Συνέντευξη με ακτιβίστρια από τους καταληψίες της στέγης εργοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Staffordshire

5/8/2014

Σήμερα το πρωί ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν τη λειτουργία ενός ισραηλινής ιδιοκτησίας εργοστασίου κοντά στο Birmingham, που κατασκευάζει εξαρτήματα για τα ισραηλινά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ανεβαίνοντας μέχρι τη στέγη του. Εννέα ακτιβιστές μπήκαν στο εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στο Shenstone του Staffordshire στις 5 το πρωί. Αφού κλείδωσαν τις πύλες χρησιμοποίησαν σκάλες για να ανέβουν στη στέγη, και λένε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από εκεί.

Το εργοστάσιο που κατέλαβαν λειτουργεί υπό το όνομα ‘’Μηχανήματα UAV’’ και ανήκει στην Elbit Systems, τη μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραήλ που είναι και ο υπ’ αριθμόν ένα κατασκευαστής drones στον κόσμο. Τα εξαρτήματα που εξάγονται από το εργοστάσιο προορίζονται για το Hermes 450 της Elbit, που είναι και το βασικό οπλισμένο drone του ισραηλινού στρατού. Μια έκθεση της Human Rights Watch το 2009 διαπίστωσε ότι τo drone Hermes ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead.

Κάλεσα τους ακτιβιστές να ρωτήσω τι συμβαίνει. Αποδείχθηκε ότι ήταν [ανάμεσά τους] η Ewa Jasiewicz, από την οποία το Vice είχε πάρει συνέντευξη λίγα χρόνια πριν όταν ανέβηκε σε ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας για να στείλει το μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Της είχαμε πάρει συνέντευξη λίγο αργότερα πάλι όταν δικαζόταν μετά από μήνυση που της είχε γίνει για την αναρρίχηση στο σταθμό (η υπόθεση κατέπεσε τελικά). Υποθέτω ότι αγαπά πραγματικά την αναρρίχηση πάνω σε πράγματα με σκοπό την κοινωνική δικαιοσύνη, έτσι την ρώτησα γιατί βρέθηκε στη στέγη του συγκεκριμένου εργοστασίου σήμερα.

Vice: Γεια σου Ewa, πώς μπήκες;

Ewa Jasiewicz: Ήρθαμε στις πέντε το πρωί χρησιμοποιώντας δύο σκάλες . Και έχουμε τρεις σκηνές εδώ και προμήθειες για μια εβδομάδα. Είμαστε εννέα άνθρωποι και δεν πάμε πουθενά.

V: Θα πρέπει να ήταν αρκετά δύσκολο να καταλάβετε ένα εργοστάσιο όπλων – να υποθέσω ότι ήταν αρκετά καλά κλειδωμένο κάτω;

E.J.: Λοιπόν, εμείς δεν έχουμε μπει μέσα, εμείς κάνουμε κατάληψη στη στέγη. Αλλά το ίδιο το εργοστάσιο είναι κλειστό, δεν υπάρχει κανείς μέσα ή έξω από τις πύλες.

V: Προσπαθεί η αστυνομία να σας κατεβάσει;

E.J.: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας γερανός για φωτιές και η πυροσβεστική και η αστυνομία τον έχουν χρησιμοποιήσει, και είναι αρκετά σκανδαλώδες το γεγονός ότι η αστυνομία και η πυροσβεστική τον χρησιμοποιούν για την προστασία ιδιωτικών και εταιρικών συμφερόντων. Έχουμε κλειδαριές τύπου D γύρω από το λαιμό μας και έχουμε δέσει τους εαυτούς μας σε μια κατασκευή στη στέγη για να μην μπορέσει η αστυνομία να μας απομακρύνει.

V: Αχ ναι, νομίζω ότι η Ένωση Πυροσβεστών έκανε μια δήλωση σχετικά με αυτό. Τι άλλες μεθόδους ακολουθείτε για να μη σας απομακρύνουν;

E.J.: Έχουμε πολύ ισχυρή κόλλα, κλειδαριές τύπου D και αλυσίδες και σωλήνες για τα χέρια, που σημαίνει ότι αν ενώσουμε τα χέρια μας μέσα σε αυτούς τους σωλήνες θα πρέπει να τους κόψουν.

V: Η αστυνομία προσπαθεί να σας απομακρύνει από εδώ αυτή τη στιγμή;

E.J.: Υπάρχει αστυνομία και πυροσβεστική παντού γύρω μας στο δρόμο καθώς και ένα πυροσβεστικό όχημα εντός του χώρου του εργοστασίου εξαρτημάτων. Η αστυνομία έχει κλείσει το δρόμο, αλλά κανείς δεν μας έχει πραγματικά ζητήσει να κατέβουμε.

V: Τι κατασκευάζει το εργοστάσιο;

E.J.: Αυτό είναι ένα εργοστάσιο που προμηθεύει με εξαρτήματα την Elbit Systems, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής των ισραηλινών drones. Και το Hermes 450 που περιγράφεται ως κινητήρια δύναμη του ισραηλινού στρατού είναι ένα drone που μπορεί να οπλιστεί και έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό δολοφονιών αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead το 2008-2009. Η πλειοψηφία των θανάτων προκλήθηκαν από πυρά drones – περίπου 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά drones, έτσι βρισκόμαστε σήμερα σε ένα εργοστάσιο που προμηθεύει άμεσα με όπλα το Ισραήλ για να σκοτώνει αμάχους – για να σκοτώνει παιδιά. Αυτό συμβαίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, λίγο έξω από το Birmingham και πρέπει να σταματήσει.

V: Ανησυχείτε ότι μπορεί να συλληφθείτε;

E.J.: Το χειρότερο που θα μπορούσαν να μας κάνουν είναι πιθανώς να μας κατηγορήσουν για διακεκριμένη καταπάτηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναστατώσει ή εμποδίσει μια νόμιμη δραστηριότητα, αλλά το δικό μας επιχείρημα είναι ότι αυτό που συμβαίνει σε αυτό το εργοστάσιο είναι εντελώς παράνομο – είναι πραγματικά εγκληματικό. Έτσι, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου που δεν σέβονται οι κυβερνήσεις μας. Γιατί αν το σέβονταν, δεν θα επέτρεπαν την πώληση όπλων και στρατιωτικών εξαρτημάτων στο Ισραήλ.

V: Ποια είναι συγκεκριμένα τα αιτήματά σας;

E.J.: Απαιτούμε να μποϊκοταριστεί το Ισραήλ έως ότου συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο – μέχρι το Ισραήλ να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Απαιτούμε η βρετανική κυβέρνηση να διακόψει όλες τις άδειες εξαγωγών για όλα τα είδη όπλων στο Ισραήλ. Αυτό το εργοστάσιο είναι ένα από τα πολλά στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξάγουν όπλα στο Ισραήλ. Η αξία του στρατιωτικού υλικού που εξάγεται στο Ισραήλ έχει υπολογιστεί σε 42 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Αυτή η χώρα έχει εμπλακεί σε βάθος στα ισραηλινά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική όχθη.

Φέτος είναι η επέτειος των 10 χρόνων από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το τείχος του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με την οποία αυτό είναι παράνομο και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που έχουν υπογράψει το διεθνές δίκαιο έχουν καθήκον να κατεδαφίσουν αυτό το τείχος. Και η τωρινή κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή.

V: Εντάξει. Η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει τις άδειες εξαγωγής οπότε υποθέτω ότι θα δούμε τι θα γίνει. Αυτό το είδος διαμαρτυρίας πρόκειται όντως να έχει αποτέλεσμα;

E.J.: Ναι, οι καταλήψεις και άμεσες δράσεις ενάντια στα ισραηλινά όπλα και τη στρατιωτική μηχανή είναι αναγκαίες και αποτελεσματικές. Αλλά επίσης η δράση ενάντια σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα που πωλούν προϊόντα που στηρίζουν την ισραηλινή κατοχή όπως η Soda Stream, τα καλλυντικά Ahava, τα καλλυντικά Kedem, επίσης η Τράπεζα Barclays που είναι ο όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της Elbit – δράση εναντίον στόχων σε κεντρικούς δρόμους όπου μπορούμε όλοι να πάμε και να διαμαρτυρηθούμε εναντίον τους. Αυτό είναι που χρειάζεται: όχι να γράφουμε στο twitter και στο facebook αλλά πραγματικά να στηρίξουμε αυτά που λέμε με πράξεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να συμμετάσχουν στην απαίτηση για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν σε άμεση δράση. Δεν αρκεί ένα σχόλιο στο twitter απέναντι σε μια γενοκτονία, πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση και πρέπει να απονομιμοποιήσουμε την ισραηλινή ατιμωρησία.

V: Έμαθες για τη βαρόνη Warsi που παραιτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το πρωί λόγω της σχέσης της κυβέρνησης με το Ισραήλ; Πιστεύεις ότι οι Βρετανοί πολιτικοί αντιλαμβάνονται πλέον καλύτερα αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σε σχέση με παλιότερα;

E.J.: Εντάξει, θα έλεγα ότι η παραίτηση της βαρόνης Warsi είναι πραγματικά ένα σημάδι αποτυχίας – ένα σημάδι της αποτυχίας αυτής της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, της αποτυχίας αυτής της κυβέρνησης να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι τόσο αηδιασμένη με αυτή την αδράνεια, με αυτήν την παθητικότητα που έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αυτό μας λέει ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην κυβέρνησή μας και ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει η εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού.

V:Εντάξει. Ευχαριστώ, Ewa.

Πηγή: Vice

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: