ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ισραηλινές κατεδαφίσεις σπιτιών στην κοιλάδα του Ιορδάνη αφήνουν παλαιστινιακές οικογένειες άστεγες μές στο χειμώνα

O Άχμαντ Σαρίγια στέκεται μπροστά στο κατεδαφισμένο σπίτι του στο χωριό Αλ Μάιτα. Το 2012 ο Άχμαντ έχασε τέσσερα δάχτυλα στο δεξί του χέρι από πυρομαχικά που είχαν εγκαταλείψει οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής στα χωράφια δίπλα στο σπίτι του.

Φωτογραφίες από τους  Mareike Lauken και  Keren Manor

Στις 17 Ιανουαρίου ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε 55 σπίτια και στάνες στην περιοχή Αλ Μάλεχ. Αυτή η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση συνέβη ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, την Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ, και ψηλότερα στην κοιλάδα της Αλ Μάιτα. Η Αλ Μάλεχ και η Αλ Μάιτα είναι δύο περιθωριοποιημένα χωριά στο βορρά της κοιλάδας του Ιορδάνη, κοντά στο τσεκπόιντ Ταϊασίρ.

Από τα 55 κτίρια που κατεδαφίστηκαν, τα 23 ήταν κατοικίες οικογενειών: 5 στη Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ (αφήνοντας 37 ανθρώπους άστεγους) και 18 στην Αλ Μάιτα (αφήνοντας 150 ανθρώπους άστεγους). Επιπλέον, 33 άλλα κτίρια που χρησιμοποιούνταν για να δώσουν καταφύγιο σε ζώα των κοινοτήτων, καταστράφηκαν, όπως και κάποιες δεξαμενές νερού. Δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου, ολόκληρο το χωριό κηρύχτηκε Κλειστή Στρατιωτική Ζώνη και ο Ισραηλινός στρατός κατέσχεσε τα υπάρχοντα της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, κλινοσκεπασμάτων και σκηνών που είχαν παρασχεθεί σε οικογένειες από τον Ερυθρό Σταυρό, μετά τις κατεδαφίσεις. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι παρέμειναν και κοιμήθηκαν στα χωράφια χωρίς καταφύγιο.

Τόσο η Αλ Μάλεχ όσο και η Αλ Μάιτα, όπως πολά χωριά στην Περιοχή C, έχουν υποστεί ένα συνεχιζόμενο μοτίβο παρενοχλήσεων από τον Ισραηλινό στρατό. Έχουν λάβει επανειλημμένες διαταγές κατεδάφισης και μόλις δύο εβδομάδες πριν [την κατεδάφιση] εξαναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους για μια νύχτα, εξαιτίας ισραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, όπως αναφέρθηκε.

Μέλη της οικογένειας Σαρίγια κάθονται κοντά στο κατεδαφισμένο σπίτι τους στο χωριό Αλ Μάιτα

Μέλος της οικογένειας Σαρίγια μεταφέροντας τα υπάρχοντα της οικογένειάς του μετά την κατεδάφιση του σπιτιού της οικογένειας στο χωριό Αλ Μάιτα

Μέλος της οικογένειας Σαρίγια στέκεται δίπλα στα υπάρχοντα της οικογένειας στο χωριό Αλ Μάιτα

Παιδιά της οικογένειας της κοινότητας Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ

Γενική άποψη της κατεδάφισης στην Αλ Μάιτα

Μια γυναίκα και παιδιά της οικογένειας Νιτζάντα, κάθονται έξω από το κατεδαφισμένο σπίτι τους στο χωριό Αλ Μάιτα.

Κατεστραμμένη στάνη στη Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ

Μέλη της οικογένειας Νταράτζμα έξω από το κατεδαφισμένο σπίτι τους στο χωριό Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ

Η Ναντίρα και ο Κάσεμ Νταράτζμα κάθονται δίπλα στα υπάρχοντα της οικογένειας στο χωριό Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ. Το χέρι της Ναντίρα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης όταν ένα σιδερένιο στήριγμα μιας σκηνής που είχε κατεδαφιστεί από μπουλντόζα έπεσε πάνω της.

¨Ενα παιδί από την κοινότητα Χαμαμάτ Αλ Μάλεχ

Γενική άποψη της κατεδάφισης στην Αλ Μάιτα

Γενική άποψη της κατεδάφισης στην Αλ Μάιτα

Πηγή: +972

Advertisements

Ένα Σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: