Φυλακίστηκε σε απομόνωση ο ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης και υπερ-ορθόδοξος εβραίος Ουριέλ Φερέρα.

Ο Ουριέλ Φεράρα συνοδευόμενος από την οικογένειά του και φορώντας μπλουζάκι αλληλεγγύης στο φυλακισμένο δρούζο αντιρρησία Ομάρ Σάαντ, εισέρχεται στη Βάση Κατάταξης Τελ Χασομέρ για να δηλώσει την άρνησή του να στρατευθεί στον ισραηλινό στρατό (27/4/2014 – Photo: Oren Ziv/Activestills.org)

Ο Ουριέλ Φερέρα 18 χρονών από την Μπεερ Σέμπα, παρουσιάστηκε στη βάση κατάταξης Τελ Χασομέρ, συνοδευόμενος από διαδηλωτές που υποστήριζαν την άρνησή του να υπηρετήσει στο στρατό. Ουριέλ διακήρυξε την άρνησή του να υπηρετήσει για λόγους συνείδησης εξαιτίας της αντίθεσής του στην κατοχή του παλαιστινιακού λαού και τις διακρίσεις εναντίον των Παλαιστινίων εντός του Ισραήλ. Ο Ουριέλ δικάστηκε και καταδικάστηκε την ίδια μέρα σε φυλάκιση 20 ημερών στη στρατιωτική φυλακή Νο 6 κοντά στο Ατλίτ. Εξαιτίας της άρνησής του να φορέσει στρατιωτική στολή, τιμωρήθηκε και τέθηκε σε απομόνωση στην πτέρυγα C.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουριέλ Φερέρα προσέφυγε εκ των προτέρων στη στρατιωτική επιτροπή για τους αντιρρησίες συνείδησης, αλλά απορρίφθηκε από την επιτροπή.

 

Ο Ουριέλ Φερέρα, είναι υπερ-ορθόδοξος εβραίος, χαρεντί, και μεγάλωσε με τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης. Γεννήθηκε στην Αργεντινή, σε μια εποχή που πλέον είχε αποκατασταθεί η δημοκρατία και κανένας δεν φυλακιζόταν για τις αριστερές του απόψεις, και ακόμα λιγότερο επειδή ήταν πασιφιστής. Στις 27 Απριλίου, το Ισραήλ – μια χώρα που της αρέσει να αυτοαποκαλείται ως «η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» – τον φυλάκισε επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τον ισραηλινό στρατό. Ο Ουριέλ, που προέρχεται από υπερ-ορθόδοξη οικογένεια από την Μπεερ Σέμπα, και ήταν ένας από τους πρώτους που υπέγραψαν την πιο πρόσφατη επιστολή αντιρρησιών, λέει ότι αρνείται να υπηρετήσει στις IDF(«Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας») επειδή η στρατιωτική θητεία σε οποιαδήποτε θέση συμβάλλει στην ενίσχυση της κατοχής.

 

«Ο κόσμος μπορεί να βλέπει έναν χαρεντί εβραίο [Σ.τ.Σ. ένα ρεύμα του ιουδαϊσμού που χαρακτηρίζεται από την απόρριψη της μοντέρνας κοσμικής κουλτούρας] και να σκέφτεται “είναι τεμπέλης, γι’ αυτό δεν θέλει να υπηρετήσει την πατρίδα» [Σ.τ.Μ. οι υπερορθόδοξοι εβραίοι συνήθως αφιερώνονται στη μελέτη των γραφών, δεν εργάζονται και μέχρι πρότινος δεν υποχρεώνονταν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, κάτι που πλέον σταδιακά αλλάζει, μετά από ψήφιση νόμου στην Κνεσέτ]. Αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Θέλω να υπηρετήσω εθνική υπηρεσία, όπως έκανε η αδερφή μου Γιαέλ. Αλλά οι IDF αποφάσισαν ότι θα πάω φυλακή επειδή είμαι πασιφιστής».

Ο Ουριέλ Φεράρα μαζί με την αδερφή του Γιαέλ

 

Ο Ουριέλ είναι εξαίρετος φοιτητής που έχει διαπρέψει τόσο στις κοσμικές όσο και στις θρησκευτικές του σπουδές. Από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε τη φωτογράφο μητέρα του Ρούτι, σε συγκεντρώσεις για κοινωνική δικαιοσύνη στην έρημο Νάκαμπ/Νεγκέβ (μια από τις φτωχότερες περιοχές του Ισραήλ) όπως και στις διαμαρτυρίες των βεδουίνων εκεί, οι οποίοι εκτοπίζονται συνεχώς από τα χωριά τους, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό. Επιπλέον ο Ουριέλ βοηθά τη μητέρα του να τεκμηριώσει τη δραματική κατάσταση σχετικά με τη στέγαση στην πόλη του και παίρνει μέρος σε τοπικές δράσεις.

 

«Μπορώ να κάνω αυτό που μου αναλογεί και να κάνω μια εθνική θητεία που να έχει νόημα, στην εκπαίδευση ή με κοινοτική εργασία. Προσέφυγα στην επιτροπή των IDF που ασχολείται με τους αντιρρησίες συνείδησης, εξήγησα την κατάστασή μου, αλλά μου είπαν ότι ήταν αποφασισμένοι να με στείλουν στη φυλακή».

 

«Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω», προσθέτει ο Ουριέλ. «Αντί να μου επιτρέψουν να κάνω εθνική θητεία, να κάνω αυτό που μου αναλογεί για την πατρίδα, με στέλνουν φυλακή, ξοδεύουν λεφτά φορολογουμένων και δεν κάνω τίποτα. Θα φυλακιστώ για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα – όχι επειδή διέπραξα κάποιο έγκλημα αλλά εξαιτίας των ειρηνικών μου πεποιθήσεων».

 

Η τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ έντονη για την οικογένεια Φερέρα. «Δε φοβάμαι τόσο πολύ για τον εαυτό μου, όσο για τη μητέρα μου. Το ότι γνωρίζει πως το παιδί της θα φυλακιστεί εξαιτίας της παιδείας που έλαβε σπίτι – η οποία βασίστηκε στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα – είναι πολύ σκληρό για εκείνη».

 

Η Ρούτι μετανάστευσε στο Ισραήλ όταν ο Ουριέλ ήταν έξι ετών. Ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν σύμφωνα με τις αξίες της, και επέλεξε την Μπέερ Σέμπα – τη βιβλική πόλη του Αβραάμ – ως το σωστό μέρος για να ζήσει μια οικογένεια χαρεντί. Τώρα βλέπει τα όνειρά της να διαλύονται, καθώς η ίδια της η χώρα φυλακίζει το γιό της επειδή υποστηρίζει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την εποχή που οι Αργεντινοί πασιφιστές φυλακίζονταν. Στο Ισραήλ, εν έτει 2014, ακόμα θεωρείται έγκλημα.

 

Πηγές: New Profile, 972mag.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: