Το Ισραήλ δολοφονεί και εκφοβίζει δημοσιογράφους στη Γάζα

Της Charlotte Silver, 30 Ιουλίου 2014 – 21:45

 

Το Ισραήλ στοχοποιεί δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έκανε και στις δύο προηγούμενες μεγάλες επιχειρήσεις του στο θύλακα. Από την έναρξη της τωρινής επιχείρησης στις 7 Ιουλίου, το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ και έχει χτυπήσει απευθείας τουλάχιστον 4 εγκαταστάσεις ΜΜΕ.

 

Η τελευταία απώλεια που καταγράφηκε είναι εκείνη του Ράμι Ράγιαν την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στην αγορά της Σουτζάγια για τους ανθρώπους που είχαν βγει να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης μονομερούς εκεχειρίας που ανακοίνωσε το Ισραήλ. Το Ισραήλ βομβάρδισε την αγορά σκοτώντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τον Ράμι.

 

Η Electronic Intifada μίλησε με τον δημοσιογράφο Γιούσεφ Αλ-Χέλου αμέσως μετά την επίθεση αυτή. «Οι δημοσιογράφοι λένε ότι πρόκειται για την προσπάθεια του Ισραήλ να φιμώσει την αλήθεια. Αλλά οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη δουλειά τους, επειδή λένε πως είναι το καθήκον τους να εκθέσουν τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι λαμβάνουν εκφοβιστικά γραπτά μηνύματα στο κινητό. «Τώρα ο ισραηλινός στρατός έχει στείλει 6 μηνύματα σε δημοσιογράφους στη Γάζα διατάζοντάς τους να απομακρυνθούν ή λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα ευθύνεται για την ασφάλειά τους» εξηγεί.

(Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιούσεφ Αλ-Χέλου βρίσκεται σε audio player στο πάνω μέρος της αρχικής ανάρτησης και στο κάτω μέρος υπάρχει η μεταγραφή της).

Επιθέσεις σε μιντιακές εγκαταστάσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων

Το αυτοκίνητο του Χάμεντ Σεχάμπ

Στις 9 Ιουλίου το Ισραήλ βομβάρδισε το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου Χάμεντ Σεχάμπ (Hamed Shehab) ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του. Το αυτοκίνητο είχε πολύ σαφή σήμανση ως όχημα ΜΜΕ με τη λέξη TV να είναι τυπωμένη με κόκκινα γράμματα πάνω του. Ο 27χρονος Σεχάμπ εργαζόταν για το Media 24 με έδρα τη Γάζα και σκοτώθηκε στην επίθεση.

Στις 20 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος Χάλεντ Χάμαντ (Khaled Hamad) σκοτώθηκε στη σφαγή της Σουτζάγια στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας.

Στις 22 Ιουλίου χτυπήθηκαν τα γραφεία του Al Jazeera .

Στις 24 Ιουλίου ο 28χρονος εργαζόμενος σε ΜΜΕ Αμπτουραχμάν Αμπού Χίνα (Abdurrahman Abu Hina) σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του στη Σουτζάγια.

Στις 27 Ιουλίου ισραηλινός πύραυλος χτύπησε ένα από τα γραφεία της AlAqsa TV.

Στις 29 Ιουλίου, το Ισραήλ βομβάρδισε τα γραφεία της AlAqsa TV στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας. 44 λεπτά αργότερα το Ισραήλ χτύπησε, σε άλλο σημείο της πόλης, το γραφείο του AlAqsa Radio.

Την ίδια μέρα σε δύο άλλες ξεχωριστές επιθέσεις σκοτώθηκαν δύο εργαζόμενοι σε ΜΜΕ. Το Ισραήλ χτύπησε το σπίτι του Ιζάτ Αμπού Ντουχάιρ (Ezzat Abu Duhair), του 23χρονου ανταποκριτή στο AlHuriya Media Network, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του. Επίσης, ο 59χρονος Μπάα αλ Γκράιμπ (Bha’a al Graieb) διευθυντής του τμήματος εβραϊκών ειδήσεων στο Palestine TV, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση, ενώ μετέφερε την κόρη του σε νοσοκομείο στην Πόλη της Ράφα.

Ράμι Ραγιάν

Στις 30 Ιουλίου, χθες, το Ισραήλ βομβάρδισε μια αγορά γεμάτη κόσμο στη Σουτζάγια σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους μεταξύ αυτών και τον Ράμι Ραγιάν (Rami Rayyan) που εργαζόταν για το Palestinian Network for Journalism and Media.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι -αν και το Ισραήλ απολογήθηκε για το χτύπημα στις εγκαταστάσεις του Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, αποκαλώντας το «λάθος» και ισχυριζόμενο ότι θα «ερευνήσει» το περιστατικό- το Ισραήλ δεν παραδέχτηκε την ευθύνη του για τις επιθέσεις στα δίκτυα του Al-Aqsa. Επιπλέον, σε μία ανακοίνωση που στάλθηκε με e-mail, ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι στόχευαν «τις δυνατότητες διάδoσης της προπαγάνδας που χρησιμοποιούνται για να μεταδοθεί το μήνυμα της στρατιωτικής πτέρυγας (της Χαμάς)».

Έγκλημα πολέμου

Αν και ορισμένοι διεθνείς δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούν τον ισραηλινό στρατό που βρίσκονται ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία, ο Αλ-Χέλου λέει ότι πολλοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν τώρα από μυστικές τοποθεσίες, πιστεύοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να τους αναζητά για να τους στοχοποιήσει.

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων συνιστά έγκλημα πολέμου, ακόμη και για εκείνους που εργάζονται σε καθεστωτικά ΜΜΕ (της Χαμάς). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν:

«Το γεγονός ότι ένα ΜΜΕ λειτουργεί ως προπαγανδιστικό όργανο δεν δικαιολογεί τη μετατροπή του σε στρατιωτικό στόχο. Επιτροπή ειδικών που σχηματίστηκε από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για να αξιολογήσει την εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999, προσδιόρισε ότι ένας δημοσιογράφος ή ένας δημοσιογραφικός οργανισμός δεν αποτελεί νόμιμο στόχο απλώς επειδή εκπέμπει ή διαδίδει προπαγάνδα».

Αλλά το Ισραήλ υπερασπίζεται τη στόχευση Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Στις δύο προηγούμενες μαζικές επιθέσεις στη Γάζα, το χειμώνα του 2008-09 και το Νοέμβριο του 2012, ο στρατός στόχευσε μιντιακές εγκαταστάσεις και σκότωσε Παλαιστίνιους δημοσιογράφους. Στις 20 Νοεμβρίου του 2012, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο καμεραμάν του Al-Aqsa σκοτώνοντας και τους δύο. Μία μέρα νωρίτερα το Ισραήλ είχε χτυπήσει ένα άλλο κτίριο όπου στεγάζονταν διάφοροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, τραυματίζοντας οκτώ δημοσιογράφους.

Μετά την επίθεση εκείνη, ο Μαρκ Ρεγκέβ εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εμφανίστηκε στο Al Jazeera English όπου τον πίεσαν σχετικά με τις κατά τα φαινόμενα σκόπιμες επιθέσεις σε ΜΜΕ. Ο Ρεγκέβ υπερασπίστηκε τις ενέργειες του ισραηλινού κράτους λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το Al-Aqsa στερούνται νομιμοποίησης. «Όπως σε κάθε αυταρχικό καθεστώς, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται από το καθεστώς για σκοπούς διοικητικούς, ελεγκτικούς, καθώς και ασφάλειας» δήλωσε.

Μια στρατιωτική έρευνα για το περιστατικό του Νοεμβρίου 2012 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Υπογραμμίζοντας την αδιάφορη στάση του ισραηλινού στρατού αναφορικά με τη διεξαγωγή εσωτερικών ερευνών, η ομάδα παρακολούθησης των ισραηλινών ΜΜΕ Seventh Eye υπέβαλε επανειλημμένα ερωτήματα στο στρατό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 σχετικά με την πρόοδο της έρευνας, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ισραηλινού δημοσιογράφου Νόαμ Σεϊζάφ, ένας εκπρόσωπος του στρατού απάντησε τελικά στον Όρεν Πέρσικο του Seventh Eye ρωτώντας τον για ποιο λόγο «ενδιαφέρεται τόσο πολύ» για ένα περιστατικό που έγινε «πριν από χίλια χρόνια».

χωρίς συνέπειες

Η ατιμωρισία του ισραηλινού στρατού ωφελείται από τη βραχεία μνήμη των ΜΜΕ και της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων μπορούν να θεωρηθούν ως συνέχιση αυτού του παλιού μοτίβου διάπραξης του εγκλήματος της στόχευσης δημοσιογράφων, χωρίς συνέπειες.

Το Φεβρουάριο του 2013, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων αποκήρυξε τον ισραηλινό στρατό για την ανικανότητά του να ερευνήσει τους θανάτους Παλαιστινίων δημοσιογράφων και τότε αποκαλύφθηκε η ακόλουθη ιστορία:

Το 2001, το Συμβούλιο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδίκασε μία έκθεση του ισραηλινού στρατού σχετικά με τα πυρά εναντίον αρκετών δημοσιογράφων το 2000, σημειώνοντας ότι η έρευνα διήρκεσε 14 μήνες και με μία μόνο εξαίρεση δεν βρήκε ενόχους. Το 2008 ζητήσαμε από το Ισραήλ να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της στρατιωτικής του έρευνας αναφορικά με το θάνατο ενός καμεραμάν του Reuters. Το 2009 καταδικάσαμε τον ισραηλινό στρατό για την εξαπόλυση πυραύλου απευθείας σε κτίριο στην πόλη της Γάζας που στέγαζε πολλούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Το 2010 η CPJ διαμαρτυρήθηκε στον ισραηλινό στρατό για τις επιθέσεις σε αρκετούς δημοσιογράφους στη Δυτική Όχθη και απαίτησε τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί.

Θα πρέπει να προστεθεί ότι πολλοί περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Μόνο από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν καταγράψει τον τραυματισμό επτά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: Electronic Intifada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: