Αριθμός ρεκόρ Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν το 2011

(φωτο: Παλαιστίνιοι νεαροί ρίχνουν πέτρες σε ισραηλινό παρατηρητήριο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού κοντά στον Τάφο της Ραχήλ/ MaanImages / αρχείο)

ΒΗΘΛΕΕΜ (Ma’an) – Σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι ισραηλινές αρχές έχουν εκτοπίσει μέσα στο τρέχον έτος έναν  μεγάλο αριθμό  παλαιστινιακών οικογενειών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Περίπου 20 κορυφαίες ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυκλοφόρησαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις παραβιάσεις τη στιγμή που το Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής ετοιμάζεται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International Τζέρεμι Χομπς, δήλωσε: «Το αυξανόμενο ποσοστό της επέκτασης των εποικισμών και οι κατεδαφίσεις κατοικιών ωθούν τους Παλαιστίνιους στα άκρα, καταστρέφοντας τα μέσα βιοπορισμού τους και τις προοπτικές   μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

«Υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη επαφής μεταξύ των συνομιλιών του Κουαρτέτου και της κατάστασης στην περιοχή. Το Κουαρτέτο πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την προσέγγισή του και να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει μια πραγματική αλλαγή στις ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Η αύξηση των κατεδαφίσεων σπιτιών το 2011 συνοδεύτηκε από την επέκταση των παράνομων εποικισμών και την απότομη αύξηση της βίας των εποίκων.

Από τις αρχές του 2011,  περισσότερα από 500 σπίτια, πηγάδια και άλλες δομές έχουν καταστραφεί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκτοπίζοντας πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με  τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί είναι οι διπλάσιοι από εκείνους  που εκτοπίστηκαν πέρυσι κατά την ίδια χρονική περίοδο και το φετινό ποσοστό   είναι το υψηλότερο από το 2005. Οι μισοί από τους εκτοπισμένους είναι παιδιά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» (Peace Now) περίπου 4.000 μονάδες κατοικίας έχουν εγκριθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ  μέσα στο περασμένο έτος, ο υψηλότερος αριθμός από το 2006.

Οι εκθέσεις του ΟΗΕ δείχνουν πως οι επιθέσεις των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων αυξήθηκαν  πάνω από 50 τοις εκατό το 2011 σε σύγκριση με το 2010, και κατά 160 τοις εκατό από το 2009.

Εν τω μεταξύ, πάνω από  10.000 ελιές και άλλα δέντρα έχουν καταστραφεί μέσα σ’ αυτό το έτος.

Η Sarah Leah Whitson, διευθύντρια της Human Rights Watch στην Μέση Ανατολή   είπε:
«Το Κουαρτέτο πρέπει να καταγγείλει την  συνεχή επέκταση των εποικισμών και τις κατεδαφίσεις  κατοικιών γι’ αυτό που είναι, δηλαδή: παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει».

Ο Phillip Luther, περιφερειακός διευθυντής για τη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε ότι τα αριθμητικά στοιχεία  δείχνουν ότι η προσέγγιση του Κουαρτέτου έχει αποτύχει.

«Η κλιμάκωση των παραβιάσεων του Ισραήλ αποδεικνύει τη θεμελιώδη αποτυχία της προσέγγισης του Κουαρτέτου. Ήρθε η ώρα για το Κουαρτέτο να καταλάβει  ότι δεν μπορεί  να συμβάλει στην επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στη σύγκρουση, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.»

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: