Πέμπτη φυλάκιση για το Δρούζο αντιρρησία συνείδησης Ομάρ Σάαντ – αφότου συναντήθηκε πρώτα με τον πρώην απεργό πείνας Σάμερ Ισάουι

Omar Saad - Samer Issawi

Ο Ομάρ Σάαντ (αριστερά) με τον πρώην κρατούμενο απεργό πείνας Σάμερ Ισάουι

Ο Ομάρ Σάαντ, 18 χρονών από το Μουγκχάρ, ένα χωριό στη Γαλιλαία, πήγε την Κυριακή 2/3/2014 στην Βάση Κατάταξης στο Ταλ Χασομέρ όπου διακήρυξε την άρνησή του να υπηρετήσει στον Ισραηλινό Στρατό. Ο Ομάρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ημερών στη στρατιωτική φυλακή Νο 6 στο Ατλίτ εξαιτίας της άρνησής του.

 

Επίσης η οργάνωση New Profile ενημερώνει ότι ήλθε σε γνώση της ότι πολίτες δικηγόροι, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων από τη New Profile, δεν επιτρέπεται πλέον να επισκέπτονται τον Ομάρ και άλλους αντιρρησίες, κατά τη διάρκεια των φυλακίσεών τους σε στρατιωτικές φυλακές. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι πολίτες δικηγόροι δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε στρατιωτικές φυλακές. Η New Profile απευθύνθηκε στην οργάνωση Adalah [Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας στο Ισραήλ] ζητώντας βοήθεια για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός.

 

Ο Ομάρ είναι ένας νεαρός άντρας που ανήκει στην παλαιστινιακή αραβική κοινότητα των Δρούζων. Αυτή η κοινότητα, σε αντίθεση με την πλειονότητα της αραβικής κοινωνίας, ήταν στόχος μιας απόφασης του πρωθυπουργού Μπεν Γκουριόν το 1956 που τους εξανάγκασε να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Μετά από αυτήν την απόφαση στάλθηκαν διαταγές επιστράτευσης σε όλους τους δρούζους πολίτες σε ηλικία κατάταξης. Αυτή η απόφαση αντιμετωπίστηκε με σοβαρή αντίσταση από την κοινότητα των Δρούζων για πολλούς λόγους. Οι κύριοι λόγοι ήταν: άρνηση να πολεμήσουν ενάντια στο λαό τους και αίτημα να έχουν την ίδια μεταχείριση με όλη την Παλαιστινιακή Αραβική κοινωνία στο Ισραήλ.

 

Ο Ομάρ Σάαντ έγραψε στη σελίδα που υπάρχει προς υποστήριξή του στο facebook:

 

«Μετά από μια πολυάσχολη εβδομάδα με την οικογένειά μου, αψηφώντας και αμφισβητώντας τις ισραηλινές στρατιωτικές διαταγές να παραδοθώ στις αρχές την ίδια μέρα που αποφυλακίστηκα (Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014), επιστρέφω στη φυλακή σήμερα αφότου πέρασα τις πιο όμορφες στιγμές με φίλους και την οικογένειά μου. Συνάντησα τον μαχητή της ελευθερίας και [πρώην] απεργό πείνας Σάμερ Ισάουι που μας τίμησε με μια επίσκεψη στην κατοικία μας στο Μουγκχάρ. Και επίσης χάρηκα που έλαβα μέρος στο προεκλογικό φεστιβάλ προς υποστήριξη του μηχανικού Ράμεζ Τζαράισεχ στη Ναζαρέτ.

 

Παραδόθηκα σήμερα, Κυριακή 2 Μαρτίου 2014, αλλά ενημέρωσα τις ισραηλινές αρχές: αρνούμαι να υπηρετήσω το στρατό τους. Έχω καταδικαστεί σε φυλάκιση για 5η φορά, για μια περίοδο 20 ημερών και έτσι έχω καταδικαστεί σε 100 ημέρες.

 

Αλλά το διακηρύσσω ξανά: ακόμα και αν με συλλάβουν άλλες 50 φορές, θα λάβουν την ίδια απάντηση: Εγώ, ο Ομάρ Ζαχρ Ελντίν Μοχάμαντ Σάαντ, δεν θα γίνω καύσιμο στη φωτιά του πολέμου σας, δεν θα γίνω στρατιώτης στο στρατό σας».

 

Πηγές: New Profile, Support Omar Saad (facebook)

Δείτε προηγούμενες αναρτήσεις:

ΒΙΝΤΕΟ για τους Δρούζους αντιρρησίες και τρίτη φυλάκιση του Ομάρ Σάαντ

 

Ολόκληρη τη δήλωση άρνησης στράτευσης του Ομάρ Σάαντ μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Νεαρός Δρούζος αρνείται να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό

Για τις προηγούμενες φυλακίσεις του μπορείτε να δείτε:

Φυλακίστηκε ο Δρούζος αντιρρησίας συνείδησης Ομάρ Σάαντ

Νέα για παλαιστίνιους κρατούμενους

Παλαιότερο άρθρο για τους δρούζους αντιρρησίες συνείδησης:

 Δρούζοι αντιρρησίες συνείδησης στις ισραηλινές φυλακές

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: