Ισραηλινό δικαστήριο επιτρέπει σε Ισραηλινό συγγραφέα να καταγραφεί ως μη θρησκευόμενος

Γιοράμ Κανιούκ

Ισραηλινό δικαστήριο επέτρεψε σε έναν 81χρονο Ισραηλινό συγγραφέα να μην καταγράφεται πλέον ως Εβραίος– κάτι το μη φυσιολογικό στο Ισραήλ όπου όλοι οι πολίτες κατηγοριοποιούνται με ταυτότητες σύμφωνα με τη θρησκεία τους. Ενώ τα ισραηλινά διαβατήρια καταγράφουν την εθνικότητα του κάθε πολίτη ως είτε «Εβραίου» είτε «Άραβα».

 

Ο Γιοράμ Κανιούκ είναι γνωστός συγγραφέας στο Ισραήλ, ο οποίος πρόσφατα κέρδισε βραβείο για το βιβλίο του για τον πόλεμο του 1948 στον οποίο είχε τραυματιστεί. Αφορμή για την ασυνήθιστη υπόθεση στάθηκε η γέννηση του εγγονού του ο οποίος καταγράφηκε ως «Αμερικανός Χριστιανός», καθώς η μητέρα του παιδιού και κόρη του Κανιούκ, που έχει γεννηθεί στο Ισραήλ και έχει υπηρετήσει στον Ισραηλινό στρατό έχει χαρακτηριστεί έτσι. Και αυτό γιατί η μητέρα της και σύζυγος του Κανιούκ είναι Αμερικανή και Χριστιανή. Μετά από συνομιλίες με την αρμόδια υπηρεσία, τελικά δόθηκε άδεια ο εγγονός να καταγραφεί ως «χωρίς θρησκεία». Ακολούθως ο Κανιούκ ζήτησε να εξισωθεί με τον εγγονό του. Όταν η αίτησή του απορρίφθηκε, ο συγγραφέας προσέφυγε στα δικαστήρια.

Στην προσφυγή του εξηγούσε γιατί θέλει να είναι μέρος του Εβραϊκού ή Ισραηλινού έθνους, αλλά καθώς στο Ισραήλ δεν υπάρχει ορισμός της εθνικότητας πέρα από αυτόν που βασίζεται στη θρησκεία, ζητούσε το στάτους του «χωρίς θρησκεία» όπως ο εγγονός του.

Εξήγησε επίσης ότι ποτέ δεν ήταν θρήσκος και ποτέ δεν εκτελούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα και παρότι έχει γεννηθεί από Εβραία μητέρα, ζήτησε να μην καταγράφεται ως Εβραίος.

Όπως είχε δηλώσει στη Χααρέτζ: «Ο γιός της κόρης μου, η οποία γεννήθηκε στο Ισραήλ και υπηρέτησε στον στρατό, είναι εγγονός μου, και εγώ γεννήθηκα και έζησα στο Ισραήλ και η μητέρα μου Σάρα ήρθε το 1910. Επειδή η γυναίκα μου Μιράντα δεν είναι Εβραία, οι δύο κόρες μου και ο εγγονός μου, που έχουν γεννηθεί εδώ, είναι μια μη-Εβραϊκή μειονότητα μέσα στο σπίτι μου. Είμαι τόσο τρομοκρατημένος από αυτούς τους μη-Εβραίους που θέλω να είμαι όπως ακριβώς αυτοί, να είμαι μόνο μέλος του Εβραϊκού έθνους. Επειδή το Κράτος του Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την Εβραϊκή εθνικότητα, προτείνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών να ασπαστώ το Χριστιανισμό ή το Ισλάμ, αλλά να είμαι μέλος του Εβραϊκού έθνους χωρίς τη θρησκεία είναι αδύνατο. Εάν είναι έτσι, θέλω να είμαι χωρίς θρησκεία, ώστε στην ηλικία των 81 να μπορώ να μοιραστώ αυτήν την κατηγοριοποίηση με τον εγγονό μου.

Το Δικαστήριο του Τελ Αβίβ εξέδωσε απόφαση που θα επιτρέψει στον Γιοράμ Κανιούκ να καταγραφεί ως μη έχων θρησκεία. Στην απόφασή του, την Κυριακή, ο δικαστής Γκιντεόν Γκινάτ αναφέρθηκε σε κείμενο του καθηγητή Σιμόν Σιτρίτ που φέρει τον τίτλο «Θρησκευτική Ελευθερία στο Ισραήλ» το οποίο αναφέρει διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του 1948», καθώς και διεθνείς αποφάσεις που αναφέρονται στο δημοκρατικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Παρόλο που αποδέχτηκε την προσφυγή του Κανιούκ και εξέδωσε απόφαση υπέρ του, ο δικαστής Γκινάτ, σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε σωστά το καθήκον του αρνούμενο να αλλάξει το θρησκευτικό στάτους του Κανιούκ χωρίς να έχει πρώτα κάποιο δημόσιο έγγραφο.

Η δικηγόρος του Κανιούκ, Γιαέλ Κατζ-Μαστμπάουμ είπε στην Τζερούσαλεμ Ποστ ότι η απόφαση είναι συνεπής με το πνεύμα του Βασικού Νόμου για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ελευθερία.

Ενώ προσέθεσε ότι μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού γάμου στο Ισραήλ. Επεσήμανε το νόμο πολιτικής ένωσης, που ξεκίνησε από το Ισραέλ Μπεϊτέινου, σύμφωνα με το οποίο δύο Ισραηλινοί που ορίζονται από το κράτος ως χωρίς θρησκευτικό δόγμα, επιτρέπεται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Προς το παρόν ο νόμος πολιτικής ένωσης εφαρμόζεται μόνο σε Ισραηλινούς που κρίνεται ότι δεν υπήρξαν ποτέ Εβραίοι.

 

Σύμφωνα με το IMEMC, ο συγγραφέας Γιράμ Κανιούκ τα τελευταία χρόνια έχει επικρίνει πολιτικές του Ισραηλινού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του νόμου που απαγορεύει τον εορτασμό ή την εκπαίδευση σχετικά με την Νάκμπα, την εθνοκάθαρση κάπου 750.000 Παλαιστινίων το 1948, από τις περιοχές που σήμερα ονομάζονται Ισραήλ.

Το 2009 έγραψε ένα άρθρο στην μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahrοnoth στο οποίο έλεγε: «Οι Γερμανοί προσπάθησαν να διδάξουν τη γερμανική ιστορία χωρίς το Ολοκαύτωμα. Δε δούλεψε. Το Ολοκαύτωμα είναι ένα πανίσχυρο στοιχείο στη Γερμανία σήμερα, γιατί υπήρξε ένα πολύ ισχυρό γεγονός. Το ίδιο ισχύει για όλων των ειδών τους βιαστικούς νόμους από υπουργούς που θέλουν να διορθώσουν την ιστορία». Στο ίδιο άρθρο ο Κανιούκ έγραψε: «Σκέφτηκα ότι ίσως είναι ακόμα δυνατόν, πριν το θάνατό μου, να μετατρέψουμε αυτό το κράτος σε ένα Εβραϊκό Κράτος – όχι ένα που θα κατοικείται από μάζες φανατικών που θα ονομάζονται Εβραίοι, αλλά μάλλον από Εβραίους όπως ήμασταν, ένα κράτος όπου σεβόμαστε αυτών που πολέμησε εναντίον μας και ηττήθηκε. Όταν συμβεί αυτό, θα δούμε την εγκαθίδρυση ενός αραβικού κράτους δίπλα μας και την πόλη της Ιερουσαλήμ, γνωστή επίσης ως Αλ Κουντς, να γίνεται πρωτεύουσα των δύο κρατών, ενός εβραϊκού και ενός αραβικού. Και τότε θα έρθει η ειρήνη στο Ισραήλ».

 

Πηγές: Jerusalem Post, Haaretz, IMEMC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: