Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη λογοδοσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

palestine.un

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

 

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 12 Απριλίου 2014

 

«Το αίτημα της Παλαιστίνης να συμμετάσχει στις Συνθήκες της Γενεύης και άλλες κομβικές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί σημαντική πρόοδο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας παράλληλα να υπογραφεί και το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Στις 2 Απριλίου ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι την προηγουμένη είχε υπογράψει επιστολές για ένταξη σε περίπου 20 συμβάσεις. Οι συμβάσεις στις οποίες ζήτησε να ενταχθεί η Παλαιστίνη, συμπεριλαμβάνουν τις τέσσερις Συνθήκες της Γενεύης, του 1949, και το πρώτο Συμπληρωματικό τους Πρωτόκολλο, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, τη Σύμβαση Ενάντια στα Βασανιστήρια και άλλες μορφές Βάναυσης, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο, τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών, τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών Ρατσιστικών Διακρίσεων, τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, και τη Διεθνή Σύμβαση για την Καταστολή και Τιμωρία του Εγκλήματος του Απαρτχάιντ.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει την Παλαιστίνη να γίνει κράτος-μέλος σε όλες τις σχετικές διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου, χωρίς επιφυλάξεις ή διακηρύξεις που να ανέρχονται σε επιφυλάξεις, από τότε που πέτυχε την αναγνώρισή της ως μη-μέλος κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ, το Νοέμβριο του 2012.
Παράλληλα, η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηλιτεύει ως απαράδεκτες τις απειλές Ισραηλινών υπουργών για κυρώσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής επειδή η τελευταία επιδιώκει να συμμετάσχει σε διεθνείς συνθήκες. «Η παρακράτηση χρημάτων ή πόρων από την Παλαιστινιακή Αρχή, συμπεριλαμβανομένων φόρων που το Ισραήλ εισπράττει για λογαριασμό της, θα είχαν ολέθριες επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας το 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και σχεδόν επτά χρόνια. Ως δύναμη κατοχής το Ισραήλ παραμένει υπεύθυνο για την ευημερία των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, και απαγορεύεται να διαπράττει συλλογική τιμωρία».
Οι αντιδράσεις του Ισραήλ είναι αναμενόμενες, καθώς η Παλαιστίνη όχι απλώς αναμένεται να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση ως κράτος (έστω και σε συμβολικό διπλωματικό επίπεδο) αλλά κυρίως γιατί θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες αυτές για να τερματίσει την ατιμωρησία του Ισραήλ και να το κάνει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του.
Βέβαια, όπως σωστά σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, η λογοδοσία με βάση τις συνθήκες αυτές δεν αφορά μόνο το Ισραήλ, αλλά και την Παλαιστίνη, τόσο σε σχέση με τους Ισραηλινούς, π.χ. τους αμάχους, όσο και σε σχέση με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων Παλαιστινίων από τις εκάστοτε παλαιστινιακές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, ο παλαιστινιακός λαός περισσότερα έχει να κερδίσει παρά να χάσει από την ένταξη στις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: