Για τις βουλευτικές εκλογές στην Παλαιστίνη (ανακοίνωση)

Intifada_logo

5/2/2006

Η μεγάλη νίκη της Χαμάς (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) στις εκλογές για το Νομοθετικό Σώμα της Παλαιστινιακής Αρχή δημιουργεί ένα καινούργιο δεδομένο στο παλαιστινιακό ζήτημα και γενικά στη Μέση Ανατολή.

Μολαταύτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βασικές πτυχές του προβλήματος (κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχής εποικισμός, επέκταση του Τείχους της ντροπής, χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, οικονομικός στραγγαλισμός των Παλαιστινίων, καμιά προοπτική επίλυσης τους προσφυγικού ζητήματος που αφορά 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους) ουδόλως έχουν μεταβληθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών. Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να σταθούμε στα παρακάτω σημεία:

1. Ίσως πιο σημαντικό από το ίδιο το αποτέλεσμα είναι το ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν πραγματικά ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές σε αραβική χώρα (το ότι δεν χρησιμοποιούμε τον όρο κράτος δεν είναι τυχαίο: η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι ούτε κατά διάνοια κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, το δε νομοθετικό συμβούλιο σε καμιά περίπτωση δεν έχει τις εξουσίες ενός συνηθισμένου κοινοβουλίου). Η επιτυχής διεξαγωγή των εκλογών, την οποία παραδέχεται το σύνολο των διεθνών παρατηρητών, δεν αποδεικνύει μόνο την πολιτική ωριμότητα και το δημοκρατικό ήθος του παλαιστινιακού λαού. Συγκροτεί επίσης ένα προηγούμενο που φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα. Επιβεβαιώνει, έτσι, αυτό που συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, ότι δηλαδή η εθνική απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού θα προκαλέσει ένα ευρύτερο κύμα αλλαγών σε όλον τον αραβικό κόσμο.

2. Τα αίτια της εκλογικής επιτυχίας της Χαμάς πρέπει να αναζητηθούν σε τρία -κατά κύριο λόγο- σημεία: α) στην απίστευτης έκτασης διαφθορά που κυριαρχούσε στην ελεγχόμενη από τη Φατάχ Παλαιστινιακή Αρχή. Διαφθορά που γινόταν ακόμα προκλητικότερη δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας του παλαιστινιακού πληθυσμού. β) στο μεγάλο έργο κοινωνικής πρόνοιας που προσφέρει η Χαμάς γ) στην αποτελμάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας λόγω της αδιαλλαξίας του Ισραήλ. Η Φατάχ χρεώθηκε πολιτικά μια διαδικασία που ξεκινώντας από το Όσλο και φτάνοντας στον Οδικό Χάρτη έχει καταλήξει φτάσει σε προφανές αδιέξοδο.
Τη δικιά της σημασία έχει, τέλος, η γενικότερη άνοδος του ισλαμιστικού ρεύματος σε παγκόσμια κλίμακα. Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Παλαιστίνη το κεντρικό ζήτημα που σημασιοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις είναι αυτό της κατοχής. Το παλαιστινιακό εντάσσεται στο γενικό γίγνεσθαι της Μέσης Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου, διατηρεί όμως πάντοτε την ιδιαιτερότητα του.

3. Θεωρούμε εξαιρετικά ελπιδοφόρο το ότι σε συνθήκες ακραίας πόλωσης τα τρία ψηφοδέλτια των προοδευτικών δυνάμεων της Παλαιστινιακής κοινωνίας (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, συμμαχία Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-FIDA-Κόμματος του Λαού, καθώς και Ανεξάρτητη Παλαιστίνη του Μουσταφά Μπαργκούτι) κατάφεραν να κερδίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτή η επιτυχία δημιουργεί την ελπίδα ότι είναι εφικτός ένας τρίτος δρόμος για το παλαιστινιακό κίνημα, ένας δρόμος που να έχει σαν προορισμό τόσο την εθνική απελευθέρωση, όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

4. Ανεξάρτητα από το ποια γνώμη έχει κανείς για τη Χαμάς (τόσο για την ιδεολογία της, όσο και για τις πρακτικές της) συνιστά αντιδημοκρατική στάση το να μην αναγνωρίζεται ένα δίκαιο και καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα. Και είναι πραγματικά πρόκληση το να απειλείται με οικονομικό στραγγαλισμό ο παλαιστινιακός λαός (οι ξένες επιχορηγήσεις είναι σχεδόν το μόνο δυνατό έσοδό του, δεδομένου ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει αποδιαρθρώσει πλήρως την παλαιστινιακή οικονομία) επειδή η επιλογή του δεν είναι αρεστή στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το Ισραήλ, που έχει αποθεώσει την κρατική τρομοκρατία (ας θυμηθούμε απλώς τις «στοχευμένες δολοφονίες»), θεωρείται «εταίρος για την ειρήνη».

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του παλαιστινιακού ζητήματος η διεθνής αλληλεγγύη είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Δεν πρέπει μόνο να κινητοποιηθούμε ενάντια στον απειλούμενο οικονομικό στραγγαλισμό των Παλαιστινίων. Όπως όλα δείχνουν, μετά τις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές και με την ολοκλήρωση του Τείχους της ντροπής στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ θα επιχειρήσει να χαράξει μονομερώς τα σύνορα προσαρτώντας τα μεγάλο ποσοστό των κατεχόμενων εδαφών (ουσιαστικά η συνοριογραμμή που επιθυμεί το Ισραήλ ταυτίζεται με την διαδρομή του Τείχους). Μπροστά στην ζοφερή προοπτική της οριστικής επιβολής των τετελεσμένων της κρατικής τρομοκρατίας και της εθνοκάθαρσης, η σιωπή δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνενοχή.

Αθήνα, 5/2/06

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: