Ο Αϊνστάιν και η Χάνα Άρεντ για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η 29η Νοεμβρίου είναι η Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, σε ανάμνηση της ημέρας που εγκρίθηκε το σχέδιο χωρισμού της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, στις 29 Νοεμβρίου του 1947

Δυστυχώς η ημέρα εκείνη δεν σηματοδότησε μια δίκαιη λύση για το ασύλληπτο δράμα των Εβραίων της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τη δικαίωση του σχεδίου του σιωνιστικού κινήματος για αποικιοποίηση της Παλαιστίνης. Κυρίως ήταν η επισφράγιση της εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης από τους ντόπιους κατοίκους που είχε ήδη ξεκινήσει και κορυφώθηκε τη χρονιά που ακολούθησε.

Arendt
Υπάρχουν διάφορες αψιμαχίες σχετικά με την άποψη του Αϊνστάιν και της Χάνα Άρεντ για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Η πραγματικότητα συνοψίζεται στην επιστολή της 8ης Δεκεμβρίου 1948 που συνυπέγραψαν με άλλους σημαντικούς επιστήμονες.

TheLetter

Αναφέρουμε παρακάτω μερικά αποσπάσματα από την επιστολή η οποία απευθυνόταν στους εκδότες των Νew York Times με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Μεναχέμ Μπέγκιν. Το κόμμα του Μπέγκιν, το Κόμμα Ελευθερίας, όπως γράφουν, προήλθε από την τρομοκρατική ομάδα Ιργκούν και «προσομοιάζει στην οργάνωσή του, στις μεθόδους, την πολιτική φιλοσοφία και κοινωνική απεύθυνση, στα ναζιστικά και φασιστικά κόμματα». Ο Μπέγκιν ήταν ο μετέπειτα ιδρυτής του κυβερνητικού σήμερα Λικούντ και ο υπογράφων τη Συμφωνία του Κάμπ Ντέιβιντ, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης.
«Είναι οι ενέργειες του τρομοκρατικού κόμματος που προδίδουν τον πραγματικό χαρακτήρα του, από τις προηγούμενες ενέργειες μπορούμε να κρίνουμε τι αναμένεται να κάνει στο μέλλον». Στη συνέχεια αναφέρονται σε μια από τις πράξεις της εθνοκάθαρσης, την εκκαθάριση του χωριού Ντέιρ Γιασίν από τους κατοίκους του, και καταλήγουν για το κόμμα:
«Μέσα στην εβραϊκή κοινότητα προβάλλουν ένα συνονθύλευμα υπερεθνικισμού, θρησκευτικού μυστικισμού και εθνικής υπεροχής. Όπως άλλα φασιστικά κόμματα, χρησιμοποιήθηκαν για να σπάσουν απεργίες και πίεσαν για τη διάλυση των ελεύθερων συνδικάτων». «Η απόσταση ανάμεσα στις πομπώδεις διακηρύξεις που γίνονται από τον Μπέγκιν και το κόμμα του και η εμπειρία από τις προηγούμενες πράξεις στην Παλαιστίνη έχουν τη σφραγίδα ενός όχι συνηθισμένου κόμματος. Είναι η σφραγίδα ενός, χωρίς αμφιβολία, φασιστικού κόμματος για το οποίο η τρομοκρατία (ενάντια στους Εβραίους, τους Άραβες και τους Βρετανούς) και η διαστρέβλωση είναι τα μέσα και το «ηγετικό κράτος» είναι ο στόχος.
Η επιστολή υποστηρίζει από θέση το Ισραήλ αλλά οι επισημάνσεις της μας θυμίζουν ότι η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται και σήμερα, είναι αποτέλεσμα του αρχικού σχεδίου, των πολιτικών που εφαρμόζονται και της υποστήριξης των ΗΠΑ για την οποία οι υπογράφοντες κυρίως ανησυχούν.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: