Ρίτσαρντ Φολκ: «Μποϊκοτάζ στις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τους ισραηλινούς εποικισμούς»

Ο Ρίτσαρντ Φολκ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

26 Οκτ. 2012

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Φολκ, κάλεσε για μποϊκοτάζ όλων των εταιρειών που συσσωρεύουν κεφάλαιο από την επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική al-Quds (Ιερουσαλήμ).

Το κάλεσμα για μποϊκοτάζ έγινε από τον Ρίτσαρντ Φολκ,  ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην  έκθεση που υπέβαλε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη.

«Η βασική πρότασή μου είναι να γίνει μποϊκοτάζ στις  εταιρίες που επισημαίνονται στην έκθεση – καθώς και σε πολλές άλλες εταιρίες που επωφελούνται από την ισραηλινή επιχείρηση εποικισμών –  μέχρι να έρθουν οι δραστηριότητές τους σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Φολκ σε ένα δελτίο ειδήσεων όπου παρουσίασε την έκθεση με τίτλο: “Έκθεση του Ειδικού Εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη “.»

Στην έκθεσή του ο Φολκ ξεχώρισε τις εταιρίες Caterpillar,  Hewlett Packard και  Motorola από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Veolia Environment της Γαλλίας, G4S της Βρετανίας,  Dexia του Βελγίου,  Volvo Group και Assa Abloy της Σουηδίας, Ahava, Elbit Systems και Mehadrin του Ισραήλ, Riwal Holding Group της Ολλανδία, και Cemex του Μεξικό.

Η Caterpillar, για παράδειγμα, έχει προμηθεύσει το ισραηλινό καθεστώς με  «εξοπλισμό, όπως μπουλντόζες και μηχανήματα οικοδομών,»  που   «χρησιμοποιούνται στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και σχολείων και στην καταστροφή περιβολιών, ελαιώνων και καλλιεργειών», όπως αναφέρει η έκθεση.

Ο ερευνητής του ΟΗΕ τόνισε ότι οι εταιρίες αυτές αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός ή βοηθούν στην επέκταση των εποικισμών,  σε σαφή παραβίαση του «διεθνούς δικαίου και των προτύπων που αφορούν τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών  και των Κατευθυντήριων Αρχών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, των Ηνωμένων Εθνών.»

«Η εστίαση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι εν μέρει μια έκφραση απογοήτευσης για … την αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσουν την επέκταση των εποικισμών»,  σημείωσε ο Φολκ.

«Η προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον παραδοσιακό τρόπο που ο ΟΗΕ καταδικάζει τα πράγματα είναι μια προσπάθεια να λάβουμε σοβαρά τον ρόλο μας έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε όποια επιρροή έχουμε για να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Ο Φολκ,  Αμερικανός ομότιμος καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και  Εβραίος  ο ίδιος, κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να κινήσει νομική και πολιτική δράση εναντίον των εταιρειών, «ιδίως όταν ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορούν να τεκμηριωθούν σε σχέση με τις εποικιστικές δραστηριότητες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καταδίκασαν το κάλεσμα για μποϊκοτάζ. Την Πέμπτη, η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι το  μποϊκοτάζ  «δηλητηριάζει το περιβάλλον της ειρήνης».

Το Ισραήλ χαρακτήρισε  την έκθεση «κατάφωρα μεροληπτική» και απαίτησε από τον Φολκ να την αντικαταστήσει.

Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σε πάνω απ%C δρασ%9σμούς που έχουν ανεγερθεί από την εποχή της Ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής al-Quds (Ιερουσαλήμ), το 1967.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τους εποικισμούς που έχουν ανεγερθεί, παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, λόγω της κατασκευής τους σε κατεχόμενα εδάφη.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, ο  επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς,  καταδίκασε το Ισραήλ για  «καταστροφική  επέκταση των εποικισμών, ως μέρος της εκστρατείας εθνικών εκκαθαρίσεων του Τελ Αβίβ εναντίον των Παλαιστινίων και ως μέρος της προσπάθειά του  να αλλάξει την ιστορική δημογραφία της περιοχής.»

MN / MHB / HN

Πηγή: Press TV

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: