Συνέντευξη του Ράτζι Σουράνι, διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR)

Επικεφαλής του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η επιχείρηση ‘Χυτό Μολύβι’ ήταν αστείο σε σύγκριση με αυτό που ζούμε τώρα

Raji_Sourani

 Ο Ισραηλινός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μίχαελ Σφαρντ συνομιλεί με τον Ράτζι Σουράνι, ιδρυτή και διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) σχετικά με την εν εξελίξει καταστροφή στη Σετζάιγιε , τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων και την τύχη του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. 

των Μίχαελ Σφαρντ και Ράτζι Σουράνι (20/7/2014)

 

Ρ: Παρακαλώ!

 

M: Ράτζι; Ο Μίχαελ είμαι, Μπορείς να μιλήσεις τώρα;

 

Ρ: Ναι, ναι.

 

M: Λοιπόν, πώς ήταν η χτεσινή νύχτα;

 

Ρ: Η χτεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, η χειρότερη των τελευταίων δύο εβδομάδων. Είναι απίστευτη η συμφορά. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς από τανκς και F16. Χρησιμοποιήθηκαν και F22 χτες τη νύχτα. Και όλα αυτά τα είδη βομβών με τα οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι έκαναν τα σπίτια σα να βρίσκονται σε σεισμό. Ξέρεις, σείονται για λίγα δευτερόλεπτα.

 

Μ: Δεν προειδοποιηθήκατε προηγουμένως;

 

Ρ: Όχι, όχι, όχι. Πάνω στους ανθρώπους, πάνω στα κεφάλια τους εμπόλεμη ζώνη εντελώς, όχι απλώς βομβαρδισμοί. Βλέπεις διαμελισμένους ανθρώπους. Είχαμε 6 με οκτώ επιθέσεις ανά λεπτό. Και όχι για 10 λεπτά ή μία ώρα, χτυπήθηκαν όλη η ανατολική περιοχή της Γάζας, η Ζεϊτούν, η Σετζάιγιε, η ανατολική Τζαμπάλια, η βόρεια πλευρά, το ανατολικό Χαν Γιούνις, η ανατολική Ράφα…

 

M: Ισραηλινοί φίλοι ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) ειδοποίησε ότι οι άμαχοι μπορούσαν να πάνε σε κάποιες περιοχές. Υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να είσαι ασφαλής;

 

Ρ: Όχι, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Μπορείς να είσαι στο δρόμο, στο γραφείο ή στο σπίτι και να βομβαρδιστείς, 60 μέτρα από εκεί που μένω ένα σπίτι χτυπήθηκε από F16. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε είτε από μη επανδρωμένο είτε από F16 και χτες και από F22. Μίχαελ, μιλάμε για 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεσαι. Μπορείς να ζητήσεις από τον κόσμο που ζει στις βόρειες και ανατολικές περιοχές να απομακρυνθούν αλλά μιλάμε για 400.000 ανθρώπους. Το ζητούν από τους κατοίκους του ανατολικού Χαν Γιούνις αλλά πού να πάνε; Μέχρι στιγμής 70.000 – 80.000 άμαχοι μετακινήθηκαν από χτες το μεσημέρι (19 Ιουλίου) αλλά για πού; Στις εγκαταστάσεις της UNRWA; Κάθε σχολείο φιλοξενεί 1.500 – 2.000 ανθρώπους. Και υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία της UNRWA. Είναι σκέτη τρέλα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου.

 

Μ: Πιστεύεις ότι είναι χειρότερο από την επιχείρηση «Χυτό Μολύβι»?

 

Ρ: Εκείνο ήταν αστείο συγκριτικά. Το τωρινό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Νομίζω ο στρατός έχει τρελαθεί. Θέλουν πραγματικά να προκαλέσουν πόνο και τρόμο στους αμάχους.  Δεν μου φαίνεται περίεργο να το κάνουν αυτό με τη Φατάχ, τη Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο, είναι ο εχθρός τους, είναι η αντίσταση. Αλλά σου λέω, βομβαρδίζουν όπου να ‘ναι, βομβαρδίζουν τα σπίτια των αμάχων. Πολλά από αυτά έγιναν στόχος γι’ αυτό πολλές οικογένειες τα εγκατέλειψαν. Είμαι σίγουρος ότι στη Γάζα 1.000.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν.

 

M: Ράτζι, ποια είναι τα στοιχεία που έχει το PCHR για τους αμάχους που σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης;

 

Ρ: Μόνο χτες είχαμε περίπου 70 με 80 νεκρούς. Και πολύ περισσότερους τραυματίες.

 

M: Και από την πρώτη μέρα;

 

Ρ: Ξεπέρασαν τους 420.

 

Μ: Μου είπες προηγουμένως ότι υπάρχει η υποψία ότι χρησιμοποιήθηκαν Εκρηκτικά Πυκνού Αδρανούς Μετάλλου (DIMEs);

 

Ρ: Nαι, αυτό μας λένε οι γιατροί μεταξύ των οποίων και οι διεθνείς εθελοντές. Δεν βλέπουμε καθαρές πληγές αλλά κοφτές, ένα περίεργο είδος. Βλέπεις αιμορραγίες, ακρωτηριασμούς. Ακούς τους πυραύλους και τελείωσε, έχεις τραυματιστεί. Σα να είσαι στα Χ-files.

Μ: Και δεν υπάρχουν καθόλου θραύσματα;

 

Ρ: Όχι. Χτες τη νύχτα αλλά και την προηγούμενη χρησιμοποίησαν τανκς και βαρύ πυροβολικό. Σε περιοχές αμάχων. Φυσικά τα τανκς δεν χρησιμοποιούν τα εκρηκτικά αυτά, είναι απλά οβίδες τανκς.

 

M: Τις δυνάμεις της Χαμάς τις βλέπετε στους δρόμους της Γάζας;

 

Ρ: Όχι. Δεν μπορείς να διακρίνεις κανέναν τους. Δεν τους βλέπεις, είναι σα φαντάσματα. Δεν επιχειρούν από τις περιοχές που κατοικούν άμαχοι. Δεν κινούν τίποτα. Όλα έχουν οργανωθεί εκ των προτέρων.

 

M: Μα τι εννοείς όταν λες ότι δεν επιχειρούν από τις περιοχές που κατοικούν άμαχοι; Αφού βάλλουν και από εκεί.

 

Ρ: Δεν βλέπεις κανέναν τους.

 

M: Μα κάποιες από τις ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από περιοχές αμάχων. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έτσι;

Ρ: Φυσικά. Ολόκληρη η Γάζα είναι περιοχή αμάχων. Εξ ορισμού. Από πού λοιπόν θα εκτοξεύονταν αυτές οι ρουκέτες; Φυσικά. Aλλά τα περί χρήσης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων είναι ανοησίες και αηδιαστικά. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ισχυρίζεται (το Ισραήλ) ότι χρησιμοποιεί (η Χαμάς) αλλά δεν ακούς δεύτερη έκρηξη, Μίχαελ, δεν ακούς! Θα έλεγαν βομβαρδίσαμε το νότο επειδή έχει αποθηκευτικούς χώρους αλλά αν βομβάρδιζαν (αποθηκευτικούς χώρους) αυτό θα κατέστρεφε 20-30 σπίτια γύρω τους, αλλά δεν συμβαίνει αυτό.

 

M: Ράτζι, πόσους από τους ανθρώπους του PCHR έχετε στο πεδίο τώρα;

 

Ρ: Πόσους;

 

M: Εννοώ υπάρχουν κάποιοι που βγαίνουν ακόμη έξω για επιτόπια έρευνα;

 

Ρ: Ναι, έχουμε τους ανθρώπους μας και βασιζόμαστε στις δικές μας καταγραφές. Δεν χρησιμοποιούμε τα στοιχεία που συγκεντρώνουν άλλοι συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων. Θα χρησιμοποιήσουμε ίσως αυτούς τους αριθμούς για σύγκριση. Έχουμε ανθρώπους από τη Ράφα ως το Μπέιτ Χανούν, αλλά και ενδιάμεσα. και έχουμε και τους δικηγόρους μας γι’ αυτά τα περιστατικά, επίσης έχουμε σκοπό να εκπροσωπήσουμε τις περισσότερες από τις οικογένειες που δέχτηκαν επίθεση συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας που έχασε τα παιδιά της στην παραλία.

 

M: Μέχρι στιγμής καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρήση λευκού φωσφόρου, σωστά;

 

Ρ: Όχι. Δεν το παρατηρήσαμε αυτό καθόλου.

 

M: Ράτζι, να προσέχεις.

 

Ρ: Τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, χτες τη νύχτα άνθρωποι τους ικέτευαν αφού φύγουν να πάρουν μαζί τους τραυματίες. Και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτούς. Άνθρωποι πέθαναν κυριολεκτικά αιμορραγώντας κυρίως στη Σετζάιγια, στη Ζεϊτούν και στην περιοχή Τουρκμάν.

 

M: Θα μείνουμε σε επαφή και, τι άλλο να πω, ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτό.

 

Ρ: Θα το θυμόμαστε θετικά. Αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό, είναι πρωτόγνωρο, κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Να είσαι καλά.

 

M: Επίσης.

 

Πηγή: 972mag (με κάποιες διορθώσεις στην απογμαγνητοφώνηση)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: