Βράζει η Δυτική Όχθη (Φωτογραφίες)

 

Διαδηλώσεις έγιναν την Παρασκευή σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Λωρίδα της Γάζας, ξέσπασαν εκτεταμένες συγκρούσεις και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού που προσπάθησε να τις διαλύσει. Στην κεντρική Δυτική Όχθη διαδηλώσεις έγιναν σε Budrus, Nilin, στη φυλακή Ofer κοντά στη Ραμάλα, καθώς και στο χωριό Biddu κοντά στην Ιερουσαλήμ. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στο στο τέμενος Αλ-Ακσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Χάιφα. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν χθες και στη Χεβρώνα

Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στο τέμενος Αλ-Ακσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και επιτέθηκαν στο ιατρικό προσωπικό και στους δημοσιογράφους αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το πεδίο των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές πάνω από 110 τραυματίες μεταφέρθηκαν στην κλινική Αλ-Ακσα και μερίδα αυτών διακομίστηκε σε νοσοκομεία.
Ο διευθυντής του Αλ-Ακσα, Omar al-Kiswani, και ο υπουργός για την Ιερουσαλήμ της Παλαιστινιακής Αρχής, Adnan al-Husseini, πυροβολήθηκαν με πλαστικές σφαίρες, στο πόδι και στο μηρό αντίστοιχα. Ο διευθυντής του Ισλαμικού κληροδοτήματος Abdulatheem Salhab και ο Fayez an-Obaidi πυροβολήθηκαν με πλαστικές σφαίρες στο στήθος.
Πλαστικές σφαίρες νέου τύπου
Συνολικά 9 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Makassed δήλωσε ο διευθυντής των ασθενοφόρων του Ερυθρού Σταυρού, Ayman Abu Ghazala. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα νέο τύπο πλαστικής σφαίρας (γενικά οι λεγόμενες πλαστικές σφαίρες είναι σφαίρες με επικάλυψη ελαστικού), αντικαθιστώντας το παλιό «μπλε μοντέλο» με ένα νέο «μαύρο μοντέλο» που προκαλεί τομές/χαρακιές/κοψίματα (cuts).
Ένας από τους τραυματίες πυροβολήθηκε με πλαστική σφαίρα κοντά στους πνεύμονες και το τραύμα του προκάλεσε αιμορραγία και αιμοπτύσεις, ενώ είχε και μώλωπες στα πλευρά. Διακομίστηκε από την κλινική σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Ένας ηλικιωμένος τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης κοντά στο μάτι κι ένας άλλος από θραύσμα βομβίδας στο στήθος. Τρεις γυναίκες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με σπασμένα δάχτυλα και πέντε ακόμη με τραύματα στο κεφάλι. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 12 Παλαιστινίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ofer
Στη διαδήλωση προς τη φυλακή Ofer, καθώς οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πλησίαζαν τις εγκαταστάσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν δακρυγόνα στους ίδιους και στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την πορεία και ξέσπασαν εκτεταμένες συγκρούσεις.

Biddu
Στο χωριό Biddu, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ, ισλαμιστικά και κοσμικά κόμματα διοργάνωσαν κοινή διαδήλωση προς τον κοντινό ισραηλινό εποικισμό Har Adar. Καθώς η πορεία πλησίαζε τον εποικισμό οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε 30 Παλαιστινίους και χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές, ενώ συνέλαβαν τον 21χρονο Khalid Abdullah Abu Eid, κάτοικο του χωριού.

Budrus
Στο χωριό Budrus δυτικά της Ραμάλας, όπου γίνονται συχνά διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή και το τείχος, εισέβαλαν ισραηλινές δυνάμεις. Οι κάτοικοι τους αντιμετώπισαν πετώντας πέτρες και άδεια μπουκάλια στους στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν με πραγματικά πυρά, και τους κυνήγησαν μέχρι την αποχώρησή τους από το χωριό. Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά και δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Nilin
Στο χωριό Nilin, επίσης δυτικά της Ραμάλας, πραγματοποιήθηκε πορεία μετά τις προσευχές της Παρασκευής ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν την είσοδο και την έξοδο από και προς το χωριό απαγορεύοντας τη διέλευση αυτοκινήτων και χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα εναντίον των, κυρίως νεαρών σε ηλικία, διαδηλωτών. Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά, τέσσερις άλλοι από πλαστικές σφαίρες και δεκάδες από δακρυγόνα.

Abud
Στο χωριό Abud, δυτικά της Ραμάλας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων στην είσοδο του χωριού, όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε όχημα εποίκου. Ο ισραηλινός στρατός έφτασε στο σημείο, δέχτηκε πέτρες και μπουκάλια και απάντησε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Χάιφα


Σε διαδήλωση αλληλεγγύης για τη Γάζα στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, που ξεκίνησε από λεωφόρο στο Όρος Carmel με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από την έφιππη ισραηλινή αστυνομία και τα ισραηλινά ΜΑΤ. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι διαδηλωτές έκλεισαν για αρκετά λεπτά την οδό Μπεν Γκουριόν, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές της αστυνομίας και ακολούθησε η σύλληψη 16 Παλαιστινών πολιτών του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης οι 12 συλληφθέντες είναι οι Suheil Abu Ahmad, Joel Elias, Yasir Shawahna, Anas Elias, Hassan Safadiya, Sahir Jeries, Marcel Kayyal, Mutasem Zidan, Alaa Taha, Zakariya Muhareb, Amir Jabarin, και Amir Murshi και άλλοι 4 η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γνωστοποιηθεί. Άλλη πηγή κάνει λόγο για 30 συλλήψεις, σε σύνολο περίπου 500 διαδηλωτών.
(Αν και η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων εκδιώχθηκε από τα σπίτια της το 1948 από το Ισραήλ, ορισμένοι κατάφεραν να παραμείνουν στα χωριά τους και οι απόγονοί τους αποτελούν σήμερα το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ).

 

 

 

 

Με στοιχεία από:
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=714151
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=714188
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=714210
http://972mag.com/nstt_feeditem/photos-police-arrest-30-palestinians-in-anti-war-protest/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: