8 Παλαιστίνιοι νεκροί σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, καθώς διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη Δυτική Όχθη σε αλληλεγγύη προς τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή επίθεση τις τελευταίες 18 μέρες.

Την ημέρα, μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στη Χουβάρα, στο Μπέιτ Ούμαρ, στη Χεβρώνα, στο Χαλχούλ, στο Μπιλαϊν, στη Ραμάλα, στο Τουκού, στο Αλ Αρούμπ και στην Ιερουσαλήμ.

Αλ Αρούμπ – 1 νεκρός

Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Αϊντ Αμπντ Αλ Καντίρ Φαντχελάτ, 28 ετών, μόλις πριν τη δύση του ηλίου στα προσφυγικά του Αλ Αρούμπ, βόρεια της Χεβρώνας.

Ο συντονιστής της Ερυθράς Ημισελήνου Μοχάμαντ Χαμίς Μπαντάουι, είπε ότι ο Φαντχελάτ πυροβολήθηκε με αρκετές σφαίρες στο στήθος και τον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χεβρώνας αλλά πέθανε πριν φτάσει στην εντατική.

Αϊντ Φαντχελάτ

Ο Μπαντάουι προσέθεσε ότι άλλοι 4 τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, και 22 με μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά από διαδήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα.

Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ισχυρίστηκε ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι «πέταξαν πέτρες στους στρατιώτες» στην περιοχή και ότι ένας «επιτέθηκε» σε ένα στρατιώτη και «προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο». Ο στρατιώτης πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Μπειτ Ούμαρ – 3 νεκροί

Στο Μπέιτ Ούμαρ οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες σε διαμαρτυρία ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Οργανωτές από το Palestine Solidarity Project (Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – PSP) είπαν πως σχεδόν 900 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση και οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά.

Ο Χάσεμ Αμπού Μαρία, 47 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος και πέθανε λίγο αργότερα. Οι οργανωτές είπαν πως ο Αμπού Μαρία δούλευε με την οργάνωση Defense for Children International – Palestine, και πυροβολήθηκε περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της διαδήλωσης.

Ο Σουλτάν Αλ Ζαακίκ, 30 ετών, επίσης σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Επιπλέον, ο Αμπντ Αλ Χαμίντ Μπρεγκέθ, 35 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και υπέκυψε στα τραύματά του.

Beit Ummar martyrs

Οργανωτές είπαν ότι και οι τρεις θα κηδευτούν σήμερα στο κοιμητήριο στο Μπέιτ Ούμαρ, το οποίο είναι δίπλα σε ισραηλινό πύργο επιτήρησης.

Χουβάρα – 2 νεκροί

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο χωριό Χουβάρα κοντά στη Νάμπλους την Παρασκευή όταν τόσο ισραηλινοί έποικοι όσο και στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Χάλιντ Άζμι Χάλεντ Γιούσεφ

Ο Χάλεντ Άζμι Χάλεντ Γιούσεφ, 18 ετών, σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν ισραηλινός έποικος πέρασε με αυτοκίνητο και άνοιξε πυρ εναντίον της διαδήλωσης, δήλωσε ο δήμαρχος. Ο Γιούσεφ πυροβολήθηκε απευθείας στο στήθος, ανέφερε ρεπόρτερ του Μαάν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που έφτασαν μετά στο σημείο, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις, σκοτώνοντας άλλον ένα Παλαιστίνιο, τον Ταγιέμπ Αμπού Σεχάντα, 22 ετών.

Τα ονόματα των τραυματιών είναι Τάρικ Ισάμ, Μουχάμαντ Νασάσρα και Τζιχάντ Οντέχ

Είκοσι Παλαιστίνιοι υπέφεραν από υπερβολική εισπνοή δακρυγόνων.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής δήλωσε πως «κάπου 200 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και ξέσπασαν ταραχές», καθώς «πετούσαν πέτρες». Παρόλο που γνώριζε την αναφορά ότι ισραηλινός έποικος άνοιξε πυρ, είπε ότι η αστυνομία και η συνοροφυλακή ήταν υπεύθυνες για την περιοχή.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, εντωμεταξύ, είπε πως ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση όταν αστυνομικοί απάντησαν αισθανόμενοι πως οι ζωές τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η συνοροφυλακή δεν σχολίασε το αν είχαν σκοτωθεί Παλαιστίνιοι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόσενφλεντ είπε πως μια έποικος στη Χουβάρα άνοιξε πυρ «στον αέρα» όταν Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητό της.

Μπιλαϊν

Ο Φάντι Φάντχελ Αλ Χατίμπ, 17 ετών, πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής με πραγματική σφαίρα στο στομάχι, σε συγκρούσεις στο Μπιλαϊν.

Δεκάδες άλλοι υπέφεραν από υπερβολική εισπνοή δακρυγόνων, και φωτιές ξέσπασαν στα χωράφια του χωριού εξαιτίας της εκτόξευσης κάνιστρων δακρυγόνου.

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στο Μπιλαϊν

Πορείες σε όλη τη Δυτική Όχθη

 

Τα γεγονότα συνέβησαν ενώ άλλοι Παλαιστίνιοι διαδήλωναν σε όλη τη Δυτική Όχθη ως αλληλεγγύη στη Γάζα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Τουκού κοντά στη Βηθλεέμ και μπροστά στον εποικισμό Μπέιτ Ελ κοντά στη Ραμάλα. Στις συγκρούσεις στο Μπέιτ Ελ, αναφέρθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίες από πραγματικά πυρά.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ραμάλα, το βράδυ της Πέμπτης, με περισσότερους από 20.000 αλληλέγγυους στη Γάζα να πορεύονται προς το ισραηλινό τσεκπόιντ στην Καλάντια. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας κηρύχθηκε «κλινικά νεκρός» όταν χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά. Πάνω από 100 τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή πως οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη είναι μια «φυσική επέκταση της γενναίας αντίστασης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας». Η παράταξη κάλεσε σε συνέχεια των πορειών.

 

Δύο νεκροί στις βραδινές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις στη Βηθλεέμ, την Τουλκάρεμ, τη Τζενίν, τη Νάμπλους, το Σαλφίτ και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά σε όλη τη Δυτική Όχθη που καλέστηκαν από όλα τα παλαιστινιακά κόμματα και παρατάξεις.

Οι διαδηλώσεις ήρθαν στο τέλος μιας μέρας με μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Όχθη, με 6 νεκρούς καθώς χιλιάδες έλαβαν μέρος στην «Ημέρα Οργής» μετά από τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την Δεύτερη Ιντιφάντα, την Πέμπτη, όπου πάνω από 20.000 έκανα πορεία προς το τσεκπόιντ της Καλάντια.

Στο Μπέιτ Φατζάρ, κοντά στη Βηθλεέμ, ο Νάσρι Μαχμούντ Τακατάκα, 16 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο χωριό.

Ο 16χρονος Νάσρι Μαχμούντ Τακατάκα

Στη Τζενίν, περίπου 10.000 έλαβαν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας που κατευθύνθηκε στο τσεκπόιντ Τζαλαμέ, βόρεια της πόλης. Ο Μπάσεμ Σάφι Σαντεκ Αμπού Ρομπ, από την Καμπάτια, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός και άλλοι 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι ιατρικών υπηρεσιών. Ο Άλι Ζακράνα, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε πως ανάμεσα στους 30 τραυματίες υπάρχει αριθμός σοβαρά τραυματισμένων στα μάτια και στο στήθος, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στη Νάμπλους.

Στην Τουλκάρεμ, ξέσπασαν συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες στο τσεκπόιντ Νετάνια, δυτικά της πόλης, όταν χιλιάδες πορεύτηκαν προς τα εκεί, όπου οι δυνάμεις κατοχής έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη Βηθλεέμ, κάπου 3.000 έλαβαν μέρος σε πορεία κατά της ισραηλινής επίθεσης, που ξεκίνησε στην Πλατεία Μανγκέρ και κατέληξε στην περιοχή του Τύμβου της Ραχήλ, όπου το Τείχος περνάει μέσα από τις βόρειες γειτονιές της πόλης. Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και δεκάδες υπέφεραν από υπερβολική εισπνοή δακρυγόνων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν αργά την Παρασκευή και συνεχίστηκαν τις πρώτες ώρες του Σαββάτου.

Συγκρούσεις έλαβαν επίσης χώρα στα χωριά Αλ Γουαλάτζα και Τουκού κοντά στη Βηθλεέμ όπου δεκάδες νέοι αντιμετώπισαν τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής διέλυσαν χιλιάδες αλληλέγγυους στη Γάζα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρες για να χτυπήσουν διαδηλωτές στην πορεία.

Χιλιάδες έλαβαν μέρος επίσης σε συγκέντρωση στη Νάμπλους, που ξεκίνησε από το Μπέιτ Ντατζάν, ανατολικά της πόλης, όπως και το Μπέιτ Φουρίκ, όπου συγκρούσεις ξέσπασαν στο τσεκπόιντ Μπίτα.

Στο Σαλφίτ, ο Σάχερ Ριγιάν τραυματίστηκε όταν ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τον πυροβόλησαν στο πόδι κατά τη διάρκεια της δεύτερης συγκέντρωσης τις τελευταίες δύο μέρες στα χωριά, ενώ δεκάδες άλλοι υπέφεραν από υπερβολική εισπνοή δακρυγόνων.

Έντεκα άτομα τραυματίστηκαν στο νότιο τσεκπόιντ της Καλκίλια όπου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη και δακρυγόνα.

Γιατροί της Ερυθράς Ημισελήνου είπαν πως ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο μηρό από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και μεταφέρθηκε στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Ναζάλ.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει πάνω από 850 Παλαιστίνιους. Η επίθεση έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οργή εναντίον του Ισραήλ, αλλά και της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία, πολλοί νιώθουν πως δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει την αιματοχυσία.

Η είδηση για τις βραδινές πορείες είναι σε εξέλιξη

Πηγή: Maan [1, 2]

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. […] Πηγές: intifadagr , maannews και maannews, η φωτογραφία είναι από το fb από τη διαδήλωση της Πέμπτης στη Ραμάλα προς το ισραηλινό τσεκ πόιντ της Καλάντια […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: