Η ατιμωρησία συνεχίζεται: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής έκλεισαν την έρευνα για τη δολοφονία του Μπάσεμ Αμπού Ράχμα

Basem_AbuRahma

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής αποφάσισαν να κλείσουν την έρευνα για τη δολοφονία του παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπάσεμ Αμπού Ράχμα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο χωριό Μπιλαϊν, το 2009, δήλωσε ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το B’Tselem, ο στρατιωτικός γενικός εισαγγελέας υποστράτηγος Danny Efroni αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση εξαιτίας… «ελλείψεως στοιχείων». Η απόφαση πάρθηκε στα τέλη Ιουλίου και διαβιβάστηκε πρόσφατα στο Ανώτατο Δικαστήριο ως μέρος μιας επικαιροποιημένης δήλωσης από μέρους του Γραφείου του Εισαγγελέα του Κράτους έπειτα από προσφυγή της μητέρας του θύματος, μαζί με το Συμβούλιο του Χωριού Μπιλαϊν και τις ισραηλινές οργανώσεις Β’Tselem και Yesh Din. Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο ίδιο συμπέρασμα έφτασε και ο πρώην Αναπληρωτής Εισαγγελέας του Κράτους Yehoshua Lemberger.

Στην απάντησή του το ισραηλινό κράτος, δεν εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση, περιοριζόμενο στην ακόλουθη λακωνική δήλωση: «Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινικές διαδικασίες για να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στο συμβάν». Καμιά πληροφόρηση δε δόθηκε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία όπως ισχυρίστηκε το κράτος περιλάμβανε «ολοκληρωμένες και αυστηρές ανακριτικές ενέργειες», ή για τις εκδοχές που έδωσαν οι στρατιώτες που ανακρίθηκαν. Ούτε παρείχε η δήλωση τα περιεχόμενα των γνωμοδοτήσεων των ειδικών του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας για την ερμηνεία των ευρημάτων που αποκάλυψαν τα βίντεο.

Ο Μπάσεμ Αμπού Ράχμα, 30 ετών, χτυπήθηκε στο στήθος με κάνιστρο δακρυγόνου στις 17 Απριλίου 2009, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Τείχους στο χωριό Μπιλαϊν και υπέκυψε.

Τρία αποσπάσματα βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αποδεικνύουν ότι ο Αμπού Ράχμα δεν έδρασε βίαια και δεν έθεσε σε κίνδυνο τους στρατιώτες καθ’ οιονδήποτε τρόπο, λέει το B’Tselem.

Άλλοι στρατιώτες στο ίδιο βίντεο φαίνονται να εκτοξεύουν κάνιστρα δακρυγόνου απευθείας στους διαδηλωτές παρουσία ανώτερων αξιωματικών σε πλήρη παράβαση των κανονισμών για την εκτόξευσή τους.

Ο στρατός είχε αρχικά αρνηθεί να διεξάγει έρευνα για το θάνατο του Αμπού Ράχμα και την είχε ξεκινήσει μόλις ενάμιση χρόνο αργότερα, το 2010, αφότου μια ομάδα διεθνών ειδικών έκρινε ότι οι δυνάμεις του είχαν εκτοξεύσει το δακρυγόνο κατά παράβαση των κανονισμών. Οι καθυστερήσεις και η αναβλητικότητα συνεχίστηκαν και απόφαση βγήκε μόνο μετά από προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Yesh Din, μια από αυτές που ανέλαβαν να πάνε την υπόθεση στο Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο, για λογαριασμό της οικογένειας Αμπού Ράχμα, αποδοκίμασε την απόφαση για κλείσιμο της έρευνας.

«Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα υπό το φώς της κρίσης των διεθνών ειδικών ότι το δακρυγόνο εκτοξεύθηκε σχεδόν απευθείας στον Αμπού Ράχμα», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Παρά τα τρία διαφορετικά βίντεο που κατέγραψαν τη δολοφονία του Μπάσεμ, ο στρατιωτικός εισαγγελέας και η αστυνομία απέτυχαν να βρουν τους συντελεστές που προκάλεσαν το θάνατο του άοπλου διαδηλωτή».

«Η συμπεριφορά των σωμάτων επιβολής του νόμου σε αυτήν την υπόθεση είναι μια περαιτέρω απόδειξη της ατονίας των αρχών σε περιπτώσεις που τα θύματα είναι Παλαιστίνιοι».

Πηγές: Maan, B’Tselem

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: