Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 5 ετών σε νεκρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

 

Η σωρός του 15χρονου Γουατζίχ Αλ Ραμάχι

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, το 2013 είναι η χρονιά με τους περισσότερους νεκρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, τα τελευταία 5 χρόνια.

Η λίστα των νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη , όπως προκύπτει από σχετική ιστοσελίδα του B’Tselem (ανά μήνα που συνέβη το περιστατικό), με συνδέσμους για αντίστοιχες αναρτήσεις στο ιστολόγιο του Συλλόγου Ιντιφάντα (όπου υπάρχουν) είναι η εξής:

Δεκέμβριος

 

Saleh Samir ‘Abd a-Rahman Yasin

 

Nafe’a Jamil Nafe’a a-S’adi

 

WajeehWajdiWajeeha-Ramahi [ανήλικος]

 

Νοέμβριος

 

Musa Muhammad Musa Makhamreh

Muhammad Fouad Jamil Neiroukh

Mahmoud Khaled Mahmoud Najar

 

Bashir Sami Salem Habanin

 

Anas Fouad Rifa’i al-Atrash

 

Οκτώβριος

 

Ahmad ‘Imad Yusef Tazaz’ah

 

Muhammad Rabah Shukri ‘Asi

 

Yunes Ahmad Mahmoud a-Radaydeh

 

Σεπτέμβριος

 

Islam Husam Sa’id Tubasi

 

Αύγουστος

 

Jihad Mansur Harbi Aslan

Yunes Jamal Muhammad Jahjouh

Rubin ‘Abd a-Rahman Hussein Zayed

 

Majd Muhammad Ahmad Lahlouh

Karim Subhi Muhammad Saleh [ανήλικος]

 

Ιούλιος

 

Mu’taz Idris ‘Abdal-Fatah Sharawnah

 

Απρίλιος

 

Naji ‘Abd a-Salam Naji al-Balbisi

‘Amer Ibrahim Naji Nassar

 

Μάρτιος

 

Mahmoud ‘Adel Fares a-Titi

 

Mahmoud Wajeeh ‘Abd al-Hamid ‘Awwad

 

Φεβρουάριος

 

Muhammad Samih Hussein ‘Asfur

 

Ιανουάριος

 

Lubna Munir Sa’id al-Hanash

Saleh Ahmad Suliman al-‘Amarin [ανήλικος]

 

Samir Ahmad Muhammad ‘Awad [ανήλικος]

 

‘Udai Muhammad Salameh Darawish (αναφέρεταιεδώ)

 

O 17χρονος Σαμίρ Άουαντ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του B’Tselem:

Ανασκόπηση του B’Tselem για το 2013: ο υψηλότερος αριθμός θανάτων παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, την τελευταία πενταετία

Καμία πρόοδος στην διερεύνηση των περισσότερων θανάτων αυτού του έτους.

Παλαιστινιακές απώλειες:

Τριπλάσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη το 2013 σε σχέση με το 2012. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Β’Tselem. Σε αντίθεση με την κατάσταση από το 2003 έως το 2012, όταν οι περισσότεροι θάνατοι Παλαιστινίων συνέβαιναν στη Λωρίδα της Γαζας, το 2013 η πλειονότητα των θανάτων Παλαιστινίων συνέβη στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου έτους, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 27 Παλαιστίνους στη Δυτική Όχθη σε 21 διαφορετικά περιστατικά[i], και 9 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, σε 7 περιστατικά.[ii]

Τα περιστατικά που κατέληξαν σε θανάτους στη Δυτική Όχθη συμπεριλαμβάνουν:

          Σε 9 περιστατικά, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν σε παλαιστινιακές κοινότητες με σκοπό αυτό που ο στρατός αποκαλεί επιχειρήσεις συλλήψεων: σε τέσσερα από αυτά τα περιστατικά, στρατιώτες πυροβόλησαν όταν εκτοξεύθηκαν πέτρες εναντίον τους· άλλα τέσσερα περιστατικά είχαν να κάνουν με ανταλλαγές πυροβολισμών· αναφορικά με το τελευταίο συμβάν, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι υπήρξαν ανταλλαγές πυρών, αλλά το B’Tselem δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

          Σε 3 περιστατικά, στρατιώτες πυροβόλησαν ενώ περίμεναν να συλλάβουν άτομα που πέταγαν πέτρες.

          Σε 4 περιστατικά, στρατιώτες εξαπέλυσαν θανάσιμα πυρά όταν Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες.

          Πέντε περιστατικά συνέβησαν υπό άλλες συνθήκες: ένας άντρας πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να εισέλθει στο Ισραήλ χωρίς να έχει νόμιμη άδεια εισόδου· μια περαστική γυναίκα πυροβολήθηκε από το στρατό που ισχυρίστηκε ότι μια μολότοφ είχε εκτοξευθεί στην περιοχή· ένας άντρας πυροβολήθηκε όταν εισέβαλε σε στρατιωτική βάση με μια μπουλντόζα· και ένας άντρας πυροβολήθηκε όταν φέρεται να επιτέθηκε σε συνοροφύλακα.

Από τους κατοίκους της Γάζας που σκοτώθηκαν: τέσσερις λάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες όταν σκοτώθηκαν, τρεις όχι[iii], αναφορικά με έναν, είναι άγνωστο εάν συμμετείχε ή όχι σε εχθροπραξίες[iv], και ένας σκοτώθηκε σε στοχευμένη δολοφονία.

Επιπλέον, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν φέτος στο Ισραήλ ο ένας κάτοικος της Δυτικής Όχθης και ο άλλος κάτοικος Λωρίδας της Γάζας.

Αντίθετα, το 2012, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είχαν σκοτώσει 8 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και 246 στη Λωρίδα της Γάζας (συμπεριλαμβανομένων 167 στην Επιχείρηση Πυλώνας Άμυνας), εκ των οποίων οι 104 δεν λάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες.

Θάνατοι Ισραηλινών:

Παλαιστίνιοι σκότωσαν τρεις ισραηλινούς αμάχους φέτος, δύο στη Δυτική Όχθη [ΣτΜ. εννοεί έναν ένοπλο έποικο και έναν έποικο έφεδρο συνταγματάρχη] και έναν στην περίμετρο της Γάζας. Το 2012, τέσσερις ισραηλινοί άμαχοι στο Ισραήλ είχαν σκοτωθεί από Παλαιστίνιους που είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες και όλμους από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεν είχαν σκοτωθεί ισραηλινοί άμαχοι από Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Το 2013 Παλαιστίνιοι σκότωσαν επίσης τρεις ισραηλινούς από το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Ο ίδιος αριθμός όπως και το 2012.

Έρευνες για τους θανάτους

Δύο χρόνια και οκτώ μήνες έχουν περάσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα πολιτική ερευνών του Σώματος MAG [Στρατιωτικοί Γενικοί Εισαγγελείς]. Σε αυτό το χρονικό διάστημα 35 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από στρατιώτες σε 28 διαφορετικά περιστατικά. Η Μονάδα Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας (MPIU) ξεκίνησε έρευνες για 23 θανάτους που συνέβησαν σε 19 περιστατικά.

Μέχρι σήμερα, το Σώμα MAG έχει λάβει απόφαση μόνο για 5 από όλα τα περιστατικά:

          Σε μια περίπτωση πάρθηκε η απόφαση να μη γίνει έρευνα

          Σε τρεις περιπτώσεις, ο φάκελος των ερευνών έκλεισε χωρίς να υιοθετηθεί κανένα μέτρο ενάντια στα άτομα που ενέχονταν: σε μια περίπτωση το B’Tselem άσκησε έφεση στην απόφαση να κλείσει ο φάκελος και σε άλλη μία το B’Tselem περιμένει προς το παρόν να λάβει υλικό για το φάκελο διερεύνησης.

          Σε άλλο ένα περιστατικό, ένας στρατιώτης κατηγορήθηκε και μετά καταδικάστηκε με δικαστικό διακανονισμό που βασίστηκε στην ομολογία του.

          Το Σώμα MAG πρέπει ακόμα να υποβάλει την απόφασή του αναφορικά με 21 υποθέσεις:

  1. 11 υποθέσεις είναι ακόμα υπό διερεύνηση ή αναμένεται επιπρόσθετο ανακριτικό υλικό.
  1. Σε 4 περιπτώσεις η διερεύνηση της MPIU ολοκληρώθηκε. Ο φάκελος στάλθηκε στο Σώμα MAG και αναμένεται απόφασή του για το ζήτημα.
  1. Σε 6 περιπτώσεις το Σώμα MAG δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ξεκινήσει έρευνα. Αναφορικά με 5 από αυτές τις υποθέσεις, το Σώμα MAG δικαιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι το άτομο ή τα άτομα που σκοτώθηκαν δεν εμπίπτουν στον ορισμό του «αμάχου που δε συμμετείχε σε εχθροπραξίες». Στη έκτη υπόθεση, το B’Tselem πληροφορήθηκε ότι ξεκίνησε μια «περιορισμένη έρευνα» – η έννοια της οποίας είναι άγνωστη για το B’Tselem.

                Αναφορικά με δύο άλλες υποθέσεις, το B’Tselem δε γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η έρευνα.

Μετά τη δημοσίευση των στατιστικών, η Διευθύντρια του B’Tselem Τζέσικα Μοντέλ, δήλωσε: «Η μεγάλη αύξηση σε θανάτους στη Δυτική Όχθη μόνο να ενισχύσει μπορεί τις ανησυχίες για την έλλειψη λογοδοσίας. Ομολογουμένως, οι έρευνες της MPIU ξεκινούν τώρα σχεδόν αυτόματα, παρόλα αυτά η ουσία του μηχανισμού ερευνών παραμένει απαράλλακτη. Είναι αργός και δυσκίνητος και οι αποφάσεις παίρνονται χρόνια μετά που λαμβάνει χώρα ένα περιστατικό. Τέτοιος μηχανισμός, με τον οποίο πρακτικά κανείς δε λογοδοτεί για τους φόνους Παλαιστινίων, δε χρησιμεύει ως αποτρεπτικός και δείχνει την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή».


[i] Σύμφωνα με σημείωση του B’Tselem που υπάρχει στην ιστοσελίδα με τα στατιστικά θανάτων, δεν συνυπολογίζει στους νεκρούς έναν Παλαιστίνιο που πέθανε στις ισραηλινές φυλακές την περίοδο της ανάκρισης, θεωρώντας ότι ο θάνατος ακόμα διερευνάται. Πρόκειται για τον Αραφάτ Τζαραντάτ για τον οποίο η νεκροψία έδειξε βασανιστήρια. Επίσης δεν φαίνεται να υπολογίζει καθόλου τον Μοαγιάντ Ναζίχ Γκαζάουνεχ, ο οποίος, σύμφωνα με το PCHR υπέκυψε στις 15 Μαρτίου 2013, και βρισκόταν σε κώμα από εισπνοή δακρυγόνων που είχε υποστεί στις 22 Φεβρουαρίου 2013.

[ii] Σύμφωνα με σημείωση του B’Tselem που υπάρχει στην ιστοσελίδα με τα στατιστικά θανάτων, δεν συνυπολογίζει στους νεκρούς έναν Παλαιστίνιο που σκοτώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το συνοριακό φράχτη, θεωρώντας ότι είναι άγνωστη η προέλευση του πυροβολισμού. Πρόκειται για τον Μούσταφα Αμπού Τζαράντ.

[iii] Ανάμεσά τους ο Hweishel Ismael Abu Hweishel στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 και ένα τρίχρονο κοριτσάκι στις 24 Δεκεμβρίου 2013.

[iv] Σύμφωνα με τη λίστα του B’Tselem με τους Παλαιστίνιους νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, προφανώς αναφέρεται στον Ανουάρ Αλ Μαλουκ που σκοτώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2013.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: