Για τον Αριέλ Σαρόν

Intifada_logo

Τις τελευταίες μέρες η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν έδωσε την αφορμή για μια σειρά δημοσιευμάτων που επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν περίπου ως απόστολο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Θεωρώντας ότι αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται ούτε στην παλιότερη δράση του ούτε στην πολιτική του των τελευταίων χρόνων, θα θέλαμε να θυμίσουμε ορισμένα περιστατικά από το βίο και την πολιτεία του Αριέλ (Αρίκ) Σαρόν.

Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα του ταγματάρχη, τότε, Σαρόν ήταν τον Οκτώβριο του 1953 όταν ο ισραηλινός στρατός (Τσαχάλ) ακολουθούσε την τακτική των αντιποίνων στις παλαιστινιακές και αραβικές συνοριακές παρενοχλήσεις. Σε μια τέτοια επιχείρηση αντιποίνων στην παλαιστινιακή πόλη Κιμπίγια οι κομάντος του Σαρόν ανατινάζουν δεκάδες σπίτια και σκοτώνουν εξήντα εννιά αμάχους. Ο ίδιος θα δηλώσει ότι οι φόνοι έγιναν κατά λάθος.

Στον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 ο Σαρόν θα δεχτεί σφοδρές κριτικές από τους ανωτέρους του αλλά και από τους στρατιώτες του γιατί προκάλεσε μια πολύνεκρη σύγκρουση (38 ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί) στο πέρασμα Μίτλα στο Σινά, σύγκρουση που θα μπορούσε να αποφευχθεί μιας και οι αιγυπτιακές δυνάμεις αποσύρονταν.

Στα 1982 ο Αριέλ Σαρόν είναι υπουργός άμυνας του Ισραήλ. Θεωρείται αρχιτέκτονας της επιχείρησης «Ειρήνη στη Γαλιλαία», δηλαδή της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο. Τον Σεπτέμβριο του 1982 οι δυνάμεις της PLO έχουν πια αποσυρθεί (μετά από διαβεβαιώσεις της διεθνούς κοινότητας για προστασία των αμάχων) και τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα βρίσκονται περικυκλωμένα από την Τσαχάλ. Με την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων, οι παραστρατιωτικοί της λιβανέζικης φασιστικής Φάλαγγας εισέρχονται στα στρατόπεδα. Της επιχείρησης ηγείται ο ηγέτης της Φάλαγγας Ελί Χομπέικα. Από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 1982 οι Φαλαγγίτες σφάζουν αμάχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινοί στρατιώτες ρίχνουν φωτοβολίδες για να τους διευκολύνουν. Ο τελικός απολογισμός πιθανότατα ξεπερνάει τους 2.000 νεκρούς.

Η ερευνητική επιτροπή Καχάν της ισραηλινής κυβέρνησης στο πόρισμα της δηλώνει ότι «ο υπουργός άμυνας φέρει προσωπική ευθύνη για τα γεγονότα». Ο Χομπέικα ανατινάχτηκε τον Ιανουάριο του 2002, αφού πρώτα είχε δηλώσει διατεθειμένος να καταθέσει εναντίον του Σαρόν σε Βελγικό δικαστήριο το οποίο εξέταζε κατηγορίες κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού για εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση αυτή. Η κυβέρνηση του Λιβάνου του απένειμε μεταθανάτια παράσημο.

Το 2000 ο Σαρόν (που έχει πια γίνει σύμβολο της ισραηλινής τρομοκρατίας) με την επίσκεψη του στο τέμενος Χαράμ Ελ Σαρίφ (Όρος του Ναού) προκαλεί το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα. Το 2001 ως πρωθυπουργός πια ηγείται της εκστρατείας εναντίον των Παλαιστινίων με την κατοχή της Δυτικής Όχθης, τις δολοφονίες και τις συλλήψεις χιλιάδων Παλαιστινίων, την καταστροφή των υποδομών της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και την περικύκλωση του αρχηγείου του Αραφάτ.

Η απόφαση για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας έδωσε την ευκαρία να οικοδομηθεί ένα διαφορετικό προφίλ του Σαρόν. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι: Πρώτον, την απόσυρση από τη Γάζα συνοδεύει η ανέγερση του Τείχους της ντροπής που προσαρτά τα ευφορότερα εδάφη της Δυτικής Όχθης (έως και 47% του συνόλου της) και παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα «σύνορα του 1967». Δεύτερον, στη Γάζα οι έποικοι ήταν μόλις 9.000. Τρίτον, η συνεχής παλαιστινιακή αντίσταση έκανε την κατοχή της Γάζας να κοστίζει πολύ τόσο σε ζωές ισραηλινών στρατιωτών όσο και σε χρήμα. Με την απόσυρση από τη Γάζα ο Σαρόν έδωσε κάτι που δεν μπορούσε να κρατήσει με απώτερο στόχο να οικειοποιηθεί αυτό που πραγματικά ήθελε, δηλαδή τη Δυτική Όχθη.

Το να λέμε το ποιος πραγματικά υπήρξε ο Αριέλ Σαρόν δεν είναι μόνο πράξη σεβασμού σε όσους χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων του. Είναι, ταυτόχρονα, και συμβολή στην επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στη Μέση Ανατολή αφού καταδεικνύει ποιοι είναι αυτοί που την εμποδίζουν.

Αθήνα, 17/1/06

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: