάντηση των ανθρώπων που υποφέρουν από την παραβίαση των δικαιωμάτων τους εξ αιτίας του Τείχους. Το ίδιο το Τείχος είναι παράνομο, το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί καθαρά ότι είναι παράνομο εδώ και ένα χρόνο. Η υπόθεση της συνάντησης στο σχολείο είναι απλώς ένα παράδειγμα ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας του Τείχους. Είναι νόμιμο για έναν δικηγόρο να τους βοηθάει. Είναι εξοργιστικό να συλλαμβάνεται επειδή ασκεί το επάγγελμά του».

Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιερουσαλήμ απευθύνει έκκληση αποστολής επιστολών διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του Αλί Αμπού Χελάλ, καθώς και για τη διασφάλιση της εργασίας των 28 δασκάλων του σχολείου οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση και απειλούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι επιστολές διαμαρτυρίας να σταλούν σε μία από αυτές τις διευθύνσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Ισραήλ (1 ή 2), στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας (3,4), καθώς και ένα αντίγραφο στο Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιερουσαλήμ.

 

Tzipi Livni
Ministry of Justice
29 Salah al-Din Street
Jerusalem 91010, Israel
Fax: +972 2 628 7757
E-mail: sar@justice.gov.il
Menahem Mazuz
Attorney-General/Legal
Advisor to the Government
Ministry of Justice
29 Salah al-Din Street
Jerusalem 91010, Israel
Fax: +972 2 628 5438
+972 2 627 4481
Πέτρος Γ. Μολυβιάτης
Υπουργείο Εξωτερικών
Βασ. Σοφίας 5
Fax: 210.368.1433
Υπουργείο Εξωτερικών
A6 Δ/νση Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής
Ακαδημίας 1
Fax: 210.368.1190

 

Η διεύθυνση Κέντρου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιερουσαλήμ είναι: camdenabudis@btinternet.com ή CAFDA, PO Box 34265, London NW5 2WD.

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ στηρίζει το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιερουσαλήμ και προσυπογράφει την έκκληση αποστολής επιστολών διαμαρτυρίας.

Αθήνα, 12/8/05

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: