Οι μισοί φτωχοί Ισραηλινοί είναι… Παλαιστίνιοι!

Αφορμή για το κείμενο αυτό στάθηκε το ενδιαφέρον άρθρο του κ. Νικολάου Μόττα με τίτλο «Οι «αγανακτισμένοι» του Τελ Αβιβ» [1] που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Palmografos.com.

Στο άρθρο που γράφτηκε επ’ αφορμή του ακόμα πιο ενδιαφέροντος φαινομένου των «αγανακτισμένων» του Ισραήλ, μεταξύ άλλων αναφέρονται αξιοσημείωτα ποσοστά φτώχειας:

«Το Ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων (INA) δίνει ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γιά την δύσκολη πραγματικότητα: «Ένα στα τρία παιδιά στο Ισραήλ είναι φτωχό. Κάθε τρίτο παιδί ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ασφαλίσεων». Και συνεχίζει, γράφοντας τα εξής: «Περισσότερες από 400.000 οικογένειες στο Ισραήλ υποφέρουν από «ανασφάλεια σίτησης» (δηλαδή με απλά λόγια, πείνα). Το 28% των ισραηλινών πολιτών, η αλλιώς 1.600.000 άνθρωποι ζούνε στο όριο της φτώχειας. Ανάμεσα σε αυτούς, περισσότερα από 600.000 παιδιά». Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, «περίπου 24% των ισραηλινών αναγκάζονται (από τις συνθήκες) να επιλέξουν μεταξύ φαγητού ή άλλων εξόδων όπως δάνεια, ενοίκια, φαρμακευτικά είδη, θέρμανση και ηλεκτρισμό».»

Δε γνωρίζω την ακριβή πηγή των στατιστικών αυτών και το έτος στο οποίο αναφέρονται και ενδεχομένως υπάρχουν μικρές ανακρίβειες ή αποκλίσεις (π.χ. τα 1,6 εκατομμύρια ίσως αντιστοιχούν σε κατάτι μικρότερο ποσοστό από το 28%). Παρόλα αυτά όμως, τα ποσοστά αυτά προσεγγίζουν εκείνα που αναφέρονται στην αναφορά του ισραηλινού Εθνικού Ινστιτούτου Ασφαλίσεων για το 2009 [2] η οποία δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2011. Σύμφωνα με αυτά οι φτωχές οικογένειες έφτασαν τις 435.100 (ποσοστό 20,5 %) συμπεριλαμβάνοντας 1.774.800 φτωχά άτομα (ποσοστό 25%), εκ των οποίων τα 850.300 (ποσοστό 36,3%) είναι παιδιά.

Αυτό που δεν προσδιορίζεται στα στοιχεία που αναφέρει ο αρθρογράφος, είναι τι ποσοστό αυτών των Ισραηλινών φτωχών πολιτών, είναι «Άραβες Ισραηλινοί πολίτες» δηλαδή Παλαιστίνιοι «μειονοτικοί» που ζουν εντός των κατεχομένων από το 1948 περιοχών.

Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια αναφορά του ισραηλινού Εθνικού Ινστιτούτου Ασφαλίσεων, οι «Άραβες» αποτελούν τη δεύτερη πιο φτωχή πληθυσμιακή ομάδα, μετά τους Υπερ-ορθόδοξους Εβραίους [εάν και εφόσον θεωρήσουμε την τελευταία ως ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα].

Η πτωτική τάση που εμφάνιζε τα τελευταία χρόνια η φτώχια στους «Άραβες» ανατράπηκε και έτσι η φτώχια στις αραβικές οικογένειες αυξήθηκε από 49,4% το 2008 σε 53,5% το 2009. Δηλαδή πάνω από ένας στους δύο «Άραβες Ισραηλινούς πολίτες» είναι φτωχός. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον εβραϊκό πληθυσμό είναι μόνο 15,2%.

Το ποσοστό των «αραβικών» φτωχών οικογενειών επί του συνόλου φτωχών οικογενειών, αυξήθηκε επίσης φτάνοντας το 35,9%, όταν το ποσοστό των «αραβικών» οικογενειών επί του συνόλου των οικογενειών της χώρας είναι μόνο 13,8% ! (βλ. πίνακα 7, σελ 23)

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι από τις 15.000 νέες φτωχές οικογένειες που προστέθηκαν το 2009, οι 14.300 ήταν «αραβικές»!

Στην πραγματικότητα, αν μιλήσουμε για άτομα και όχι για οικογένειες, το ποσοστό φτωχών πολιτών του Ισραήλ που αφορά σε Παλαιστίνιους είναι μεγαλύτερο. Σε ανάλυση του ΟΟΣΑ [3] αναφέρεται (βλ. σελ 142) ότι το 2007 οι μισοί «Άραβες Ισραηλινοί» ήταν φτωχοί και ότι το ποσοστό τους επί του συνόλου των φτωχών στο Ισραήλ είναι 45% δηλαδή υπερδιπλάσιο από το ποσοστό τους επί του πληθυσμού (που είναι γύρω στο 20%). Δηλαδή με άλλα λόγια, σχεδόν 1 στους 2 φτωχούς Ισραηλινούς είναι… Παλαιστίνιος!

Ενδιαφέρουσα και η ανάλυση μεταξύ των ίδιων των «Αράβων», με τους Βεδουίνους να είναι οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς, και μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία να είναι αλλοιωμένα αφού όπως αναφέρεται στην υποσημείωση Νο 45 στην σελ. 143, στα στατιστικά του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικών δεν περιλαμβάνονται οι Βεδουίνοι των «μη αναγνωρισμένων χωριών» οι οποίοι συνήθως είναι πολύ φτωχοί.

Ας σημειωθεί πως άλλες πηγές, όχι πολύ παλαιότερες, δίνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αναλογίας των φτωχών Παλαιστινίων με Ισραηλινή υπηκοότητα. Σε άρθρο των New York Times [4] του 2007 που αναφέρεται πάλι σε έρευνα του ισραηλινού Εθνικού Ινστιτούτου Ασφαλίσεων, λέγεται ότι το 53% των φτωχών οικογενειών στο Ισραήλ είναι «αραβικές».

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι:

α) Πάνω από 1 στις 3 φτωχές ισραηλινές οικογένειες είναι παλαιστινιακή, και σχεδόν 1 στους 2 φτωχούς Ισραηλινούς είναι Παλαιστίνιος.

β) Αυτό που κάνει το συνολικό ποσοστό φτώχιας του Ισραήλ να είναι τόσο αυξημένο, είναι το εκρηκτικό ποσοστό φτώχιας των Παλαιστινίων πολιτών του. Αλλιώς το ποσοστό φτώχιας του εβραϊκής καταγωγής πληθυσμού, που κυμαίνεται στο 15%-17% είναι στα επίπεδα ευρωπαϊκών χωρών [με όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν στον υπολογισμό των ποσοστών φτώχιας μεταξύ των χωρών].

Κάθε προσπάθεια ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης στο Ισραήλ, παραμένει ελλιπής εάν δε συνυπολογίσει τον παράγοντα της παλαιστινιακής «μειονότητας» και τις ρατσιστικές πολιτικές που αυτή υφίσταται.

Επίσης κάθε προσπάθεια ταξικής ανάλυσης της ισραηλινής κοινωνίας και ειδικότερα της εργατικής της τάξης χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ομάδες εργατών με διαφορετικά δικαιώματα που συνυπάρχουν:

– Ισραηλινοί πολίτες-εργάτες εβραϊκής καταγωγής,

– μη Εβραίοι μετανάστες εργάτες (υπολογίζονται σε 250 με 300 χιλιάδες με πάνω από τους μισούς να είναι «παράνομοι» [5])

– «Άραβες» εργάτες με υπηκοότητα,

– Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Δυτική Όχθη με άδεια εργασίας (υπολογίζονταν σε περίπου 23.000 το 2009 [6])

– Παλαιστίνιοι εργάτες χωρίς άδεια (κάπου 25.000 εισέρχονται «παράνομα» κάθε χρόνο εκ των οποίων οι 15.000 συλλαμβάνονται [6])

Η ισραηλινή κοινωνία είναι σαφώς ταξική και σαφώς υφίσταται «ισραηλινή εργατική τάξη» όμως η παράβλεψη των ιδιαιτεροτήτων της μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλά συμπεράσματα.

Γ.Κ.

[1] «Οι «αγανακτισμένοι» του Τελ Αβιβ»  http://www.palmografos.com/permalink/10848.html

[2] Poverty and Social Gaps Report – Poverty and Social Gaps in 2009, annual report

http://www.btl.gov.il/English%20Homepage/Publications/Poverty_Report/Documents/poverty%20report%202009.pdf

[3] Poverty and Employment Issues for Minority Groups

http://www.oecd-ilibrary.org/employment/oecd-reviews-of-labour-market-and-social-policies-israel/poverty-and-employment-issues-for-minority-groups_9789264079267-6-en

http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/employment/oecd-reviews-of-labour-market-and-social-policies-israel/poverty-and-employment-issues-for-minority-groups_9789264079267-6-en

[4] Noted Arab Citizens Call on Israel to Shed Jewish Identity

a recent report on poverty published last year by Israel’s National Insurance Institute indicated that 53 percent of the impoverished families in Israel are Arabs.

http://www.nytimes.com/2007/02/08/world/middleeast/08israel.html?pagewanted=2

[5] Μεταναστευτικές ροές στο Ισραήλ (μέρος Β), περιοδικό Resistencias, τεύχος 15, Ιούλιος 2010.

[6] The predicament of Palestinian workers in Israel

http://www.middleeastmonitor.org.uk/resources/fact-sheets/712-the-predicament-of-palestinian-workers-in-israel

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: