Ο αποκλεισμός σκοτώνει: στους 232 οι νεκροί στα τούνελ της Γάζας

Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης τούνελ στη Γάζα, με τον απολογισμό να έχει φτάσει στους 232 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλλεξαν ερευνητές του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλ Μεζάν. Επιπλέον 20 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε τούνελ ως αποτέλεσμα ισραηλινών βομβαρδισμών. Εννιά από τους 232 νεκρούς είναι παιδιά. Από το 2006, 597 άτομα έχουν τραυματιστεί σε διάφορα περιστατικά.

 

Σε ένα από αυτά, δυνατή βροχή προκάλεσε την κατάρρευση ενός τούνελ αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κλίμα δέσμευσης σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας για τους εργάτες στις σήραγγες. Τρία άτομα σκοτώθηκαν. Οι σήραγγες υποτίθεται ότι πρέπει να κλείνουν κάτω από τόσο επισφαλείς συνθήκες, κάτι που ήταν φανερό από τα δεκάδες σπίτια που είχαν πλημμυρίσει εξαιτίας των δυνατών βροχών εκείνη τη μέρα. Ομάδες της πολιτικής προστασίας κατάφεραν να ανασύρουν δύο πτώματα σε αποσύνθεση, ενώ οι προσπάθειες για ανάσυρση του τρίτου ήταν μάταιες. Επιπλέον 8 άτομα τραυματίστηκαν όταν παγιδεύτηκαν σε διάφορα τούνελ.

 

Το κέντρο Αλ Μεζάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων σε αυτά τα περιστατικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στις σήραγγες προέρχονται από χαμηλά εισοδήματα και έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν αυτό το είδος εργασίας για να ζήσουν τις οικογένειές τους, υπό τις δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που προκαλεί ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Το Αλ Μεζάν επαναλαμβάνει τις προηγούμενες εκκλήσεις του προς την κυβέρνηση της Γάζας να αναλάβει αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσει τους εργάτες και να αποτρέψει περαιτέρω τραυματισμούς και θανάτους.

 

Το Αλ Μεζάν θεωρεί ότι η εργασία στα τούνελ χρειάζεται αναθεώρηση από την κυβέρνηση της Γάζας. Η κυβέρνηση της Γάζας θα πρέπει να εξετάσει τα πλεονεκτήματα της συνέχισης αυτής της εργασίας, ιδιαίτερα εν μέσω συνεχιζόμενων απωλειών ζωών και της υποχώρησης του ρόλου της στην παλαιστινιακή οικονομία της Λωρίδας της Γάζας.

 

Πηγές: Al Mezan, PIC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: