Απολογισμός των επιτυχιών του BDS για το 2013

Ιανουάριος

Η Veolia αποσύρεται από διαγωνισμό για συμβόλαιο ύδρευσης στην Καλιφόρνια, μετά από την κατακραυγή για τις παραβιάσεις των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Η απόσυρση της Veolia από το διαγωνισμό για το συμβόλαιο των 325 εκατομμυρίων έρχεται μετά από τις προσπάθειες πολιτών του Yolo County να αποτρέψουν να δοθεί το συμβόλαιο στη Veolia εξαιτίας της ανάμιξης της εταιρίας στις υποδομές παράνομων ισραηλινών εποικισμών.

Πέντε βασικά συνδικάτα στη Γαλικία του ισπανικού κράτους υιοθετούν το BDS.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Κονκόρντια υιοθετεί την καμπάνια BDS εναντίον του ισραηλινού απαρτχάιντ. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μονρεάλ ψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία για συμμετοχή στο κίνημα BDS.

Νοτιοαφρικανική εταιρία διακόπτει τις σχέσεις της με τον ισραηλινό εξαγωγέα Hadiklaim. Οι Karsten Farms επίσης δεσμεύονται να μην ξανασυνάψουν σχέσεις στο μέλλον με κανένα ισραηλινό φορέα που είναι συνένοχος στην παράνομη ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης.

Το νοτιοαφρικανικό κατάστημα παιχνιδιών Reggies τερματίζει την υποστήριξη του Εθνικού Εβραϊκού Ταμείου (JNF). To JNF είναι ισραηλινός ημι-κρατικός φορέας που εμπλέκεται άμεσα σε ισραηλινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Τα καταστήματα παιχνιδιών Reggies είχαν στο παρελθόν υιοθετήσει, συνάψει συνεργασίες και συνεισφέρει οικονομικά στο ισραηλινό JNF.

Η Huyndai τερματίζει τις σχέσεις με επιχείρηση εξοπλισμού κατεδαφίσεων σπιτιών. Η κορεατική εταιρία Huyndai είχε παράσχει εκσκαφείς στην ισραηλινή AEG που χρησιμοποιούνται από ισραηλινές αρχές για την καταστροφή σπιτιών των Παλαιστινίων.

Ο κιθαρίστας Stanley Jordan ακυρώνει την συμμετοχή του σε ισραηλινό φεστιβάλ τζαζ.

Το γερμανικό μέταλ συγκρότημα Kreator που είχε παίξει στο Ισραήλ το 2006, ακυρώνει τη συναυλία του και επιλέγει να μην την επαναπρογραμματίσει.

 

Φεβρουάριος

Διαδηλώσεις στη Γάζα και σε 40 ευρωπαϊκές πόλεις καλούν σε τερματισμό το εμπορίου με τις ισραηλινές αγροτικές επιχειρήσεις. Οι παλαιστινιακές αγροτικές οργανώσεις καλούν σε δράση της κοινωνίας των πολιτών ενάντια σε ισραηλινές εξαγωγικές αγροτικές επιχειρήσεις όπως η Mehadrin και η Arava εξαιτίας του ρόλου τους στην αποικιοποίηση της Παλαιστίνης και την καταστροφή από το Ισραήλ της παλαιστινιακής αγροτικής παραγωγής.

Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς καλεί σε κυρώσεις. Η έκθεση από μια Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς καλεί τα κράτη να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ με τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται για τέτοιες σοβαρές παραβιάσεις – δηλαδή απαγόρευση εμπορίου με τους εποικισμούς, μποϊκοτάζ και κυρώσεις εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και των θεσμών του.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Dundee διακόπτει τις σχέσεις με την G4S. Οι φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Dundee στη Σκωτία ψηφίζουν με μεγάλη πλειοψηφία κατά την ετήσια γενική τους συνέλευση, να διακόψουν τις σχέσεις με την αγγλο-δανική ιδιωτική εταιρία security G4S εξαιτίας του ρόλου της στο σύστημα φυλακών του Ισραήλ και την κατοχή.

Ο τραγουδιστής Shuggie Otis ακυρώνει σιωπηρά συναυλία στο Ισραήλ

 

Μάρτιος

Διαδηλώσεις στην Παλαιστίνη και διεθνείς δράσεις BDS σημαδεύουν την Παλαιστινιακή Ημέρα της Γης. Διεθνείς υποστηρικτές του παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα τιμούν την Ημέρα της Γης με δράσεις και πρωτοβουλίες για περαιτέρω εκστρατείες μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων (BDS) εναντίον του Ισραήλ.

Αυστραλιανή φοιτητική ένωση ακυρώνει διαγωνισμό σχετικό με τη SodaStream. Η φοιτητική ένωση του Πανεπιστημίου La Trobe εφαρμόζει πολιτική προς υποστήριξη του BDS, ακυρώνοντας διαγωνισμό στον οποίο έπαθλο θα ήταν μια συσκευή της SodaStream. Η SodaStram είναι μια ισραηλινή εταιρία της οποίας οι συσκευές παραγωγής αναψυκτικών κατασκευάζονται σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό.

Φοιτητές στην Καλιφόρνια ψηφίζουν υπέρ της υποστήριξης του BDS. Τα φοιτητικά συμβούλια των κολεγίων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, το Ιρβάιν, το Ρίβερσάιντ και το Μπέρκελεϋ ψηφίζουν υπέρ της υποστήριξης του BDS.

To Συμβούλιο του Clackmannanshire γίνεται η τρίτη τοπική σκωτσέζικη κυβέρνηση που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ. «Όπως οι ατομικές κυρώσεις εναντίον του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, οδήγησαν τελικά στον τερματισμό του εκεί, έτσι οι ατομικές και συλλογικές κυρώσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ θα τερματίσουν το απαρτχάιντ και τα βάσανα στην Παλαιστίνη», λέει η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης. Τα συμβούλια του West Dunbartonshire και του Stirling επίσης υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ.

Η Ομοσπονδία Φοιτητών του York υιοθετεί την καμπάνια BDS. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Φοιτητών του York στον Καναδά, ψηφίζει υπέρ της υποστήριξης του BDS με 18 ψήφους υπέρ και 2 κατά και καλεί το Πανεπιστήμιο του York να αποσύρει τις επενδύσεις του από εταιρίες που πουλάνε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.

Το δικαίωμα της ακαδημαϊκής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου να μποϊκοτάρει το Ισραήλ, υποστηρίζεται από εργατοδικείο. Φιλο-ισραηλινές οργανώσεις αποτυγχάνουν ολοκληρωτικά στις. υποστηριζόμενες από την ισραηλινή κυβέρνηση, προσπάθειές τους να κάνουν ένα εργατοδικείο στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει ότι η στάση μποϊκοτάζ της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων αποτελεί διάκριση.

Η Εκκλησία Μεννονιτών των ΗΠΑ αποσύρει επενδύσεις από εταιρίες σχετιζόμενες με ισραηλινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής των Μεννονιτών αποφασίζει ομόφωνα ότι η Κεντρική Επιτροπή των ΗΠΑ δε θα επενδύει εν γνώσει της σε εταιρίες που επωφελούνται από προϊόντα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για πράξεις βίας εναντίον των Παλαιστινίων.

Απρίλιος

Η Ημέρα των Κρατουμένων σημαδεύεται από δράσεις ανά τον κόσμο ενάντια στην G4S. Η G4S παρέχει εξοπλισμό ασφαλείας σε ισραηλινές φυλακές, τσεκπόιντς και εποικισμούς. Δράσεις ενάντια στην G4S οργανώνονται σε 11 χώρες για να συμπέσουν με την ημέρα των παλαιστινίων κρατουμένων. Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται έξω από γραφεία της G4S και το Σκωτσέζικο Κογκρέσο των Συνδικάτων και οργανώσεις στη Μέση Ανατολή εκδίδουν δηλώσεις υποστήριξης της καμπάνιας ενάντια στην G4S.

Η Ένωση Φοιτητών του Πανεπιστημίου Σκάρμποροου του Τορόντο γίνεται η ένατη φοιτητική ένωση στον Καναδά που συμμετέχει στο κίνημα BDS.

Βέλγοι φοιτητές καλούν σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. Μια ομοσπονδία που εκπροσωπεί 100.000 βέλγους φοιτητές στην ανώτατη εκπαίδευση καλεί σε πάγωμα όλων των ακαδημαϊκών συνεργασιών με ισραηλινούς ακαδημαϊκούς φορείς.

Ο Σύλλογος Ασιατικών Αμερικανικών Μελετών ομόφωνα εγκρίνει απόφαση ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ασιατικών Αμερικανικών Σπουδών (ΑΑΑS) στις ΗΠΑ ψηφίζει ομόφωνα υπέρ μιας απόφασης υποστήριξης του μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών φορέων.

Οι φοιτητές του Σάσεξ καλούν το πανεπιστήμιο να ακυρώσει τα συμβόλαια με τη Veolia. Χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζουν υπέρ μιας απόφασης που καλεί την φοιτητική ένωση να υποστηρίξει την καμπάνια πίεσης προς το Πανεπιστήμιο να ακυρώσει το συμβόλαιό του με τη Veolia εξαιτίας του ρόλου της γαλλικής πολυεθνικής στις υποδομές λειτουργίας των παράνομων ισραηλινών εποικισμών.

Η Ένωση Δασκάλων της Ιρλανδίας υποστηρίζει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. Το ψήφισμα στο ετήσιο κογκρέσο της Ένωσης Δασκάλων της Ιρλανδίας, που αναφέρεται στο Ισραήλ ως ένα «κράτος απαρτχάιντ» καλεί «όλα τα μέλη να τερματίσουν κάθε πολιτιστική και ακαδημαϊκή συνεργασία με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής επιστημόνων, φοιτητών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων, όπως και κάθε συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα». Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα.

Οι φοιτητές του Σύδνεϋ υποστηρίζουν το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. «Το Ισραήλ δεν ακούει από λόγια ή ψηφίσματα και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Όπως στη Νότια Αφρική, μόνο μέσα από ειρηνικές δράσεις και καμπάνιες όπως αυτή του BDS θα έρθει η οποιαδήποτε αλλαγή», υποστηρίζει η δήλωση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αντιπροσώπων των Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Μάιος

Ο Στήβεν Χώκινγκ συμμετέχει στο ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Ο παγκοσμίως γνωστός φυσικός Στήβεν Χώκινγκ αποσύρεται από διάσκεψη προς τιμήν του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες. Μια δήλωση που δημοσιεύεται από τη Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης με την έγκριση του Χώκινγκ, λέει πως «η ανεξάρτητη απόφασή του να σεβαστεί το μποϊκοτάζ, βασίζεται στη γνώση του για την Παλαιστίνη και στην ομόφωνη συμβουλή των δικών του ακαδημαϊκών επαφών εκεί».

Η Επιτροπή Φιλανθρωπίας ξεκινά έρευνα για το αν οι ρατσιστικές διακρίσεις του JNF είναι νόμιμες. Η απόφαση για την έναρξη της έρευνας έρχεται μετά από αίτημα της καμπάνιας «Στοπ JNF» προς την Επιτροπή Φιλανθρωπίας για την απομάκρυνση των φιλανθρωπικών οργανώσεων του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου από τον βρετανικό μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τη Veolia. Το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ αποφασίζει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο αποκομιδής απορριμμάτων με την πολυεθνική Veolia μετά από μια καμπάνια που ξεκίνησε από τον Παλαιστινιακό Σύλλογο της πανεπιστημιούπολης και υποστηρίχτηκε από τη φοιτητική ένωση. Η απόφαση αποτελεί την κορύφωση ενός χρόνου επιτυχούς και εντατικής δραστηριότητας από φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ενωμένη Εκκλησία του Καναδά αρχίζει καμπάνια μποϊκοτάζ των εποικισμών. Η καμπάνια ονομάζεται Ανησυχητικά Αγαθά: Επιλέξτε την Ειρήνη στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Ιούνιος

Νοτιοαφρικανός διπλωμάτης απορρίπτει τιμές του JNF. Ένας πρώην νοτιοαφρικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ λέει ότι θα επιστρέψει ένα πιστοποιητικό που τον πληροφορεί ότι 18 δέντρα φυτεύτηκαν προς τιμήν του σε ένα ισραηλινό δάσος από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (JNF) και το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών.

Περισσότερες από 150 οργανώσεις αλληλεγγύης στέκονται αλληλέγγυες με γάλλους ακτιβιστές που αντιμετωπίζουν διώξεις. Οι γάλλοι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες για τις δραστηριότητες αλληλεγγύης BDS από το 2009.

Η σκηνοθέτιδα Μίρα Ναϊρ υποστηρίζει το πολιτιστικό μποϊκοτάζ. Η σκηνοθέτιδα του Bombay! και του Monsoon Wedding αρνείται μια πρόσκληση να πάει την τελευταία της ταινία The Reluctant Fundamentalist στο Ισραήλ, επικαλούμενη το παλαιστινιακό κάλεσμα για πολιτιστικό μποϊκοτάζ, σε μια σειρά από μηνύματα στο twitter.

Ιούλιος

thekillersbattleborn

Οι αμερικανοί ρόκερς The Killers αποσύρονται από συναυλία στο Ισραήλ. Οι Killers είχαν ήδη λάβει το ήμισυ της αμοιβής για τη συναυλία όταν ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν την παράσταση μετά από επιστολές και εκκλήσεις από ακτιβιστές.

Η Ε.Ε. εξαιρεί τους φορείς των εποικισμών από τη λήψη δανείων και χρηματοδότησης. Μετά από χρόνια θεσμικής πίεσης από την κοινωνία των πολιτών για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει οδηγίες που απαγορεύουν σε ισραηλινά υπουργεία, δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να λαμβάνουν δάνεια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι οδηγίες επίσης σταματούν τις επιδοτήσεις ισραηλινών υπουργείων, δημοσίων φορέων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ακόμα και αν οι έδρες τους είναι μέσα στα προ του 1967 σύνορα του Ισραήλ.

Λατινοαμερικάνικα κοινωνικά κινήματα καλούν σε τερματισμό της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ. Η κοινωνία των πολιτών και στις πέντε χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, και Παραγουάη), υιοθέτησε κατά τη 15η Κοινωνική Σύνοδο, για μια ακόμη φορά, ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για τερματισμό της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Mercosur και του Ισραήλ.

Νέο διαδραστικό χρονολόγιο για τις επιτυχίες του BDS. Το χρονολόγιο δημοσιεύεται επ’ ευκαιρία της 8ης επετείου από το κάλεσμα BDS.

Το γιγαντιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, TIAA-CREF αποσύρεται από την SodaStream. «Όποιος κι αν είναι ο λόγος που του TIAA-CREF αποσύρθηκε από τη SodaStram, το θεωρούμε μια απόφαση συνείδησης» δηλώνει ο Σύντνεϋ Λεβί από την Καμπάνια Αποσύρουμε Επενδύσεις, που έκανε εκστρατεία ζητώντας από το TIAA-CREF να αποσυρθεί από εταιρίες που συμμετέχουν σε ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ολλανδοί έμποροι μποϊκοτάρουν τους εποικισμούς. Ρεπορτάζ από την Ολλανδία αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στη χώρα έχουν σταματήσει να πουλούν προϊόντα που παράγονται σε ισραηλινούς εποικισμούς.

Αύγουστος

Μεγάλη νορβηγική τράπεζα αποσύρει επενδύσεις από την [μεξικανική πολυεθνική οικοδομικών υλικών] Cemex εξαιτίας της εξαγωγής παλαιστινιακών φυσικών πόρων. Η Nordea εξαιρεί επιχειρήσεις μετά από επαφές με την «Βοήθεια του Νορβηγικού Λαού» και την Νορβηγική Ένωση Δημοτικών και Γενικών Υπαλλήλων.

Μουσικοί της τζαζ μποϊκοτάρουν το φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι αμερικανοί καλλιτέχνες της τζαζ Chris Daddy Dave και Matt Schofield και η μπάντα του, η Matt Schofield Trio, αποσύρονται από το ισραηλινό μουσικό φεστιβάλ.

Σεπτέμβριος

Η Veolia εγκαταλείπει το δίκτυο λεωφορείων των εποικισμών μετά από την πίεση του μποϊκοτάζ. Η Veolia αποκαλύπτει ότι πλέον δεν θα λειτουργεί γραμμές λεωφορείων για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς η εταιρία συνεχίζει να χάνει συμβόλαια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξαιτίας της υποστήριξής της στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Η Veolia συνεχίζει να λειτουργεί το παράνομο πρότζεκτ για τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Ιερουσαλήμ.

Ολλανδική εταιρία αποσύρεται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων για εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Royal HaskoningDHV ανακοινώνει ότι αποσύρεται από πρότζεκτ επεξεργασίας λυμάτων στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά από πιέσεις της ολλανδικής κυβέρνησης.

Κουακέροι από 3 πολιτείες των ΗΠΑ καλούν σε μποϊκοτάζ και απόσυρση επενδύσεων. Η ετήσια συνάντηση του Lake Erie, μιας περιφερειακής οργάνωσης των Κουακέρων που περιλαμβάνει το Οχάιο, το Μίσιγκαν και τη Δυτική Πενσυλβάνια, γίνεται η πρώτη ετήσια συνάντηση Κουακέρων που υιοθετεί επισήμως το μποϊκοτάζ και την απόσυρση επενδύσεων, με στόχο εταιρίες συνένοχες για την ισραηλινή κατοχή.

Οκτώβριος

Νορβηγική ένωση εργαζομένων τερματίζει το συμβόλαιο με την G4S ως «πράξη αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους. Η Industri Energi, ένα συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια και την βαριά βιομηχανία, απέλυσε την G4S από πάροχο security για τα γραφεία της, εξαιτίας του ρόλου της εταιρίας σε ισραηλινές φυλακές, τσεκπόιντς και εποικισμούς. Την ίδια εβδομάδα, ο Σύλλογος Δασκάλων του Ανατολικού Λονδίνου πέρασε ένα ψήφισμα που καταδικάζει το ρόλο της G4S στην κράτηση παιδιών Παλαιστινίων.

Ειδικός του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι συμφωνίες που σχετίζονται με εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να είναι «εγκληματικές». Ο Ρίτσαρντ Φολκ δηλώνει ότι το γραφείο του προσπαθεί να ενημερώσει εταιρίες, μεταξύ των οποίων ο ευρωπαϊκός όμιλος τραπεζών Dexia και η εταιρία ακινήτων με έδρα τις ΗΠΑ, Re/Max ότι η συνέχιση των πρακτικών τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θα μπορούσε να ήταν «προβληματική».

Τα μποϊκοτάζ εξαναγκάζουν σε ακύρωση ισραηλινού φεστιβάλ ροκ. Οι Circus Maximus (Νορβηγία), Haken (Ηνωμένο Βασίλειο), και Bumblefoot (ΗΠΑ) θα έπαιζαν στο Ισραήλ, στο φεστιβάλ ροκ Progstage. Μετά από τις ακυρώσεις τους, που ακολούθησαν συζητήσεις με ακτιβιστές BDS, τελικά ακυρώνεται όλο το φεστιβάλ.

Νοέμβριος

Μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο αποσύρει επενδύσεις ηθικού ταμείου από τη Veolia. Το γιγαντιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο TIAA-CREF στις ΗΠΑ, βγάζει τη Veolia Environment από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Κοινωνικής Επιλογής, μετά από πίεση της συμμαχίας Αποσύρουμε Επενδύσεις.

Το Σαιντ Λούις παρατάει τους κερδοσκόπους της κατοχής Veolia. Οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η Veolia εξαιτίας του ρόλου της σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς προκαλούν την απόσυρσή της από την πόλη, με την Veolia να αναφέρεται ότι αποφάσισε ότι το Σαιντ Λούις «δεν αξίζει τον κόπο. Δεν αξίζει τη ζημιά στις επιχειρήσεις» της.

Νοτιοαφρικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τερματίζει συμβόλαιο με την G4S. Το Trauma Centre με έδρα το Κέηπ Τάουν, εκδίδει δημόσια δήλωση αντίθεσης στο ρόλο της G4S σε ισραηλινές φυλακές όπου Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη και βασανίζονται.

Το Parti de Gauche (Κόμμα της Αριστεράς) υιοθετεί την καμπάνια BDS. Το μεγάλο γαλλικό αριστερό κόμμα, του οποίου ο ηγέτης Jean-Luc Mélenchon κέρδισε 11% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2012, δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει καμπάνιες του BDS Γαλλίας.

Δεύτερο νορβηγικό πανεπιστήμιο απορρίπτει τη G4S εξαιτίας της υποστήριξης του ισραηλινού απαρτχάιντ. Το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, επιλέγει να μη χρησιμοποιήσει τη G4S ως εργολάβο ασφαλείας εξαιτίας του ρόλου της εταιρίας στο ισραηλινό σύστημα φυλακών και σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Καμπάνιες μποϊκοτάζ στοιχίζουν στην G4S δύο συμβόλαια με πανεπιστήμια. Δύο μεγάλα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξαν να μην δώσουν στην G4S τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας στις πανεπιστημιουπόλεις, μετά από καμπάνιες φοιτητών που επέκριναν την εταιρία.

Δεκέμβριος

Η ολλανδική εταιρία νερού Vitens μποϊκοτάρει τον ισραηλινό κρατικό μεταφορέα νερού. Η Vitens ο μεγαλύτερος πάροχος πόσιμου νερού στην Ολλανδία, τερματίζει τη συμφωνία συνεργασίας με την εθνική εταιρία υδάτων του Ισραήλ, Mekorot, εξαιτίας του ρόλου της στην κλοπή των παλαιστινιακών υδάτων. Εντωμεταξύ η ολλανδική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει να χρησιμοποιηθεί ένα ισραηλινο-ολλανδικό επιχειρηματικό φόρουμ για να αναπτυχθούν δεσμοί με εταιρίες που λειτουργούν σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί επιχειρήσεις για δουλειές με παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύει οδηγίες όπου προειδοποιεί επιχειρήσεις για τα προβλήματα και τους κινδύνους που συνεπάγονται οι μπίζνες με παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Η Ρουμανία σταματά να στέλνει οικοδόμους στο Ισραήλ εξαιτίας των εποικισμών. Η ρουμανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα σταματήσει να στέλνει οικοδόμους στο Ισραήλ εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δε δεσμευτεί ότι δε θα εργάζονται στη Δυτική Όχθη.

Έμποροι της Ρώμης μποϊκοτάρουν τη SodaStream. Η ισραηλινή εταιρία SodaStream είναι στόχος διεθνούς καμπάνιας μποϊκοτάζ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν πρόσφατα γίνει 50 δράσεις σε 6 χώρες.

Οι καμπάνιες μποϊκοτάζ αποκτούν δυναμική στη Λατινική Αμερική. Βραζιλιάνικα κοινωνικά κινήματα κάνουν καμπάνια ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Mercosur και Ισραήλ, κολομβιανές ομάδες δημοσιεύουν έκκληση για τη Veolia και μεξικανοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται για εκδηλώσεις ισραηλινής προπαγάνδας.

Ολλανδική ένωση εργαζομένων παρατάει τη G4S επειδή βοηθά σε ισραηλινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Abvakabo, ένα συνδικάτο με 350.000 μέλη στην Ολλανδία, τερμάτισε τις σχέσεις με την G4S, ιδιωτική εταιρία security που έχει εξοπλίσει ισραηλινές φυλακές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή: BDS movement

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: