Τα ισραηλινά πανεπιστήμια εμπλέκονται σε βάθος στη σφαγή της Γάζας: Ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ τώρα!

pacbi

Ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ (PACBI) – 3 Αυγούστου 2014

Τα ισραηλινά πανεπιστήμια που για δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στη δικαιολόγηση και στο ξέπλυμα των ρατσιστικών και αποικιακών πολιτικών του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής, εποικισμού και απαρτχάιντ, για μια ακόμη φορά δείχνουν τη συνενοχή τους στην επίθεση γενοκτονίας του Ισραήλ κατά των 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Γάζα.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου συνεχίζουν να συζητούν κατά πόσον τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία ή όχι, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ, διεθνείς προσωπικότητες κατηγορούν το Ισραήλ ότι διαπράττει πράξεις γενοκτονίας, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καλλιτέχνες της Ισπανίας [βλ. και στα ελληνικά εδώ] , Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι, η συγγραφέας Naomi Wolf από τις ΗΠΑ, ο Ισραηλινός ιστορικός Ilan Pappe, καθώς και διάφοροι ηγέτες του κόσμου. Βρετανοί και Γάλλοι πρώην πολιτικοί έχουν αποκαλέσει το μακελειό του Ισραήλ στη Γάζα «σφαγή», προτρέποντας σε κυρώσεις εναντίον του.

Σχεδόν όλα τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν ήδη εκδώσει επίσημες ανακοινώσεις [ελληνικά εδώ] με τις οποίες στηρίζουν τις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα. Έχουν υποσχεθεί διευκολύνσεις και φοιτητικές υποτροφίες σε στρατιώτες που συμμετέχουν ενεργά στις φονικές ενέργειες στη Γάζα, διάφορα προνόμια και δικαιώματα ως ανταμοιβή για τη συμβολή τους στην «ασφάλεια» του κράτους. Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί δεν έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την υπόλοιπη εβραιο-ισραηλινή κοινωνία, όπου το 95% δικαιολογεί την αιματηρή επίθεση κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση.

Πολλοί πανεπιστημιακοί σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά εμπλέκονται τα ισραηλινά πανεπιστήμια στο τρέχον λουτρό αίματος στη Γάζα. Το Ινστιτούτο Technion υπερηφανεύεται για την ανάπτυξη πολλών οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων, που τώρα χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις στην επίθεσή τους. Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ δεν έχει μόνο σχεδιάσει δεκάδες όπλα που χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Το Ινστιτούτο του Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) λαμβάνει επίσης πιστώσεις για την ανάπτυξη του λεγόμενου δόγματος Dahiya, ή του δόγματος της δυσανάλογης χρήσης ισχύος που υιοθετείται από τον ισραηλινό στρατό και που ζητά ‘’καταστροφή της εθνικής [πολιτικής] υποδομής και απέραντα δεινά στον [άμαχο] πληθυσμό’’ ως μέσο να συντριβεί μια, διαφορετικά ‘’αδύνατο’’ να ηττηθεί, μη κρατική αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ είναι άμεσα υπεύθυνο για τη σκόπιμη και προμελετημένη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Επιπλέον, ο κορυφαίος διανοητής του πανεπιστημίου Asa Kasher έχει συγγράψει μαζί με έναν στρατηγό έναν ‘’ηθικό’’ κώδικα δεοντολογίας για τον ισραηλινό στρατό που δικαιολογεί τη δολοφονία μεγάλου αριθμού αμάχων κατά τη στόχευση μαχητών της αντίστασης.

Ωστόσο ορισμένοι πανεπιστημιακοί θα επιχειρηματολογήσουν ενδεχομένως ότι πανεπιστήμια σε πολλές χώρες της Δύσης επίσης εμπλέκονται στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών δογμάτων για τις αντίστοιχες ένοπλες δυνάμεις τους αλλά οι ίδιοι οι Ισραηλινοί ειδικοί δίνουν μια αποφασιστική απάντηση σε αυτό. Ο εξέχων καθηγητής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Avraham Katzir παρατήρησε ότι η σχέση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του στρατού στο Ισραήλ είναι πολύ πιο οργανική και σταθερή σε σχέση με τη Δύση. Δηλώνει πως ‘’κάθε ένας από μας είναι ταυτόχρονα Ισραηλινός πολίτης και εργαζόμενος σε αυτόν [τον στρατιωτικό] τομέα’’. ‘’Ο ακαδημαϊκός χώρος και ο στρατός’’, γράφει ο Katzir, ‘’συνεργάζονται μεταξύ τους, κάτι που δεν συμβαίνει [αλλού]. Έχω βρεθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και εκεί υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ [ακαδημαϊκών] εργαστηρίων και στρατού. Μισούν το στρατό! Εμείς πετυχαίνουμε λόγω του γεγονότος ότι ενισχύουμε ο ένας τομέας τον άλλο’’. Ο Haim Russo, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ισραηλινών μη επανδρωμένων Elbit, προχώρησε περισσότερο αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ακαδημαϊκού χώρου που ‘’βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την τεράστια [στρατιωτική] βιομηχανία’’.

Πέφτοντας πιο χαμηλά, ακόμα και από τα ήδη θλιβερά ηθικά κριτήρια των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο γνωστός ισραηλινός ακαδημαϊκός Mordechai Kedar του πανεπιστημίου Bar-Ilan κάλεσε σε βιασμούς [στα ελληνικά βλ. άρθρο στο Omnia TV] των συζύγων, αδελφών και μητέρων των Παλαιστινίων μαχητών καθώς αυτό θα τους απέτρεπε από το να πολεμούν.

Παράλληλα με τις επευφημίες και την ενθάρρυνση του ισραηλινού στρατού, ενώ διαπράττει σφαγές στη Γάζα, τα ισραηλινά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον βαθιά στρατιωτικοποιημένο και εκφοβιστικό στις πανεπιστημιουπόλεις, συμμετέχοντας μαζί με την ισραηλινή αστυνομία και την Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) στην καταστολή [ελληνικά εδώ] των διαφωνιών από φοιτητές και καθηγητές που διαμαρτύρονται ειρηνικά κατά του επιθετικού πολέμου ενάντια στη Γάζα.

Υπό το πρίσμα αυτής της πρόσθετης συνενοχής των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ επαναλαμβάνει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για το μποϊκοτάρισμα όλων των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με πρώτη προτεραιότητα να σταματήσει η χρηματοδότηση και η συνεργασία στην έρευνα μαζί τους όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα.

Στη στήριξή του προς την απόφαση του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ το 2011 να διακόψει τους δεσμούς του με το Πανεπιστήμιο Ben Gurion λόγω της συνενοχής του σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu κατηγόρησε τα ισραηλινά πανεπιστήμια για τη διατήρηση ‘’δεσμών τόσο με το στρατό όσο και με τη βιομηχανία όπλων’’ και για τη ‘’δομική’’ υποστήριξη και διευκόλυνση της κατοχής. Ο Tutu υποστηρίζει:

‘’Τα πανεπιστήμια του Ισραήλ είναι αδιάσπαστο τμήμα του καθεστώτος του Ισραήλ, από επιλογή. Ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πανεπιστήμια και σχολεία, τα ισραηλινά πανεπιστήμια παράγουν έρευνα, τεχνολογία, επιχειρήματα και ηγέτες για τη διατήρηση της κατοχής.’’

Αυτή η συνενοχή αποκαλύφθηκε περισσότερο από ποτέ κατά το τωρινό ισραηλινό λουτρό αίματος στη Γάζα.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ισραηλινά πανεπιστήμια στηρίζουν τη σφαγή στη Γάζα

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ

 

Το Παλαιστινιακό Κάλεσμα για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ

 

Μια αναφορά στην ιστορία και στο πλαίσιο του Ακαδημαϊκού και Πολιτιστικού Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: