Αντιδράσεις για τη στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

 

Δημοσιεύτηκε το Σάββατο 26 Απριλίου 2014

 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής δεν στηρίζονται μόνο σε στρατιωτικούς καριέρας, αλλά και σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (οι άντρες 3 χρόνια, οι γυναίκες 21 μήνες) μαζί με εφεδρική (συνήθως 1 μήνα το χρόνο).

Το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του αντικατοχικού κινήματος εκδηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή του, αρνούμενο είτε να υπηρετήσει στα κατεχόμενα, είτε και γενικά να καταταγεί, και τιμωρείται με φυλακίσεις γι’ αυτό. Παρ’ ότι μειοψηφικό, εσχάτως το κίνημα των αντιρρησιών, χωρίς κάποια αφορμή από κάποιο μεγάλο πόλεμο, δείχνει να αναζωπυρώνεται. Πέρυσι, ο Νατάν Μπλανκ, αν και δεν έσπασε το «ρεκόρ» συνολικού χρόνου φυλάκισης παλαιότερων κρατουμένων αντιρρησιών συνείδησης, εντούτοις έγινε ίσως ο πρώτος που φυλακίστηκε αλλεπάλληλα δέκα φορές. Φέτος, 50 τελειόφοιτοι, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών, απέστειλαν επιστολή άρνησης στράτευσης, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες «φουρνιές» αντιρρησιών συνείδησης στην ιστορία του Ισραήλ.

 

Protest supporting Concientious Objectors, Tel Hashomer

Ισραηλινές αντιρρησίες συνείδησης σε διαδήλωση έξω από τη βάση κατάταξης πριν φυλακιστούν

 

Οι απόψεις διίστανται για το αν η αντίρρηση συνείδησης έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που να προκαλεί προβλήματα. Μερίδα των ακτιβιστών υποστηρίζει πώς δεν θα πρέπει να κοιτάμε μόνο τους δεδηλωμένους «αντιρρησίες συνείδησης», αλλά το συνολικό ποσοστό όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποφεύγουν τον στρατό, το οποίο υποστηρίζουν ότι είναι πράγματι «ανησυχητικό» για το στρατό.

Μαζικότατη διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων υπερ-ορθόδοξων εβραίων ενάντια στην υποχρεωτική στράτευσή τους. Ιερουσαλήμ 2/3/2014. (AFP Photo / David Buimovitch)

Δεν είναι βέβαιο εάν αυτό οδήγησε στην αλλαγή της νομοθεσίας που προβλέπει πλέον την υποχρεωτική στράτευση και των υπερορθόδοξων Εβραίων και η οποία θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2017 και μετά. Κάποιοι θεωρούν πως πίσω από αυτήν κρύβεται η προσπάθεια να τους ενσωματώσουν στην κοινωνία και κυρίως την οικονομία, αφού συνήθως δεν εργάζονται. Άλλοι απλά βλέπουν ένα ζήτημα πολιτισμικής διαμάχης ή ισονομίας μέσα στην ισραηλινή κοινωνία ή και κομματικά παιχνίδια. Το σίγουρο είναι πως προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις με τους υπερορθόδοξους να κάνουν πρωτοφανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων χιλιάδων στην Ιερουσαλήμ, αλλά και δεκάδων χιλιάδων στη Νέα Υόρκη!

Μαζική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων υπερορθόδοξων εβραίων στη Νέα Υόρκη, ενάντια στη στράτευση των υπερορθόδοξων εβραίων στο Ισραήλ. Μανχάταν 9 Μαρτίου 2014 (AFP Photo / Timothy A. Clary)

Η ριζική αυτή αλλαγή προκαλεί και μια ενδιαφέρουσα ρήξη ανάμεσα στις άλλοτε συμμαχικές δυνάμεις των υπερορθόδοξων και των σιωνιστών, ιδιαίτερα των εποίκων της Δυτικής Όχθης.
Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις, συζητιέται και η στράτευση των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα. Μέχρι τώρα στρατεύονται υποχρεωτικά μόνο οι άρρενες δρούζοι (από το 1956) σε μια προσπάθεια διάσπασης της παλαιστινιακής μειονότητας. Πάντοτε υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις, όμως το τελευταίο διάστημα το κίνημα των δρούζων αντιρρησιών δυναμώνει, με εμβληματική μορφή τον 18χρονο μουσικό Ομάρ Σάαντ που διανύει την έβδομη περίοδο φυλάκισής του. Παράλληλα, το καθεστώς προσπαθεί να διασπάσει και να ενσωματώσει και τους χριστιανούς Παλαιστίνιους του Ισραήλ. Μέχρι τώρα, αν κάποιος ήθελε να καταταγεί εθελοντικά, έπρεπε ο ίδιος να κινηθεί γι’ αυτό. Τώρα, αν και δεν θεσπίζεται υποχρεωτική θητεία, θα αρχίσει ο στρατός να στέλνει στρατολογικά σημειώματα σε όλους.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: