Σύντομη «καθυστέρηση» για τον πρώην αρχηγό του Ισραηλινού Ναυτικού στο Χήθροου

Marom

Ασυνήθιστο συμβάν χαρακτήρισε ο πρώην αρχηγός του Ισραηλινού Ναυτικού Ελιέζερ Μαρόμ, το γεγονός ότι σταματήθηκε στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου και του έγιναν ερωτήσεις για κανα πεντάλεπτο. Διέψευσε ωστόσο ότι συνελήφθη ή ότι ανακρίθηκε και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός το οποίο πήρε αμέσως μεγάλη δημοσιότητα καθώς έφερε στη μνήμη συμβάντα από παλαιότερες προσπάθειες να οδηγηθούν ισραηλινοί εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη, όπως προσπάθειες για σύλληψη του Εχούντ Μπαράκ και ακύρωση ταξιδιού της Τζίπι Λίβνι.

«Ήταν πολύ σύντομο και τίποτα σπουδαίο», δήλωσε ο Μαρόμ στο Κανάλι 2. «Ήταν λίγο παραπάνω από πέντε λεπτά. Δεν ήμουν σε άλλο δωμάτιο ή τίποτα τέτοιο. Ήμουν στην κυρίως αίθουσα. Με ρώτησαν κάποιες ερωτήσεις και έλεγξαν το διαβατήριό μου.» Παρόλα αυτά ο πρώην διοικητής του ναυτικού συμφώνησε ότι το περιστατικό ήταν ασυνήθιστο. «Δεν ήταν τυχαίο, δε νομίζω ότι ήταν τυχαίο. Ταξιδεύω σ’ όλον τον κόσμο. Και μπορώ να αισθανθώ ότι αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Αλλά δεν ανακρίθηκα», ξεκαθάρισε.

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι ο Μαρόμ «καθυστέρησε για λίγα λεπτά, πριν του επιτραπεί να συνεχίσει».

Το γεγονός φαντάζει πιό ασυνήθιστο μετά την αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, το 2011, ώστε να μην μπορεί να γίνει σύλληψη που έχουν ζητήσει πολίτες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «οικουμενικής δικαιοδοσίας», χωρίς έγκριση από το Διευθυντή Δημοσίων Διώξεων, το δεύτερο ανώτερο εισαγγελέα της χώρας.

Ο Ελιέζερ Μαρόμ υπήρξε αρχηγός του Ισραηλινού Ναυτικού από το 2007 έως το 2011, περίοδος στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο ερμητικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, οι σφαγές στη Γάζα (επιχείρηση Χυτό Μολύβι, Δεκέμβριος 2008 – Ιανουάριος 2009) στις οποίες συμμετείχε και το Ισραηλινό Ναυτικό βομβαρδίζοντας αδιακρίτως τις ακτές, καθώς και η σφαγή στον Στολίσκο της Ελευθερίας (31 Μαΐου 2010).

Ας σημειωθεί ότι ο Μαρόμ έχει επισκεφθεί και την Ελλάδα, αλλά παρά την μήνυση που του έχει γίνει από τους έλληνες συμμετέχοντες στο Στολίσκο της Ελευθερίας και τις διαμαρτυρίες τους, ουδέποτε έχει ενοχληθεί.

Για παλαιότερες προσπάθειες σύλληψης ή ακυρώσεις ταξιδιών ισραηλινών εγκληματιών πολέμου δείτε και:

Κι άλλος ισραηλινός υπουργός ακυρώνει ταξίδι φοβούμενος τη σύλληψη

Βουλευτής της Κνεσέτ ακυρώνει ταξίδι στην Ισπανία φοβούμενος τη σύλληψή του

Πηγές: ΜΕΜΟ, Jerusalem Post, Times of Israel

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: