Η Παλαιστίνη γίνεται κράτος-μέλος σε συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ

 

Η Παλαιστίνη την Παρασκευή έγινε επισήμως μέλος πέντε διεθνών συνθηκών που απαγορεύουν τα βασανιστήρια και τις ρατσιστικές διακρίσεις, και προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία, δήλωσε ο ΟΗΕ.

 

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε στους ρεπόρτερ ότι η κίνηση ακολούθησε την ανακοίνωση των Παλαιστινίων στις 2 Απριλίου, προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ότι υιοθετούν τις συνθήκες.

 

Επιπλέον, στις 7 Μαΐου η Παλαιστίνη θα γίνει μέλος σε μια συμφωνία που προστατεύει τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες – που είναι ένα προαιρετικό μέρος στη συνολική συνθήκη για τα δικαιώματα των παιδιών, και στις 2 Ιουλίου θα υιοθετήσει δύο συμφωνίες για τα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα.

 

Αυτή η ένταξη σε επτά κομβικές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ένα πρωτόκολλο, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη», είπε ο Κόλβιλ στους δημοσιογράφους. «Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μια περιοχή με μεγάλο αριθμό επιφυλάξεων σε συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Παλαιστίνη εντάσσεται σε οκτώ συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να διατυπώνει ούτε μια επιφύλαξη», πρόσθεσε.

 

Απέναντι σε σφοδρές ισραηλινές αντιδράσεις, η Παλαιστίνη κατέκτησε καθεστώς κράτους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη το Νοέμβριο του 2012, ανοίγοντας το δρόμο για υιοθέτηση μιας σειράς διεθνών συνθηκών.

 

Η PLOείχε υποσχεθεί να παγώσει όλες τις κινήσεις για να γίνει μέλος σε διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών, ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση από το Ισραήλ, βετεράνων παλαιστινίων κρατουμένων [συμφωνία η οποία ακυρώθηκε όταν το Ισραήλ αρνήθηκε να αποφυλακίσει την τελευταία ομάδα βετεράνων κρατουμένων].

 

Πέραν των συνθηκών του ΟΗΕ, η PLOυπέγραψε επίσης τις Συνθήκες της Γενεύης που καθορίζουν τους κανόνες διεξαγωγής πολέμου και αυτούς για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε εμπόλεμες ζώνες.

 

Η PLOυπέβαλε επίσης αιτήματα στα Ηνωμένα Έθνη για να υιοθετήσει συμφωνίες συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και μια συμφωνία ενάντια στη διαφθορά.

 

Πηγή: Maan

 

Δείτε προηγούμενες αναρτήσεις για το θέμα:

Ο Αμπάς απαντά στην αθέτηση της συμφωνίας αποφυλάκισης κρατουμένων, προωθώντας την ένταξη της Παλαιστίνης σε όργανα του ΟΗΕ

 

Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη λογοδοσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

 

Οι διεθνείς συνθήκες και οι προοπτικές δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: