Απεργίες πείνας και απεργία εργαζομένων στην UNRWA

H UNRWA είναι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που συστήθηκε μετά τη Νάκμπα, την καταστροφή των Παλαιστινίων το 1948 όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Σήμερα παρέχει ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες και άλλες μορφές βοήθειας σε κάπου 5 εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται διάφορες κινητοποιήσεις παλαιστινίων εργαζομένων στην UNRWA που διαμαρτύρονται για πρόσφατες απολύσεις ενώ ζητούν και αύξηση μισθών.

Την περασμένη εβδομάδα, 3 απεργοί πείνας, υπάλληλοι της UNRWA μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Συνολικά 23 άτομα βρίσκονταν σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενα για τις πρόσφατες απολύσεις δεκάδων υπαλλήλων.

Το σωματείο δασκάλων της UNRWA καταδίκασε την πρόσφατη απόλυση υπαλλήλων, ιδιαίτερα εκείνων που δούλευαν σε αναπτυξιακά προγράμματα, δήλωσε εκπρόσωπος του σωματείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της UNRWA Chris Gunnes είπε στο πρακτορείο Μαάν ότι οι υπάλληλοι που έκαναν απεργία πείνας, ήταν εποχιακοί υπάλληλοι των οποίων τα συμβόλαια δεν ανανεώθηκαν. Η χρηματοδότηση που παρείχε μισθούς σε αυτούς τους υπαλλήλους μειώθηκε από 40 σε 25 εκατομμύρια δολάρια, είπε. Πρόσθεσε δε ότι η UNRWA εξήγγειλε 27 θέσεις εργασίας μετά τις απολύσεις, αλλά «εκείνοι που έκαναν απεργία πείνας δεν έκαναν αίτηση». Οι υπάλληλοι γνώριζαν ότι οι θέσεις τους ποτέ δεν ήταν μόνιμες, λέει ο Gunnes.

Επίσης υπάλληλοι της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησαν σε απεργία την περασμένη Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις, αλλά και ζητώντας αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής. Ο εκπρόσωπος του σωματείου των δασκάλων της UNRWA Μαχμούντ Χαμντάν δήλωσε ότι οι υπάλληλοι ζητούν να εφαρμοστεί στο βασικό τους μισθό σταθερή τιμή συναλλάγματος ώστε να διασφαλιστεί σταθερό εισόδημα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της UNRWA Chris Gunnes ανέφερε σε δήλωσή του ότι «το προσωπικό πληρώνεται πάνω από 20% περισσότερο από τους αντίστοιχους μισθούς στην Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό είναι σύμφωνο με την μισθολογική πολιτική μας που αποσκοπεί να πληρώνεται το προσωπικό μας στα ίδια επίπεδα ή πάνω απ’ ότι το αντίστοιχο της Π.Α.» Μια οριζόντια αύξηση μισθών είναι «αδικαιολόγητη» δήλωσε ο Gunnes. «Δεν έχουν υποφέρει αρκετά οι άνθρωποι στη Γάζα εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού και της καταστροφής των τούνελ από την Αίγυπτο, πρέπει να τιμωρούνται περαιτέρω από τα σωματεία [εργαζομένων] της UNRWA που σταματούν να παρέχουν υπηρεσίες;»

Επίσης την Κυριακή έγιναν διαμαρτυρίες στη Δυτική Όχθη ως αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λαϊκή Επιτροπή για τους Πρόσφυγες, στο Αλ Χαλίλ (Χεβρώνα) οργάνωσε διαδήλωση στην οδό Άιν Σάρα, όπου εκατοντάδες συμμετέχοντες πορεύτηκαν κρατώντας πλακάτ υποστήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων της UNRWA.

«Φοβούμαστε ότι η υπηρεσία μπορεί να παρεκκλίνει από τον αρχικό της ρόλο, που είναι η υποστήριξη των παλαιστινίων προσφύγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Μπάσαμ Σουέικι.

Εντωμεταξύ στη Βηθλεέμ, κάτοικοι των προσφυγικών του Αλ Άζα έκλεισαν για λίγο μια κεντρική οδό κρατώντας πλακάτ εναντίον της UNRWA. Οι ντόπιοι λένε ότι τα σχολεία της UNRWA έχουν  κλείσει εδώ και πάνω από ένα μήνα και ότι η υπηρεσία έχει περιορίσει σοβαρά τις υπηρεσίες της στα προσφυγικά.

Στο μεταξύ οι Εργατικές Επιτροπές Υγείας καταδίκασαν τη στάση της UNRWA δηλώνοντας ότι η έλλειψη ανταπόκρισης στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, του τμήματος υποθέσεων προσφύγων, και των λαϊκών επιτροπών για να βρεθεί λύση στην κρίση, αντικατοπτρίζουν «τις επικίνδυνες προθέσεις και την πολιτική φύση της υπηρεσίας» που θα οδηγήσει σε περισσότερες περικοπές στην εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι επιτροπές δήλωσαν ότι καθιστούν την UNRWA υπεύθυνη για κάθε κακό που μπορεί να πάθουν οι υπάλληλοι στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, όπως και για τους κινδύνους στην υγεία των προσφύγων, τους οποίους αντιμετωπίζουν μετά που οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία και σταμάτησαν οι υπηρεσίες ως απάντηση στις απολύσεις.

Πηγές: Maan , PIC, Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: