Νότια Αφρική: Δήλωση του Υφυπουργού Ebrahim για το ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα

17 Αυγούστου του 2012

Δελτίο Τύπου

Η Νότια Αφρική συνεχίζει να υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μέσα στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών.

Η πολιτική θέση της Κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη έχει διαμορφωθεί με βάση την ιστορία του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, την καταπίεση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει με συνέπεια υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση, από το 1994, ενώ ασκεί πίεση όλο και περισσότερο στο Ισραήλ, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης.

Έχουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και αναγνωρίζουμε το κράτος του Ισραήλ εντός των συνόρων που οριοθετούνται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 1948. Η χάραξη συνόρων του Ισραήλ από τον ΟΗΕ δεν συμπεριλαμβάνει Παλαιστινιακά Εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ μετά το 1967.

Η Νότια Αφρική αποδοκιμάζει οποιεσδήποτε ενέργειες δεν βοηθούν στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για τη μόνιμη επίλυση του ισραηλινο – παλαιστινιακού ζητήματος.

Επιπλέον, η Νότια Αφρική συνεχίζει να αντιτίθεται έντονα στον αποκλεισμό της Γάζας, στη μη δυνατότητα πρόσβασης σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, και στην εν γένει τρομερή κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ο αποκλεισμός προκαλεί.

Ο Υφυπουργός Ebrahim Ebrahim είπε «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε μια δίκαιη λύση σε σχέση με το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Η στήριξή μας προς τον παλαιστινιακό αγώνα περιλαμβάνει λειτουργική και πρακτική στήριξη μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων, διακυβερνητικών προγραμμάτων πολιτιστικών ανταλλαγών, καθώς και διεθνή βοήθεια και αναπτυξιακά προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής γνώρισε διεθνή υποστήριξη και αλληλεγγύη, γι’ αυτό καλούμε τους Νοτιοαφρικανούς να υποστηρίξουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ο Υφυπουργός είπε περαιτέρω ότι «είναι  δημοκρατικό δικαίωμα κάθε Νοτιοαφρικανού να επισκέπτεται οποιαδήποτε χώρα της επιλογής του και να έχει ελευθερία κινήσεων και συναναστροφών, ωστόσο, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις επισκέψεις διακεκριμένων και κυβερνητικών φορέων στο Ισραήλ, καθώς παρέχουν νομιμοποίηση στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστινιακής γης. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι ο παλαιστινιακός αγώνας είναι ένας νόμιμος αγώνας για αυτοδιάθεση,  δικαιοσύνη και  ελευθερία και πρέπει να υποστηριχθεί ».

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει πλήρως τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής να επιδιώξει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος από τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη διαρκούς ειρήνης, οικονομικής συνεργασίας και ευημερίας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στη Μέση Ανατολή.

Τον Οκτώβριο του 2011, η Νότια Αφρική μαζί με την Ινδία και Βραζιλία (ΙBSA), χρηματοδότησαν την δημιουργία ενός σταδίου στη Ραμάλα.

Η Νότια Αφρική συνεισφέρει οικονομικά στις δραστηριότητες της «Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες» (UNRWA). Η τελευταία συνεισφορά για το 2012 ανήλθε σε 243.457 δολάρια ΗΠΑ. Επίσης, η Νότιος Αφρική παρείχε διπλωματική κατάρτιση σε παλαιστίνιους αξιωματούχους, στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης ικανοτήτων για το Κράτος που δημιουργείται.

Η πολιτική θέση της κυβέρνησης της  Νοτίου Αφρικής πάνω στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, έχει έτσι παραμείνει συνεπής από το 1994.

Η Νότια Αφρική παραμένει δεσμευμένη σε μια ειρηνική λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης και υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Εκδόθηκε από: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας

Πηγή: All Africa

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: