Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη πολωνίου στα ρούχα του Αραφάτ

Arafat1

Ελβετοί ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν ίχνη πολωνίου στα ρούχα που χρησιμοποιούσε ο Γιάσερ Αραφάτ, κάτι που «υποστηρίζει την πιθανότητα» να δηλητηριάστηκε ο παλαιστίνιος ηγέτης.

Σε μια έκθεση που δημοσίευσε το Λάνσετ, το Σαββατοκύριακο, η ομάδα παρείχε περαιτέρω επιστημονικές λεπτομέρειες σχετικά με δηλώσεις στον τύπο που ήδη είχαν γίνει από το 2012 και έλεγαν ότι είχε βρεθεί πολώνιο στα πράγματα του Αραφάτ.

Arafat2

Ο Αραφάτ πέθανε στη Γαλλία στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε ηλικία 75 ετών, αλλά οι γιατροί του δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου. Δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την επιθυμία της χήρας του.

Arafat_cofin

Τα οστά του εκτάφηκαν τον Νοέμβριο του 2012, εν μέρει για να διερευνηθεί εάν είχε δηλητηριαστεί – μια υποψία που μεγάλωσε μετά τη δολοφονία του ρώσου πρώην κατασκόπου και επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006.

 

Η έρευνα συνεχίζεται και διεξάγεται ξεχωριστά από ομάδες στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Ρωσία.

Στην έκθεση του Λάνσετ, οκτώ επιστήμονες που δουλεύουν στο Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Νομικής Ιατρικής της Λοζάνης, δήλωσαν ότι είχαν διεξάγει ραδιολογικές εξετάσεις σε 75 δείγματα

Τριανταοκτώ  από τα δείγματα ήταν από τα πράγματα του Αραφάτ, συμπεριλαμβανομένων εσωρούχων, ενός γούνινου καπέλου τύπου «σάπκα», της οδοντόβουρτσας, ενός νοσοκομειακού σκούφου, και αθλητικών ρούχων, που παρείχε η χήρα του παλαιστίνιου ηγέτη, Σούχα Αραφάτ.

Αυτά ελέγχθηκαν σε σύγκριση με 37 δείγματα «αναφοράς» βαμβακερών ενδυμάτων που είχαν κρατηθεί σε μια σοφίτα για 10 χρόνια και είχαν προστατευθεί από τη σκόνη.

«Αρκετά από τα δείγματα που περιείχαν κηλίδες σωματικών υγρών (αίμα και ούρα), περιείχαν ανεξήγητα υψηλότερες ποσότητες πολωνίου 210, από τα δείγματα αναφοράς», λέει η έκθεση.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την πιθανότητα να δηλητηριάστηκε ο Αραφάτ με πολώνιο 210».

Τα δείγματα πολωνίου μετρήθηκαν σε αρκετά μιλιμπεκερέλ, μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας.

Υπολογιστικά μοντέλα, που υπολογίζουν την πολύ γρήγορη εξασθένηση του πολωνίου, βρήκαν ότι αυτά τα επίπεδα «είναι συμβατά με μια θανατηφόρα λήψη αρκετών γιγαμπεκερέλ» ή αρκετών δισεκατομμυρίων μπεκερέλ, το 2004, λένε.

Επιπλέον, λέει η αναφορά», τα κλινικά συμπτώματα του Αραφάτ, «δεν θα απέκλειαν» τη δηλητηρίαση με πολώνιο. Αυτά περιλάμβαναν ναυτία, εμετούς, κόπωση και πόνο στην κοιλιακή χώρα.

«Καθώς το προσληφθέν πολώνιο 210 αποβάλλεται εν μέρει μέσω κοπράνων, το γαστρο-εντερικό σύνδρομο, που σχετίζεται με πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, θα μπορούσε να είναι κυρίαρχη αιτία θανάτου», υποθέτουν οι συντάκτες [της έκθεσης].

Παρόλα αυτά, παραδέχονται ότι ο Αραφάτ, δεν έδειχνε απώλεια μαλλιών ή μείωση της οστικής δραστηριότητας του μυελού – συμπτώματα που συνήθως συμβαίνουν σε δηλητηριάσεις με ραδιενέργεια.

Η ομάδα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν διεξήχθη μεταθανάτια εξέταση για το θάνατο του Αραφάτ.

«Μια νεκροψία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε αυτήν την περίπτωση γιατί παρόλο που η πιθανή δηλητηρίαση από πολώνιο, μπορεί να μην είχε ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα δείγματα από τη σωρό θα μπορούσαν να είχαν κρατηθεί και να εξεταστούν αργότερα».

Francois Bochud

Στις 3 Ιουλίου 2012, ένας από τους συντάκτες, ο Francois Bochud, που είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής, είχε πει στο Αλ Τζαζίρα ότι η ομάδα «είχε βρει σημαντική ποσότητα πολωνίου», στα πράγματα του Αραφατ.

Suha_widow

Σούχα Αραφάτ, η χήρα του παλαιστίνιου ηγέτη

Εάν (η Σούχα Αραφάτ) πραγματικά θέλει να μάθει τι συνέβη στον σύζυγό της θα πρέπει να βρούμε ένα δείγμα – εννοώ εκταφή – θα πρέπει να παράσχει ένα δείγμα που θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλη ποσότητα πολωνίου, εάν έχει δηλητηριαστεί», είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι Mideast TV.

Η Μπεατρίς Σάαντ, επικεφαλής επικοινωνιών του Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βοντουά, που είναι αρμόδια για το Ινστιτούτο, δήλωσε ότι η έκθεση ήταν η «επιστημονική εκδοχή», αυτού που είχε δοθεί στα μέσα.

«Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, σε σχέση με αυτά που είχαν ειπωθεί» το 2012, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο. «Δεν υπάρχει ακόμα συμπέρασμα ότι δηλητηριάστηκε».

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: