Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών εξετάζει την ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Βηθλεέμ – Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Ολλανδία την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, όπως ανακοινώθηκε.

Κατά την επίσκεψή του, ο Riyad Al-Maliki ρώτησε σχετικά με τις νομικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες ώστε η Παλαιστίνη να ενταχθεί στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης προκειμένου να προσφύγει εναντίον των πιθανών ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Al-Maliki δήλωσε ότι θα συσκεφθεί με τα μέλη της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής επί του θέματος μετά την επίσκεψή του.

Μια προσπάθεια το 2009 για ένταξη στο ΔΠΔ απέτυχε λόγω της απουσίας κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης.

Riad_Al-Maliki

Όμως ο Al-Maliki δήλωσε την Τρίτη ότι η Παλαιστίνη μπορεί να ενταχθεί στο ΔΠΔ λόγω του καθεστώτος της πλέον ως κράτους παρατηρητή του ΟΗΕ, αναφέρει το Associated Press.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει την εξουσία του, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να ζητήσει μια έρευνα του ΔΠΔ σχετικά με πιθανά ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της επίθεσης διάρκειας 28 ημερών, καταδίκασαν διάφορες ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως παραβιάσεις των νόμων του πολέμου.

Τη Δευτέρα η Human Rights Watch δημοσίευσε μια αναφορά πάνω σε μία έρευνα που διαπιστώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ιατρικό προσωπικό και αμάχους που είχαν τραπεί σε φυγή στην Khuzaa.

Μια προηγούμενη έκθεση της HRW που ερεύνησε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν πολίτες αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις κανένας στρατιωτικός στόχος δεν μπορούσε να εντοπιστεί στην περιοχή της επίθεσης. Η οργάνωση εκφράζει ‘’σοβαρή ανησυχία’’ ότι το Ισραήλ εσκεμμένα έπληξε πολιτικούς στόχους.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.875 Παλαιστινίων ενώ πάνω από το 80% αυτών ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: