Το Ισραήλ καταδικάζει τη Νότια Αφρική για την εκ νέου επισήμανση των προϊόντων από τη Δυτική Όχθη

Πέμπτη 23 του Αυγ. 2012

Διπλωματική διένεξη έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ,  από τη στιγμή που το Ισραήλ συγκάλεσε τον πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής για να εξηγήσει την απόφαση της χώρας του να επισημάνει τα προϊόντα από τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη,  ως προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Ismail  Coovadia θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει πως η απόφαση σχετικά με την επισήμανση είναι σύμφωνη με την υπάρχουσα πολιτική της για τα κατεχόμενα εδάφη.

«Η απόφαση είναι σύμφωνη με τη στάση της Νότιας Αφρικής που αναγνωρίζει τα σύνορα του 1948 που έχουν οριοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα εδάφη πέρα ​​από αυτά τα σύνορα ως μέρος του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Jimmy Manyi,   εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο υπουργός εμπορίου και   βιομηχανίας, Rob Davies, πρόσθεσε ότι  η κίνηση αυτή δεν έχει σχέση με μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, αλλά γίνεται με στόχο να βοηθήσει τους «νοτιοαφρικανούς που δεν υποστηρίζουν το Ισραήλ, αλλά υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, να εντοπίζουν τα προϊόντα αυτά».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια οργισμένη αντίδραση, χαρακτήρισε την κίνηση   ως «κατάφωρη διάκριση με βάση την εθνική και πολιτική διαφορά».

Ο Yigal Palmor,  εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε:  «Αυτού του είδους η διάκριση δεν έχει επιβληθεί – και δικαίως – σε καμιά άλλη περίπτωση   εθνικής, εδαφικής ή εθνοτικής σύγκρουσης.  Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι η χρήση τρόπων, οι οποίοι,  κατ’  ουσία, ευνοούν τις διακρίσεις και την απομόνωση, καλλιεργώντας μια γενική τάση για μποϊκοτάζ».  Και πρόσθεσε:  «Ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις φέρνουν στο νου μου  ιδέες  ρατσιστικού χαρακτήρα, τις οποίες η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής,  περισσότερο από κάθε άλλη, θα ‘πρεπε να έχει πλήρως απορρίψει.»

Το Νοτιοαφρικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, είπε ότι ήταν «εξοργισμένο» με την απόφαση για την εκ νέου επισήμανση προϊόντων. Ο πρόεδρός του, Zev Krengel,  είπε: «Είναι η πεποίθηση της εβραϊκής κοινοτικής ηγεσίας ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι μέτρα διακρίσεων και διχασμού, σε αντίθεση με την πολιτική του εμπορίου της Νότιας Αφρικής  και με σοβαρές ελλείψεις τόσο από διοικητική όσο και από διαδικαστική άποψη. Κατά βάθος,  πιστεύουμε  ότι τα μέτρα δεν υπαγορεύονται από τεχνικά ζητήματα εμπορίου, αλλά από πολιτική προκατάληψη εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Όλες οι προσπάθειες για να συζητήσουμε  τις ανησυχίες αυτές, ωστόσο, έχουν αποβεί άκαρπες.»

Οι σχέσεις της Νότιας Αφρικής με το Ισραήλ είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Το 2010 ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, παρομοίασε την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων με  την αδικία του φυλετικού απαρτχάιντ, προτρέποντας μια όπερα από τη Νότια Αφρική να ακυρώσει την περιοδεία της στο Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ebrahim Ebrahim, έκανε δηλώσεις κατά των επισκέψεων στο Ισραήλ: «Το Ισραήλ είναι μια χώρα κατοχής που  καταπιέζει την Παλαιστίνη, γι’ αυτό δεν αρμόζει στους Νοτιοαφρικανούς να έχουν επαφές με το Ισραήλ», δήλωσε στην εφημερίδα City Press. «Αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από το να πηγαίνουν εκεί, εκτός αν έχει να κάνει με την ειρηνευτική διαδικασία».

 

Ένα διεθνές μποϊκοτάζ της Νότιας Αφρικής το 1980 ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας που ανάγκασε το καθεστώς του απαρτχάιντ  να παραδώσει τελικά την εξουσία. Το Ισραήλ ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που είχαν υπογράψει την εκστρατεία.

Πηγή: Guardian

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: