Το κοινοβούλιο του Λιβάνου αναγνώρισε κάποια εργασιακά δικαιώματα σε Παλαιστίνους πρόσφυγες

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο του Λιβάνου ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους κάπου 425.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να εργαστούν σε περισσότερα επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα, στα επαγγέλματα που επιτρέπονται στους ξένους, αίροντας τις απαγορεύσεις που υπήρχαν . Επίσης θα μπορούν να έχουν ασφάλιση για ατυχήματα και σύνταξη από το δικό τους ταμείο κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο θα πληρώνουν εισφορές.

Παρόλα αυτά οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να μην επιτρέπεται να εργαστούν σε κάποια επαγγέλματα όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, μηχανικοί ή λογιστές, καθώς και στο δημόσιο.

Επίσης θα συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας υπό το πρόσχημα ότι αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρει στους πρόσφυγες η υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA, η οποία αυτόν τον καιρό έχει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα.

Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο Λίβανο υπολείπονται κατά πολύ από αυτά των Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, την Ιορδανία και γενικά στην περιοχή.

Στο μεταξύ δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Riyadh Al-Solh στο κέντρο της Βηρυτού για να καλέσουν το Λιβανέζικο κοινοβούλιο να τους αναγνωρίσει πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων μηχανικών στο Λίβανο, Αχμεντ Αμπού Τζαμία υπογράμμισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ότι θα πρέπει να εκλείψει η μεγάλη σύγχυση που υπάρχει μεταξύ της άρνησης των Παλαιστινίων να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λίβανο και των αιτημάτων τους για πολιτικά δικαιώματα. Ο Αμπού Τζαμία κάλεσε το Λιβανέζικο κοινοβούλιο να απονείμει δικαιοσύνη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και να τους αναγνωρίσει όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά δικαιώματα.

Από την πλευρά της η Χαμάς χαιρέτησε την απόφαση του κοινοβουλίου ως ένα θετικό βήμα. Σε δελτίο τύπου, την Τρίτη, το κίνημα της Χαμάς δήλωσε ότι αυτό το βήμα θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα βήματα αφού οι Παλαιστίνιοι ακόμα στερούνται δικαιωμάτων να ασκήσουν ελεύθερα επαγγέλματα, να έχουν κοινωνική και υγειονομική ασφάλιση και να είναι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Επεσήμανε ότι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναγκαία για να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο και να αντιμετωπιστούν όλα τα σχήματα εκτοπισμού και επανεγκατάστασης.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνη δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι μια ωραιοποίηση της πολιτικής του κράτους του Λιβάνου που στερεί δικαιώματα. «Ο νέος νόμος διατηρεί τις διακρίσεις επιτρέποντας την εργασία ενώ αγνοεί τα δικαιώματα του εργαζόμενου να ακολουθήσει την οποιαδήποτε καριέρα. Ενώ αγνοεί και άλλα δικαιώματα όπως αυτό της ιδιοκτησίας. Αυτό θέτει τους Παλαιστίνιους του Λιβάνου υπό πίεση.» Η δήλωση καταλήγει ότι το κόμμα και λιβανέζικα κινήματα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο Λίβανο, «μέχρι να αναγνωριστούν πλήρως γιατί η αναγνώρισή τους είναι προς το συμφέρον τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Λιβανέζων και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κοινωνική επιμονή των Παλαιστινίων και τον αγώνα τους για το δικαίωμα στην επιστροφή».

Η Φατάχ καλωσόρισε τον νόμο, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Άχμαντ Άσαφ, ότι είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». «Η παλαιστινιακή παρουσία στο Λίβανο είναι προσωρινή και αυτό τόνισε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς όταν δήλωσε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στο Λίβανο», πρόσθεσε ο Άσαφ, απαντώντας στις ανησυχίες ότι ο νόμος θα αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επιστροφής για τους Παλαιστίνιους στα σπίτια τους και σε ένα Παλαιστινιακό κράτος. Ευχαριστώντας του Λιβανέζους ηγέτες και κόμματα, ο Άσαφ δήλωσε ότι το ζήτημα των προσφύγων θα λήξει όταν οι Παλαιστίνιοι θα κατακτήσουν το δικαίωμα στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 του ΟΗΕ.

Πηγές: PIC, Maan (1, 2, 3) , BBC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: