Ραβίνος Ντοβ Λιόρ: Μία περίπτωση κρατικοδίαιτης υποκίνησης βίας

Την Τετάρτη o ραβίνος Ντοβ Λιόρ, ένας σημαίνων ηγέτης του θρησκευτικού σιωνιστικού κινήματος και επικεφαλής του Συμβουλίου των Ραβίνων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης), κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να καταστρέψει εντελώς τη Γάζα, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να σταματήσει τη ρίψη ρουκετών από την κατεχόμενη, πολιορκούμενη και αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα γης, προτρέποντας στην «εξόντωση του εχθρού». Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη, ένα κύμα μολυσματικού ρατσισμού και βίαιες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων έχουν ξεσπάσει σε όλο το Ισραήλ, που τροφοδοτούνται με την υποκίνηση σε αυτά από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες όπως ο Λιόρ.

Ο Ντοβ Λιόρ είναι ο ακροδεξιός επικεφαλής ραβίνος στους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς της Χεβρώνας και της Κίριατ Άρμπα στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Ραβίνων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (Δυτική Όχθη), και μια ηγετική φυσιογνωμία του θρησκευτικού σιωνιστικού κινήματος. Υπό την ιδιότητά του ως δημοτικός ραβίνος των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, ο εμφανώς ρατσιστής Λιόρ λαμβάνει μισθό από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Λιόρ έχει επανειλημμένα δικαιολογήσει τις δολοφονίες Παλαιστινίων πολιτών λέγοντας ότι η βιβλική εντολή «ου φονεύσεις» ισχύει μόνο για άλλους Εβραίους. Έγραψε κάποτε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για ιατρικά πειράματα.

Στη δεκαετία του 1980 ο Λιόρ φέρεται να υποκίνησε μέλη του λεγόμενου «Εβραϊκού Αντεργκράουντ» στη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων που σκότωσαν αθώους Παλαιστίνιους.

Ο Λιόρ ήταν ο ραβίνος του γεννημένου στο Μπρούκλιν εποίκου Baruch Goldstein που δολοφόνησε 29 Παλαιστινίους όπως προσεύχονταν στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα το 1994. Μετά τη σφαγή ο Λιόρ εξήρε τον Goldstein ως «τον πιο ιερό μάρτυρα από όλους τους ιερούς μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.»

Ο ίδιος φέρεται επίσης να εξέδωσε μία θρησκευτική απόφαση καταδίκης του ισραηλινού πρωθυπουργού Yitzhak Rabin ως προδότη που άξιζε να πεθάνει ενώ ήταν σύμβουλος του δολοφόνου του Yigal Amir.

Στις 23 Ιουλίου του 2014 ο Λιόρ προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να «εξοντώσει» τον εχθρό στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωτικής καταστροφής της περιοχής, ανεξάρτητα από τον αριθμό των νεκρών αμάχων, γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook:

«Ως εκ τούτου, σε μια εποχή πολέμου, το έθνος που δέχεται επίθεση επιτρέπεται να τιμωρήσει τον ΠΛΗΘΥΣΜΟ του εχθρού με τα μέτρα που θα κρίνει κατάλληλα, όπως ο αποκλεισμός της πρόσβασης σε προμήθειες ή ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί να βομβαρδίσει ολόκληρη την περιοχή με βάση την ΑΠΟΦΑΣΗ του Υπουργού Άμυνας και να μη βάλει στρατιώτες σε κίνδυνο… αποτρεπτικά μέτρα για την εξόντωση του εχθρού [επιτρέπονται]. »

 

 

«Ο υπουργός Άμυνας ακόμη μπορεί να διατάξει την καταστροφή της Γάζας έτσι ώστε στο νότο να μην πρέπει πλέον να υποφέρουν και για την αποτροπή πληγμάτων στα μέλη του λαού μας που υπέφεραν πολύ καιρό από τους εχθρούς που μας περιβάλλουν.»

Στις 18 Ιουνίου του 2014 ο Λιόρ έγραψε στη σελίδα του Facebook ότι ένας από τους λόγους που οι τρεις ισραηλινοί έφηβοι αγνοούνταν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 12 Ιουνίου ήταν η «αντι-εβραϊκή νομοθεσία» που πέρασε η ισραηλινή κυβέρνηση, γράφοντας:

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρή παρακμής στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους… Υπήρξε μια έξαρση νέων νόμων, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η υπονόμευση της εβραϊκής ποιότητας του δημόσιου βίου μας, νόμων που πλήττουν τη δομή της οικογένειας και τις διαδικασίες προσηλυτισμού σύμφωνα με τη Τορά, καθώς και μια προσπάθεια για την άμβλυνση της απαίτησης τήρησης της Τορά ώστε να υπερισχύσουν άλλοι κανόνες. Ο στόχος των νόμων αυτών είναι να θολώσει την ιδιαιτερότητα του έθνους του Ισραήλ και να το κάνει σαν όλα τα μη-εβραϊκά κράτη.»

Επέρριψε ευθύνες επίσης για αυτό που περιγράφει ως «συνεχή τάση να παραδοθούν τμήματα του κράτους του Ισραήλ σε τρομοκράτες, με την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε ειρήνη. … Με τους εχθρούς γύρω μας δεν υπήρξε καμία ειρήνη, δεν υπάρχει ειρήνη και δεν θα υπάρξει ειρήνη.»

Τον Οκτώβριο του 2013 ο Λιόρ ζήτησε το Ισραήλ να «καθαρίσει» το έδαφός του και τα κατεχόμενα από τους «τρομοκράτες» και να αποκτήσει τον άμεσο έλεγχο του συγκροτήματος του Ιερού Τεμένους (Al Aqsa) στην παλαιά πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που αποτελεί έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ, γνωστό ως Όρος του Ναού για τους Εβραίους. Δήλωσε: «δεν απέχουμε πολύ από εκείνη την ημέρα που η γη μας θα έχει καθαριστεί από τρομοκράτες… Η γενιά μας είναι επιφορτισμένη με την ανάκτηση του Όρους του Ναού.» Δηλώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «μπορούν να πάνε στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε ‘’δεν λέω ότι δεν πρέπει να τους βοηθήσουμε από ανθρωπιστική σκοπιά. Αν χρειαστεί, εμείς θα χτίσουμε στάβλους για τις καμήλες τους. Στη Σαουδική Αραβία. Όχι εδώ.»

Στα τέλη του 2013 ο Λιόρ ήταν ένας από τους ηγέτες μιας επιτυχημένη καμπάνιας που ζητούσε οι ισραηλινές γυναίκες να αποκλειστούν από νυχτερινές βάρδιες εργασίας στα νοσοκομεία, ως τμήμα της εθνικής τους υπηρεσίας, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με Άραβες.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο Λιόρ ήταν ένας από μια σειρά επιφανών ραβίνων του θρησκευτικού σιωνιστικού κινήματος οι οποίοι είχαν καλέσει τους Εβραίους να πουν μια ειδική προσευχή ζητώντας από το Θεό να εξασφαλίσει τον ισραηλινό έλεγχο πάνω στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν πρόσφατα ξαναρχίσει με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Λιόρ διοργάνωσε μια εκδήλωση προς τιμήν ενός ισραηλινού εποίκου που είχε καταδικαστεί επειδή έδεσε και χτύπησε έναν έφηβο Παλαιστίνιο, γδύνοντάς τον και πετώντας τον μετά στην άκρη του δρόμου. Λίγους μήνες πριν ο ίδιος έποικος και ένας άλλος δράστης είχαν επιτεθεί στον ίδιο έφηβο και είχαν σκοτώσει ένα κατσικάκι που ανήκε σε αυτόν. Ο Λιόρ ισχυρίστηκε ότι τον έποικο τον είχαν παγιδεύσει, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά δικαστήρια «διακατέχονται από ρατσιστικό μίσος κατά των Εβραίων.»

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Λιόρ αποκάλεσε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ‘’kushi’’ , που είναι ένας υποτιμητικός όρος για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής, και τον συνέκρινε με τον Haman, έναν εχθρό του εβραϊκού λαού που αναφέρεται στη Βίβλο στο βιβλίο της Εσθήρ. Ζήτησε επίσης να αυξηθεί η εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, προκειμένου να «εξαλειφθεί η ζούγκλα.»

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Λιόρ δήλωσε σε συνέντευξη ότι οι Άραβες είναι «λύκοι», «άγριοι», και «διαβολικοί αναβάτες καμήλας.» Τον ίδιο μήνα είπε σε διαδήλωση εποίκων «Δεν υπάρχουν αθώοι στον πόλεμο,» προσθέτοντας: «έχουμε δολοφόνους στασιαστές γύρω μας, σύμφωνα με την Τορά, υπάρχει περιθώριο για συλλογική τιμωρία και ο στρατός πρέπει να εφαρμόσει αυτήν την τιμωρία εναντίον των στασιαστών.»

Τον Ιούνιο του 2011 ο Λιόρ συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορία από την ισραηλινή αστυνομία ως ύποπτος για υποκίνηση βίας, αφού έγραψε ένα κείμενο υποστηρικτικό του Βιβλίου των Βασιλειών, ενός βιβλίου που δικαιολογεί τη δολοφονία μη Εβραίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Τον Ιανουάριο του 2011 σε ένα συνέδριο για την υγεία των γυναικών ο Λιόρ προειδοποίησε τις Εβραίες γυναίκες να μην παντρεύονται μη Εβραίους άντρες λέγοντας ότι «το σπέρμα των εθνικών [μη-Εβραίων] δημιουργεί βάρβαρους απογόνους».

Τον Δεκέμβριο του 2010 η σύζυγος του Λιόρ ήταν μία από τις περίπου 30 συζύγους επιφανών ραβίνων που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τις Εβραίες γυναίκες να μην συνάπτουν σχέσεις, να μην εργάζονται και να μη συναναστρέφονται με μη Εβραίους.

Το Μάρτιο του 2008 ο Λιόρ εξέδωσε ένα θρησκευτικό διάταγμα δηλώνοντας ότι απαγορεύεται στους Εβραίους να δίνουν δουλειά σε Άραβες ή να τους νοικιάζουν τα σπίτια τους.

 

Πηγή: IMEU

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: