Άγριος ξυλοδαρμός παλαιστίνιου απεργού πείνας – Νεότερα και από άλλους απεργούς πείνας

rimawii

Πόστερ του PFLP για τον Ριμάουι

Ο δικηγόρος του Συλλόγου Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, Φάρες Ζιάντ επισκέφθηκε πρόσφατα 3 από τους 12 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές. Ο Ζιάντ επιβεβαίωσε ότι η υγεία και των τριών συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία, με έναν από τους απεργούς πείνας να έχει ξυλοκοπηθεί άγρια από πέντε ισραηλινούς στρατιώτες. Και οι τρεις βρίσκονταν σε απεργία πείνας επί 99 ημέρες. [στις 7 Αυγούστου].

 

Στις 4, 5 και 6 Αυγούστου, ο Ζιάντ επισκέφθηκε τον Μοχάμαντ Ριμάουι, στο νοσοκομείο Σουρόκα στην Μπερ Σέβα και επιβεβαίωσε ότι ο Ριμάουι σταμάτησε να παίρνει βιταμίνες, νερό και μεταλλικά στοιχεία στις 4 Αυγούστου. Ο Ριμάουι υποφέρει από σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ και τα νεφρά, γενική αδυναμία, κόπωση και ζαλάδα και δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς υποστήριξη.

 

Στις 5 Αυγούστου ο Μοχάμαντ πληροφορήθηκε ότι θα μετακινηθεί σε άλλο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο. Όταν ρώτησε για τους λόγους γι’ αυτήν την προτεινόμενη μετακίνηση, του αλυσόδεσαν τα χέρια και τα πόδια και τον έριξαν στο έδαφος και τον χτύπησαν άγρια πέντε ισραηλινοί στρατιώτες που τον φρουρούσαν. Ο Ζιάντ επιβεβαίωσε ότι οι μελανιές στον Ριμάουι είναι ακόμα ξεκάθαρα εμφανείς.

 

Μετά την επίθεση, ο Μοχάμεντ μετακινήθηκε σε άλλο τμήμα και δέθηκε στο κρεβάτι. Τότε τον επισκέφθηκε ισραηλινός αξιωματικός που τον απείλησε με εξαναγκαστική σίτιση εάν συνεχίσει την απεργία πείνας, ενώ απείλησε επίσης να τον μετακινήσει στην απομόνωση στη φυλακή Ραμόν, χωρίς παροχή ιατρικής περίθαλψης μέχρι να πεθάνει στο κελί του. Όταν ο Ριμάουι είπε στον αξιωματικό για την πρόσφατη επίθεση, εκείνος είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει και ότι μπορούν να τον μεταχειρίζονται βίαια εξαιτίας της έλλειψης διεθνούς προσοχής για την υπόθεσή του, ιδιαίτερα από την Ιορδανία.

 

Ο Ριμάουι στη συνέχεια είπε στον επικεφαλής του τμήματος του νοσοκομείου όπου κρατείται για τις απειλές που δέχθηκε από τον ισραηλινό αξιωματικό. Ο αξιωματούχος του νοσοκομείου, που είναι επίσης γιατρός, είπε στο Ριμάουι ότι όσο έχει τις αισθήσεις του κανείς δεν μπορεί να τον σιτίσει εξαναγκαστικά αλλά όταν χάσει τις αισθήσεις του οι γιατροί μπορούν να κάνουν ότι χρειάζεται για να τον κρατήσουν ζωντανό, ακόμα και χωρίς την άδεια του Ριμάουι.

 

Ο κ. Φάρες επισκέφθηκε επίσης τον Αμπντάλα Μπαργούτι που κρατείται στο νοσοκομείο Αφούλα. Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και υποφέρει από σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με το ήπαρ του, χαμηλή πίεση και συνεχείς ημικρανίες. Επίσης δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς υποστήριξη και παίρνει μόνο νερό, αλάτι και συμπληρώματα μεταλλικών στοιχείων.

 

Ο έτερος απεργός πείνας Αλάα Χάμαντ επίσης κρατείται στο νοσοκομείο Σουρόκα στην Μπερ Σέβα, και μέχρι πρότινος κρατείτο στο ίδιο δωμάτιο με τον Μοχάμαντ Ριμάουι. Ο Χάμαντ παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Στις 5 Αυγούστου ο Χάμαντ λιποθύμησε και παρέμεινε αναίσθητος για πέντε ώρες χωρίς οι φρουροί να φωνάξουν γιατρό. Τελικά μετά που έλαβε περίθαλψη ο Χάμαντ ανέκτησε τις αισθήσεις του.

 

Και οι τρεις απεργοί πείνας έχουν ιορδανική υπηκοότητα και ζητούν να αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές και να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους στην Ιορδανία σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Το Addameer κάνει και πάλι έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να σώσει τις ζωές όλων των απεργών πείνας και να πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις νομικές του υποχρεώσεις. Το Addameer καταδικάζει τη μεταχείριση που υφίστανται οι απεργοί πείνας, ιδιαίτερα τη σωματική κακοποίηση και τις απειλές εξαναγκαστικής σίτισης που σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Μάλτας του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου «δεν είναι ποτέ ηθικά αποδεκτή».

 

Εξάλλου το PIC αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας των κρατουμένων Αϊμάν Χαμντάν και Ιμάντ Αλ Μπατράν που βρίσκονται σε απεργία πείνας για πάνω από εκατό ημέρες έχει επιδεινωθεί σοβαρά.

 

Οι δύο κρατούμενοι κρατούνται σε απομόνωση στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σαραφάντ (Ασάφ Χαροφέ) όπου κατάστασή του επιδεινώνεται διαρκώς.

 

Ο δικηγόρος του Υπουργείου Κρατουμένων, Φάντι Ομπέιντατ είπε ότι ο Αϊμάν Χαμντάν τον οποίο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, κρατείται διοικητικά από τις 22 Αυγούστου 2012 και ότι ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 28 Απριλίου 2013 για να διαμαρτυρηθεί για τη διοικητική κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

 

Προσέθεσε ότι η υγεία του επιδεινώνεται και ότι υποφέρει από χαμηλή πίεση, χαμηλό σφυγμό, έλλειψη βιταμινών και αδυναμία του καρδιακού μυ.

 

Ο Χαμντάν νοσηλεύεται από τις 26 Ιουνίου 2013, και παίρνει νερό, ζάχαρη, αλάτι και βιταμίνες. Έχει χάσει 22 κιλά από το βάρος του, σύμφωνα με το δικηγόρο.

 

Ο Χαμντάν είπε στο δικηγόρο ότι η μετακίνησή του έχει γίνει δύσκολη και υποφέρει από γενική αδυναμία, ζαλάδα, πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις. Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι να ανακληθεί η διοικητική του κράτηση.

 

Ο δικηγόρος συναντήθηκε επίσης με τον Ιμπαντ Αλ Μπατράν και παρατήρησε σοβαρή επιδείνωση της υγείας του παρά το γεγονός ότι παίρνει συμπληρώματα στο νοσοκομείο.

 

Ο Μπατράν είπε στο δικηγόρο ότι υποφέρει από χαμηλούς σφυγμούς (40 το λεπτό) και παίρνει φάρμακα για να ρυθμίζεται η καρδιά. Υποφέρει από γενική αδυναμία, απώλεια μαλλιών, αϋπνία και ξηροφθαλμία.

 

Οι απεργοί πείνας είναι οι Abdullah al-Barghouthi, Ala’ Hammad, Munir Ma’ari, Hamzah Othman, Muhammad al-Rimawi, Ayman Hamdan, Imad al-Batran, Adel Harbeyat, Ayman Etbish, Husam Matter and Abdul-Majid Khudeirat.

 

Το Addameer καλεί σε αποστολή διαμαρτυριών προς την ισραηλινή κυβέρνηση και τις στρατιωτικές και δικαστικές αρχές απαιτώντας την αποφυλάκιση των κρατουμένων απεργών πείνας, προς:

 

 • Brigadier General Danny Efroni
  Military Judge Advocate General
  6 David Elazar Street
  Harkiya, Tel Aviv
  Israel
  Fax: +972 3 608 0366; +972 3 569 4526
  Email: arbel@mail.idf.il; avimn@idf.gov.il

 

 • Maj. Gen. Nitzan Alon
  OC Central Command Nehemia Base, Central Command
  Neveh Yaacov, Jerusalam
  Fax: +972 2 530 5741

 

 • Minister of Defense Moshe Smilansky
  Ministry of Defense
  37 Kaplan Street, Hakirya
  Tel Aviv 61909, Israel
  Fax: +972 3 691 6940 / 696 2757

 

 • Col. Eli Bar On
  Legal Advisor of Judea and Samaria PO Box 5
  Beth El 90631
  Fax: +972 2 9977326

Επίσης καλεί να σταλούν επιστολές στους εκλεγμένους αντιπροσώπους για να πιέσουν το Ισραήλ για αποφυλάκιση των απεργών πείνας.

Πηγές: Addameer, PIC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: