Πώς ο Ομπάμα είναι άμεσα συνεργός στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου

Obama

του Shamus Cooke

 

Η συνέργεια σε ένα έγκλημα σε κάνει εγκληματία σύμφωνα με κάθε νομικό πλαίσιο. Και τα μεγαλύτερα εγκλήματα όλων είναι τα εγκλήματα πολέμου δεδομένου ότι σκοτώνουν μαζικά και φανερώνουν τη σκληρότερη μορφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.


Το γεγονός ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού και μια βιαστική ματιά στη σύρραξη προφανώς και τα αποκαλύπτει στην πράξη.
Τα δύο πιο εμφανή εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ – όπως ορίζονται από τη σύμβαση της Γενεύης – είναι οι έννοιες της ‘συλλογικής τιμωρίας’ και της ‘αναγκαιότητας και αναλογικότητας’.
Σύμφωνα με τη ‘συλλογική τιμωρία’, μία αντιμαχόμενη πλευρά δεν μπορεί να απαντήσει σε μια επίθεση εξαπολύοντας πόλεμο στο σύνολο της κοινότητας από την οποία προέρχεται ο εχθρός, όπως προφανώς συμβαίνει στη Γάζα. Η καλύτερη απόδειξη ότι εφαρμόζεται η συλλογική τιμωρία είναι ότι 1.000 σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί και η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι.


Σύμφωνα με την ΄αναγκαιότητα και αναλογικότητα’ μία αντιμαχόμενη πλευρά οφείλει να χρησιμοποιήσει μόνο όση ισχύ της είναι απαραίτητη για να νικήσει τον αντίπαλο. Δυσανάλογη ισχύς αποτελεί έγκλημα. Επομένως, για παράδειγμα, αν η Χαμάς εκτοξεύει ανίσχυρες ρουκέτες που δεν σκοτώνουν σχεδόν καθόλου Ισραηλινούς τότε είναι «δυσανάλογο» για το Ισραήλ να χρησιμοποιεί ογκώδεις βόμβες, πυραύλους και πυροβολικό για να μετατρέψει μεγάλα τμήματα της Γάζας σε ερείπια. Ακόμη και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας Νικ Κλεγκ χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ «εσκεμμένα δυσανάλογη μορφή συλλογικής τιμωρίας.»
Αποτελεί επίσης διακεκριμένο έγκλημα πολέμου η σκόπιμη επίθεση σε αμάχους και ιδιαίτερα η επίθεση σε εγκαταστάσεις για την περίθαλψη των τραυματιών. Όμως το Ισραήλ έχει επιτεθεί στο νοσοκομείο al-Aqsa στη Γάζα τέσσερις φορές σύμφωνα με το Reuters. Ο τελευταίος βομβαρδισμός του al-Aqsa προκάλεσε 4 νεκρούς και 70 τραυματίες.
Ακόμη και η φιλοδυτική Human Rights Watch έχει καταγγείλει το Ισραήλ για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου:
«Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα. που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας της Human Rights Watch, είχαν ως στόχο εμφανώς πολιτικές δομές σκοτώνοντας αμάχους, κατά παράβαση των νόμων του πολέμου.»
Η στήριξη και υποκίνηση από τον Ομπάμα των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου επίσης δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη στιγμή που η κυβέρνησή του κρίνεται ένοχη από την αρχή της σύγκρουσης με τη θωράκιση του Ισραήλ από διεθνείς πολιτικές πιέσεις, με την απόκρυψη των εγκλημάτων πολέμου, με τη συνειδητή παραποίηση του τι συμβαίνει και με την παροχή πολιτικού χώρου για τη συνέχιση του πολέμου με το να μην παρεμβαίνει άμεσα.
Ήταν ένα κατάφωρα γελοίο ψέμα όταν ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα» για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός από την αρχή σχεδόν της σύγκρουσης.
Η επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι τεράστια και ο Ομπάμα θα μπορούσε να είχε τερματίσει τη σύρραξη από την πρώτη ώρα δηλώνοντας απλά «αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την επίθεση εναντίον της Γάζας οι ΗΠΑ θα αρνηθούν την περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και θα διακόψουν όλους τους διπλωματικούς και πολιτικούς δεσμούς». Πόλεμος τέλος!
Αντί να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, ή όποια άλλη ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Ομπάμα έμεινε στο περιθώριο. Στην πραγματικότητα σκόπιμα περίμενε μέχρι το τέλος της δεύτερης βδομάδας του πολέμου για να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι προκειμένου να μεσολαβήσει σε μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Φυσικά ο Ομπάμα μπορούσε να είχε πάει ο ίδιος.

 

Ο Ομπάμα στήριξε ακόμη περισσότερο τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου με το να δικαιολογεί επανειλημμένα τη διάπραξή τους από το Ισραήλ εντάσσοντας δολίως όλες τις ισραηλινές ενέργειες κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα της ‘’αυτοάμυνας’’. Όμως τα εγκλήματα πολέμου είναι εγκλήματα πολέμου και διαπράττονται ακριβώς έχοντας ως άλλοθι τη δικαιολογία της ‘’αυτοάμυνας’’.

 

Μετά από δέκα μέρες βάναυσων βομβαρδισμών ανακοινώθηκε ισραηλινή χερσαία εισβολή που όλοι γνώριζαν ότι θα εντείνει την αιματοχυσία. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρέμβει τελικά. Αντ ‘ αυτού, όπως το ABC News αναφέρει:
’’Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι ζήτησε από την ηγεσία του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.»
Μια δήλωση όπως αυτή μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πράσινο φως για να συνεχιστεί η σφαγή.
Όταν ο Τζον Κέρι μετέβη τελικά στη Μέση Ανατολή για να μεσολαβήσει σε μια εκεχειρία συνέχισε να δικαιολογεί τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Η USA Today αναφέρει:
«Ο Κέρι επέρριψε επίσης ευθύνες για το πρόσφατο κύμα βίας σε αυτό που αποκάλεσε «νόμιμες» προσπάθειες του Ισραήλ να κυνηγήσει και να τιμωρήσει αυτούς που τον προηγούμενο μήνα απήγαγαν και σκότωσαν τρεις ισραηλινούς εφήβους οι σωροί των οποίων βρέθηκαν στη Δυτική Όχθη.»
Επαναλαμβάνουμε, το να βομβαρδίζεις μια ολόκληρη πόλη επειδή δολοφονήθηκαν τρεις ισραηλινοί έφηβοι είναι δυσανάλογο και συλλογική τιμωρία – εγκλήματα πολέμου. Δεν υπάρχει επίσης κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για το θάνατο των τριών ισραηλινών εφήβων και αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί καθόλου από την πρώτη μέρα.

 

Η εξαιρετικά δυσανάλογη διάσταση του πολέμου αγνοήθηκε κατ΄ επανάληψη από την κυβέρνηση Ομπάμα που επίμονα συμψηφίζει τους θανάτους Παλαιστινίων και Ισραηλινών αμάχων σα να συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα. Όμως στην πραγματικότητα οι 550 Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί και οι 3.500 τραυματίες είναι κυρίως άμαχοι ενώ οι λιγοστοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν ήταν ως επί το πλείστον στρατιώτες.
Πόσο επικίνδυνες είναι οι ρουκέτες της Χαμάς για τις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα μιλά ασταμάτητα ; Το CBS news ανέφερε πρόσφατα:

 

«Η Χαμάς επίσης εκτόξευσε 50 ακόμη ρουκέτες στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων δύο στο Τελ Αβίβ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.»
Αυτή ήταν η ιστορία της σύγκρουσης με την οποία ο Ομπάμα δικαιολόγησε την ολοκληρωτική καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας λέγοντας συνεχώς ‘’κανένα έθνος δεν θα πρέπει να δέχεται τη ρίψη ρουκετών εντός των συνόρων του.»
Η αφωνία του Ομπάμα για την επιθετικότητα του Ισραήλ μπορεί να συγκριθεί με τη στάση του στην πρόσφατη κατάρριψη του Μαλαισιανού τζετ, για την οποία ο Ομπάμα εξέφρασε «οργή» κατηγορώντας αμέσως τους Ρωσόφωνους Ουκρανούς αν και χωρίς ίχνος αποδείξεων.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιστεύει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι αποτρόπαιες, άποψη που δεν επιτρέπεται να εκφράζεται στα Ηνωμένα Έθνη, και πάλι χάρη στην κυβέρνηση Ομπάμα που άσκησε την επιρροή της για να δώσει ασυλία στις ενέργειες του Ισραήλ αποδυναμώνοντας τη δήλωση του ΟΗΕ σχετικά με τη σύγκρουση.

 

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ομπάμα χρησιμοποίησε την επιρροή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να περιορίσει τη δήλωσή του σε «σοβαρή ανησυχία» για τις απώλειες αμάχων και ‘’από τις δύο πλευρές» της σύγκρουσης, διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματική φύση των γεγονότων και παρέχοντας στον επιτιθέμενο ανεκτίμητης αξίας πολιτικό χώρο δράσης.
Η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε επίσης τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου με το να κατηγορεί συνεχώς τη Χαμάς για τη μη αποδοχή του αιγυπτιακού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός. Η Χαμάς είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας και έτσι έχει το δικαίωμα να μη συμφωνήσει με μία συμφωνία εκεχειρίας. Αλλά φυσικά η μη αποδοχή από την πλευρά της Χαμάς του αιγυπτιακού σχεδίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, αν και η λογική της κυβέρνησης Ομπάμα αυτό ακριβώς υπονοεί.
Τέλος, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πει ψέματα επανειλημμένα για τις αιτίες αυτής της αιματοχυσίας. Οι τρεις νεκροί ισραηλινοί έφηβοι δεν ήταν η αιτία αυτής της σύγκρουσης, αλλά το πρόσχημα, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση συνειδητά εκμεταλλεύτηκε για να πείσει για την αναγκαιότητα του πολέμου τον ισραηλινό πληθυσμό
Η πραγματική αιτία του πολέμου ήταν η πρόσφατη συμμαχία μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής – που διοικεί τη Δυτική Όχθη – και της Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η συμμαχία έδωσε στους Παλαιστίνιους το πιο δυνατό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σε βάθος ίσως και δεκαετιών, κάτι που ήταν αρκετό για να προκαλέσει ένα νέο γύρο σφαγών από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτή η εν εξελίξει αιματηρή δυναμική συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ το επιτρέπει. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, έτσι και οι πολίτες των ΗΠΑ οφείλουν να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησής τους που συνδράμει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

 

Πηγή: Counterpunch

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: