Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ‘βάζει πλάτες’ στο Ισραήλ και αρνείται να αναλάβει έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά την επέμβαση του 2008-2009 στη Λωρίδα της Γάζας

3 Απριλίου 2012
Ο αρμόδιος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απέρριψε με χθεσινή του απόφαση το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να παραπεμφθεί η υπόθεση στο διαρκές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για την Ισραηλινή επιχείρηση Συμπαγές Ατσάλι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1300 Παλαιστίνιους της Γάζας.
Με ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), χαρακτηρίζοντας ‘μεροληπτική’ την άρνησή του να διερευνήσει τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 2008-2009. Η οργάνωση κατήγγειλε την απόφαση, λέγοντας πως συνιστά πράξη αυτο-υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Η επικίνδυνη αυτή απόφαση εκθέτει το ΔΠΔ σε κατηγορίες για μεροληψία και δεν συνάδει με την αρχή της ανεξαρτησίας του. Επιπλέον, συνιστά παράβαση του Καταστατικού της Ρώμης, στο οποίο αναφέρεται ρητά πως τέτοιου είδους υποθέσεις εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΔΠΔ», αναφέρει ο Marek Marczynski, επικεφαλής της καμπάνιας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Διεθνή Δικαιοσύνη.
Αιτιολογώντας την απόφασή του να μην αναλάβει την έρευνα, το ΔΠΔ επικαλέστηκε το γεγονός ότι υπάρχουν όργανα του ΟΗΕ και μέλη του ΔΠΔ που δεν έχουν αναγνωρίσει την κρατική οντότητα της Παλαιστίνης. Η Διεθνής Αμνηστία, ωστόσο, επιμένει πως η απόφαση του ΔΠΔ είναι λανθασμένη.
«Εδώ και τρία χρόνια, ο Εισαγγελέας εξετάζει το ερώτημα εάν η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ‘κράτος’ υπαγόμενο στις αρμοδιότητες του ΔΠΔ και εάν το ΔΠΔ μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη σύρραξη του 2008-2009 στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ».
«Με τη σημερινή του απόφαση, κωφεύοντας στις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και αψηφώντας τα όσα ορίζει το ίδιο το καταστατικό του ΔΠΔ, όπου αναφέρεται ρητά ότι οι λειτουργοί του συγκεκριμένου οργανισμού είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι να αποφασίζουν για τέτοια θέματα, ο Εισαγγελέας επέλεξε το δρόμο της υπεκφυγής, παραπέμποντας το ζήτημα σε άλλα πολιτικά όργανα».
Η σημερινή αρνητική απόφαση του εισαγγελέα Luis Moreno-Ocampo, η οποία σημειωτέον εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, αποτελεί συγχρόνως άλλο ένα πλήγμα στην καμπάνια για τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους.
Στα τέλη του 2008, το Ισραήλ εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας έναν πολύνεκρο πόλεμο, πραγματοποιώντας τυφλούς βομβαρδισμούς και χερσαίες στρατιωτικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με θύματα κυρίως αμάχους. Μεταξύ άλλων στόχων, στη διάρκεια της επιχείρησης χτυπήθηκαν και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.
Έκτοτε οι Παλαιστίνιοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, απευθυνόμενοι στο διεθνές σύστημα απονομής δικαιοσύνης με συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Ενδεικτικό είναι ότι, τον Δεκέμβριο του 2009, Βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, για τον ρόλο της στη συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση. Ωστόσο και εκείνη η απόφαση μετά από λίγο ανακλήθηκε.
Πηγή: Occupied Palestine από Al-Akhbar
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: