Αιγυπτιακό δικαστήριο καλεί σε κλείσιμο όλων των τούνελ της Γάζας

Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο έκρινε την Τρίτη, ότι όλες οι διασυνοριακές σήραγγες μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου «θα πρέπει να κλείσουν και να κατεδαφιστούν καθώς απομυζούν την αιγυπτιακή οικονομία και τους πόρους, πέραν από το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις σήραγγες χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα».

 

Η απόφαση πάρθηκε εν μέσω συνεχιζόμενης αιγυπτιακής εκστρατείας από την αρχή του χρόνου, για την κατεδάφιση δεκάδων τούνελ, πλημμυρίζοντάς τα με τοξικά λύματα.

 

Ένας αιγύπτιος δικηγόρος που κατέθεσε τη μήνυση, είπε ότι, από τότε που ξεκίνησε η αιγυπτιακή επανάσταση στις 25 Ιανουαρίου 2011, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν περάσει στην Αίγυπτο μέσω των διασυνοριακών τούνελ. Ο δικηγόρος είπε ότι τα τούνελ έχουν στερέψει τους αιγυπτιακούς πόρους και την οικονομία, καθώς αιγυπτιακά προϊόντα και αγαθά στέλνονται παρανόμως στη Γάζα. Είπε επίσης ότι όπλα, καύσιμα, κλεμμένα αυτοκίνητα και προμήθειες τροφίμων περνούν λαθραία προς τη Γάζα, ένα ζήτημα που οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Σινά, αλλά και της Αιγύπτου γενικά.

 

Επιπλέον, η Αίγυπτος δήλωσε ότι έχει πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια, αναφορικά με τα τούνελ και προσέθεσε ότι κάποιοι από τους ενόπλους που τον Αύγουστο του περασμένου έτους είχαν σκοτώσει 16 αιγύπτιους στρατιώτες σε μια στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, στο Σινά, είχαν εισέλθει στην Αίγυπτο από τούνελ. Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα το είχαν αρνηθεί λέγοντας ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την επίθεση.

 

Τα διασυνοριακά τούνελ στη Γάζα έχουν γίνει απαραίτητα εξαιτίας του συνεχιζόμενου ισραηλινού [ΣτΜ και αιγυπτιακού…] αποκλεισμού που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2007. Περίπου το 30% των αγαθών που εισέρχονται στη Γάζα, μπαίνουν λαθραία από τα τούνελ, και τουλάχιστον 10.000 Παλαιστίνιοι δουλεύουν σε αυτά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Quds Net. Το πρακτορείο προσέθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Χαμάς, δήλωσε ότι όλα τα διασυνοριακά τούνελ στη Γάζα είναι «καλά ελεγχόμενα» και ότι η κυβέρνηση τα παρακολουθεί για να διασφαλίσει ότι υπηρετούν την ανθρωπιστική αποστολή που αντιμετωπίζει την παράνομη ισραηλινή πολιορκία της παράκτιας περιοχής.

 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να ανακαλύψουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων γεμάτες με προηγμένους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κατά αρμάτων μάχης και αντιαεροπορικών, τους οποίους έμποροι ήθελαν να περάσουν λαθραία προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των διασυνοριακών τούνελ.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι πάνω από 232 άτομα έχουν σκοτωθεί σε ατυχήματα στα τούνελ. 20 άτομα έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Κάπου 800 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

 

Τα τούνελ χρησιμοποιούνται ακόμα για να μπαίνουν κατεπειγόντως αναγκαίες ιατρικές προμήθειες και φάρμακα, τα οποία λείπουν από τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού. Ο αποκλεισμός έχει αφήσει τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα της Γάζας χωρίς βασικές και εξειδικευμένες προμήθειες και εξοπλισμό, ένα ζήτημα που έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσοτέρων από 400 ασθενών, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και παιδιών. Πολλοί ασθενείς έχουν πεθάνει καθώς περίμεναν άδεια από το Ισραήλ να διασχίσουν τα σύνορα για να νοσηλευτούν.

 

Πηγή: IMEMC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: