Η σύνθετη εικόνα της μαζικής χθεσινής διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ (και φωτογραφίες από διάφορες διαδηλώσεις)

Στη χθεσινή κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ ενάντια στην επίθεση στη Γάζα πήραν μέρος, ανάλογα με την πηγή, από 5.000 έως 7.000 άνθρωποι και όλοι μιλούν για την πιο μαζική διαμαρτυρία στην τωρινή συγκυρία. Παράλληλα έγινε και αντι-διαδήλωση δεξιών εξτρεμιστών και, αν και με παρέμβαση της αστυνομίας αποφεύχθηκαν οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μετά τη διάλυσή της πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που διαδήλωσαν κατά του πολέμου. Σε μια προσπάθεια να φωτιστεί αυτή η σύνθετη πραγματικότητα του Ισραήλ παρατίθενται το σχετικό ρεπορτάζ της Χααρέτζ, η ανακοίνωση του ΚΚ Ισραήλ και η μαρτυρία ενός διαδηλωτή.

 

Από τη Χααρέτζ

Περίπου 7.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πήραν μέρος στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα κινητοποίηση εναντίον της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, ενώ δίπλα γινόταν μια μικρή διαμαρτυρία υποστήριξης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, γράφει η Χααρέτζ.

14-07-26_Tel_Aviv_demo

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το αριστερό πολιτικό κόμμα Χαντάς (Hadash) και τις οργανώσεις Μαχητές για την Ειρήνη (Combatants for Peace) και Φόρουμ Οικογενειών του Κύκλου Γονέων (The Parents Circle Families Forum). Αρκετές ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της διαμαρτυρίας, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται λόγω φόβου πλήγματος ρουκετών, αλλά όταν ανακοινώθηκαν τα νέα ότι θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός, δόθηκε και πάλι πράσινο φως για τη διενέργεια της κινητοποίησης. Παρούσα ήταν και μια μικρότερη ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ της επιχείρησης στη Γάζα. Η αστυνομία τοποθέτησε διαχωριστικό ανάμεσα στις δύο ομάδες για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Σε μία από τις γωνίες της πλατείας, άναψαν κεριά στη μνήμη των πεσόντων ανάμεσα σε φωτογραφίες πεσόντων και από τις δύο πλευρές, τόσο στρατιωτών του IDF όσο και κατοίκων της Γάζας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο απόστρατος λοχαγός Assaf Ya’akobovich και ο Salim Tabib από τη Ραμάλα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μια οργάνωση αφοσιωμένη στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση. Ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να βάλουν άμεσα κάτω τα όπλα τους.

Ιδιαίτερα συγκινιτική ήταν η ομιλία του Μπεν Κφιρ, κατοίκου του Ασκελόν, η κόρη του οποίου δολοφονήθηκε το 2003 από μέλος της Χαμάς. «Στη Γάζα σκάβουν τσιμεντένια τούνελ κι εμείς ανεγείρουμε έναν φράκτη ασφάλειας. Πόσο λυπηρό είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να διοχετεύσουμε αυτές τις προσπάθειες για την ειρήνη. Η υποδομή της τρομοκρατίας είναι η άγνοια, η φτώχεια και η απόγνωση. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Ντοβ Χενίν, μέλος του Χαντάς στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ζήτησε κατά την ομιλία του από την ισραηλινή κυβέρνηση να υποστηρίξει μία παλαιστινιακή κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς.

Η ακαδημαϊκός Έβα Ιλούζ σχολίασε κατά τη δική της ομιλία τη δεξιά υποκίνηση. «Η Αριστερά έχει 150 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση αυτής της υποκίνησης και ξέρει πως να την πολεμήσει» δήλωσε.

Οι εχθρικές προθέσεις εναντίον της ισραηλινής αριστεράς εκφράζονταν με εμπάθεια από τους δεξιούς διαδηλωτές τους οποίους η αστυνομία είχε περιορίσει σ’ ένα ξεχωριστό τμήμα της πλατείας. Φώναζαν διαρκώς «Θάνατος στους αριστερούς» και την επιθυμία τους να τους σκοτώσει μία ρουκέτα από τη Γάζα. Επιπλέον, τραγουδούσαν χαρούμενα «Γιατί δεν έχει μείνει κανένα σχολείο στη Γάζα; Επειδή δεν έχουν μείνει πλέον παιδιά». Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να πείσουν αυτή την ομάδα να σταματήσει να τραγουδάει τέτοια συνθήματα με το επιχείρημα ότι ήταν επιζήμια για το μήνυμα της υποστήριξης προς τον IDF που προσπαθούσαν να περάσουν, αλλά μάταια, συνέχισαν να τραγουδούν με ακόμη μεγαλύτερη ζέση.

Αργότερα μέσα στη νύχτα, αυτοί οι δεξιοί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν ένα διαχωριστικό της αστυνομίας και να εισέλθουν στη μεγάλη διαδήλωση και επίσης κατάφεραν για λίγο να μπλοκάρουν τη λεωφόρο Ιμπν Γκεβιρόλ, μία από τις μεγαλύτερες αρτηρίες του Τελ Αβίβ. Η αστυνομία τους απομάκρυνε γρήγορα από το δρόμο με τη χρήση του ιππικού. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων συνελήφθησαν τέσσερις διαδηλωτές. Λόγω αυτών των σύντομων ξεσπασμάτων βίας, η αστυνομία ζήτησε από τους διοργανωτές να συντομεύσουν τη διαμαρτυρία προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση των συγκρούσεων. Οι διαδηλωτές τελικά αποχώρησαν χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.

Πηγή: Haaretz

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο στη Γάζα στο Τελ Αβίβ

Σταματήστε τον πόλεμο!

Περίπου 5.000 Ισραηλινοί διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου εναντίον του πολέμου στη Γάζα κάτω από το πανό: «Όχι άλλοι θάνατοι – Ισραηλινο-Παλαιστινιακή ειρήνη τώρα». Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα στην πλατεία Ραμπίν στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν μεταξύ άλλων «Τέρμα στον πόλεμο», «Φέρτε τους στρατιώτες πίσω στην πατρίδα» και «Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να είναι εχθροί».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι: Ντοβ Χενίν μέλος του Χαντάς στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ένας Ισραηλινός κι ένας Παλαιστίνιος βετεράνοι από την οργάνωση Μαχητές για την Ειρήνη, η Γιφάτ Σολέλ επικεφαλής του φόρουμ ενάντια στην κατοχή από το κόμμα Μέρετζ, η ακαδημαϊκός Έβα πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Σχεδίου του Μπεζαλέλε, ο συγγραφέας Οντέχ Μπισάρα πρώην γραμματέας του Χαντάς και η Δρ. Τζούλια Σάιτλιν λέκτορας στο Ακαδημαϊκό Κολέγιο Σαπίρ στο Σντερότ και κάτοικος του κιμπούτς Ουρίμ κοντά στη Γάζα.

Παρουσιαστής ήταν ο Αλόν-Λι Γκριν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ και συνδικαλιστής. Το Channel 2 σημείωσε ότι το αριστερό σιωνιστικό κόμμα Μέρετζ καθώς και η οργάνωση Ειρήνη Τώρα (Peace Now) επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Ο Μπεν Κφιρ από τον Κύκλο Γονέων, του οποίου η κόρη σκοτώθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας της Χαμάς το 2003, επίσης μίλησε, αντικρούοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει εταίρος για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων. Ο ομιλιτής επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και για την προσφυγή στον πόλεμο ως προεπιλεγμένη πολιτική. Οι διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό της κατοχής και της πολιορκίας της Γάζας και άναψαν κεριά για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Περίπου 300 δεξιοί εξτρεμιστές έκαναν αντιδιαδήλωση προσπαθώντας να φτάσουν στη μεγάλη διαδήλωση. Μεγάλη αστυνομική παρουσία περικύκλωσε την πλατεία ώστε να κρατήσει τις δύο πλευρές μακριά τη μία από την άλλη. Έγιναν τέσσερις συλλήψεις.

Το κάλεσμα για την ειρηνική διαμαρτυρία έγραφε: «Το Σάββατο, το ειρηνευτικό στρατόπεδο παίρνει θέση στην πλατεία Ραμπίν. Ο πόλεμος παίρνει βαρύ φόρο αίματος με νεκρούς και τραυματίες και στις δύο πλευρές, με καταστροφή και τρόμο, με βομβαρδισμούς και ρουκέτες. Σ’ αυτό απαντάμε παίρνοντας θέση και απαιτώντας: τερματίστε τώρα τον πόλεμο!»

«Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες με την αναγνωρισμένη παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για να τερματιστεί η κατοχή και η πολιορκία και για να επιτευχθεί ανεξαρτησία και δικαιοσύνη και για τους δύο λαούς – στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».

«Αντί να συρόμαστε, ξανά και ξανά, σε περισσότερους πολέμους και περισσότερη στρατιωτική δράση, ήρθε η ώρα να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου και της πολιτικής λύσης. Υπάρχει πολιτική λύση. Τί τίμημα πρέπει να πληρώσουμε εμείς – οι άνθρωποι στο Νότο και άλλοι κάτοικοι του Ισραήλ και οι άνθρωποι της Γάζας και της Δυτικής Όχθης- μέχρι να βρούμε αυτή τη λύση; Μαζί, Εβραίοι και Άραβες, θα ξεπεράσουμε την κατοχή και τον πόλεμο, το μίσος, την υποκίνηση και το ρατσισμό και θα προσφέρουμε ένα μονοπάτι που θα οδηγεί στη ζωή και στην ελπίδα».

Πηγή: CPI
Η μαρτυρία

«Δέχτηκα επίθεση με σπρέι πιπεριού και με κυνήγησαν στο βόρειο Τελ Αβίβ»

Συνέβη αφού η διαδήλωση –η μεγαλύτερη στο Τελ Αβίβ ενάντια στον πόλεμο μέχρι στιγμής, υπολογίζονται πάνω από 6.000 διαδηλωτές- είχε σχεδόν διαλυθεί. Το πλέον γνωστό γκρουπ δεξιών διαδηλωτών είχε ξεσαλώσει κατά τη διαρκεια των ομιλιών των αριστερών μελών της Κνεσέτ και των πενθούντων γονέων και των συνθημάτων για τον τερματισμό του πολέμου, της πολιορκίας, της κατοχής, της βίας. Ούρλιαζαν: «Προδότες!», «Θάνατος στους Άραβες και τους Αριστερούς!», «Όλους θα σας γαμήσουνε τον κώλο!». Τα συνηθισμένα. Ωστόσο, οι δύο διαδηλώσεις είχαν αποκλειστεί στενά από την αστυνομία μεταξύ τους. Και μετά, η συνέχεια.

Ένας μεγάλος αριθμός από μας απομακρυνόμασταν όλοι μαζί για λόγους ασφάλειας και τότε ξαφνικά ακούγονται φωνές, ουρλιαχτά και αρχίζει σπρώξιμο. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε, αλλά ξέρω ότι κοίταξα για να δω τους δεξιούς ν’ αρχίζουν να χτυπούν ανθρώπους στο κεφάλι με τα στυλιάρα από τις σημαίες τους, έβλεπα γαλανόλευκες σημαίες να τους πλακώνουν. Έτρεξα προσπαθώντας να ηρεμήσω τα πράγματα, μιλώντας σε ήρεμο τόνο, διατηρώντας οπτική επαφή και φάνηκε να πιάνει με λίγους από τους τύπους αυτούς, που δίστασαν καθώς με κοίταξαν. Και τότε:

Φφφφσσσστ.

Και τα μάτια μου καίνε.

Ανοιγοκλείνω γρήγορα τα μάτια μου. Μπορεί αυτό να είναι δακρυγόνο; Όχι. Νιώθω το λαιμό μου να είναι καθαρός. Αλλά τα μάτια μου τσούζουν κι έχουν θολώσει. Ρωτάω έναν μουσάτο άντρα δίπλα μου, ο οποίος επίσης βλεφαρίζει και ξεσκίζεται, τι έγινε και λέει: «Σπρέι πιπεριού». Δεν ξέρω αν ήταν οι δεξιοί ή η μυστική αστυνομία. Το επόμενο πράγμα που ξέρω είναι ότι κοίταξα πάνω για να δω έναν άλλο διαδηλωτή να δέχεται επίθεση στο κεφάλι μ’ ένα αλουμινένιο μπαστούνι και μετά άρχισε να τρέχει αίμα και όλα έμοιαζαν πιο σοβαρά και τρομακτικά.

Ορισμένοι ακτιβιστές –λίγοι που εγώ αναγνωρίζω ως αναρχικούς έμπειρους στην αντιμετώπιση της βίας- ζήτησαν από όλους να παραμείνουν μαζί και να απομακρυνθούμε περπατώντας γρήγορα ως ομάδα. Μετά από ένα ή δύο τετράγωνα, ο Κόμπι μου ζήτησε να πάρω μερικούς άλλους στ’ αριστερά, ώστε πέντε από μας να διακλαδιστούμε και οι υπόλοιποι της ομάδας άρχισαν να διακλαδίζονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Περπατάμε, εναλλάσσοντας το σοκαρισμένο γέλιο με τη σιωπή, τα μάτια μου είναι ακόμη θολά, αλλά ο πόνος υποχωρεί. Μια ομάδα περίπου έξι αντρών – λίγοι φορώντας kippahs, όλοι μοιάζουν να είναι Μιζραχί/Εβραίοι με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή (ένα καταστροφικό στοιχείο αυτών των συγκρούσεων είναι η φυλετική διάσπαση, με πολλούς από τους αριστερούς να είναι Ασκεναζί/λευκοί και πολλοί από τους δεξιούς να είναι Μιζραχί. Η φίλη μου Ντάρια, που είναι αριστερή και Μιζραχί είπε ότι σε μια άλλη διαδήλωση, φορούσε ένα μπλουζάκι με κάποια φράση σχετικά με το να είσαι Μαροκινός και τύποι και από τις δύο πλευρές έμοιαζαν τρομερά μπερδεμένοι) μας είδαν, αναγνώρισαν κάτι ή κάποιον και άρχισαν να φωνάζουν «Θα γαμηθείτε όλοι από τον κώλο!» «Γαμιέστε όλοι!» «Θά πρεπε να σας σκοτώσουμε, προδότες». Χαμηλώσαμε τα μάτια μας, δεν απαντήσαμε και προχώρησαν.

Μετά πήγαμε για ένα ποτό – επειδή είχαμε ανάγκη να επεξεργαστούμε αυτό που είχε συμβεί κι επειδή σχεδόν όλο το Τελ Αβίβ έμοιαζε να χορεύει όπως συνήθως, πίνοντας, σχολιάζοντας, κουνώντας σημαίες κλπ- και μετά πήγαμε σπίτι.

Και η διαμαρτυρία;

Η διαμαρτυρία ήταν καλή, αναλόγως. Ήταν μεγάλη, ήταν ζοφερή, ήταν σοβαρή. Ο όγκος του πλήθους ήταν μακράν ο μεγαλύτερος από την έναρξη της πρόσφατης βίας και φαίνεται ότι άνθρωποι έρχονταν όλο το βράδυ. Εδώ είναι μερικές από τις παρατηρήσεις μου στο Twitter:

 

 

14-07-26_Tel_Aviv_demo2

Σταθερή ροή διαδηλωτών στη διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα, στο Τελ Αβίβ

 

14-07-26_Tel_Aviv_demo3

«[Ο Ραββίνος Yeshayahu] Leibovitz ήταν σωστός» (ψάξτε στο google τι είπε για την κατοχή εάν αυτό το πλακάτ δε βγάζει νόημα)

14-07-26_Tel_Aviv_demo4

«Ως εβραία, πρέπει να διαμαρτυρηθώ ενάντια σε αυτό που κάνει το Ισραήλ στο όνομά μου.»

Αυτά γι’ απόψε. Το facebook και το twitter αναφέρουν περισσότερους τραυματισμένους διαδηλωτές, που είναι φοβερό, αλλά επίσης στην πραγματικότητα όχι το γεγονός, απλώς το φόντο. Γάζα. Όλοι οι άνθρωποι εκεί. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Είμαι τσιτωμένος και σε εγρήγορση γεμάτη θλίψη, είναι 1:00 το πρωί. Παρακαλώ, αρκετά.

Πηγη: The leftern wall

φωτογραφίες από προηγούμενες διαδηλώσεις, από τον ιστότοπο του ΚΚΙ:

Ιερουσαλήμ

 

Χάιφα το περασμένο Σάββατο

Διαδήλωση στη Ναζαρέτ την περασμένη Δευτέρα, με συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ

Η διαμαρτυρία των καλλιτεχνών στο Τελ Αβίβ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: