Μέτρα για να ξαναφυλακίζονται αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιοι και εναντίον Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ που αντιστέκονται, ψήφισε η Κνεσέτ

Barake

Ο Παλαιστίνιος βουλευτής της Κνεσέτ Μοχάμεντ Μπάρακε δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε διαδήλωση στο Μπιλαϊν το 2005

Στις 29 Ιουλίου η Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, υπερψήφισε ένα νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει και να φυλακίζει εκ νέου τους «κρατούμενους ασφάλειας» που απελευθερώνονται στο πλαίσιο διπλωματικών συμφωνιών, αν το κράτος αποφασίσει ότι δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες που οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους ή αν η οργάνωσή τους συνεχίζει να εξαπολύει «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ.

Ο νόμος, που προτάθηκε από τον βουλευτή του Λικούντ Ζεέβ Ελκιν, ορίζει ότι τέτοιου τύπου κρατούμενοι δεν θα μπορούν πλέον να απελευθερώνονται με προεδρική χάρη, αλλά θα τους παρέχεται απελευθέρωση υπό όρους σύμφωνα με τους οποίους θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη φυλακή αν το κράτος αποφασίσει ότι δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες που οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους.

Στην περίπτωση που ένας «απελευθερωθείς τρομοκράτης» εμπλακεί εκ νέους σε «πράξεις τρομοκρατίας» μετά τη σύλληψή του, θα επιστρέφει στη φυλακή για να εκτίσει την αρχική του ποινή, επιπλέον της όποιας νέας ποινής μπορεί να του επιβλήθηκε. Επιπλέον, το ισραηλινό κράτος θα μπορεί να συλλαμβάνει εκ νέου «τρομοκράτες» αν η οργάνωσή τους συνεχίζει να εξαπολύει «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «τις τελευταίες δεκαετίες η κυβέρνηση ξεκίνησε την απελευθέρωση χιλιάδων κρατούμενων ασφάλειας … στο πλαίσιο συμφωνιών για την απελευθέρωση αιχμάλωτων Ισραηλινών ή για την επιστροφή των σωμάτων αιχμάλωτων Ισραηλινών στο πλαίσιο διπλωματικών διαπραγματεύσεων».

Ο βουλευτής Ελκιν δήλωσε ότι η νομοθεσία προσφέρει ένα εργαλείο αντιμετώπισης της απειλής των «απαγωγών». Σύμφωνα με τον ίδιο, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας, «εκείνοι που απαγάγουν θα ξέρουν ότι αντί να επιφέρουν την απελευθέρωση τρομοκρατών, θα δημιουργούν μια αντίστροφη διαδικασία κατά την οποία οι τρομοκράτες θα επιστρέφουν στη φυλακή». Και συνεχίζει, ο νόμος «ξεπερνά τα όρια ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση επειδή κάνει ένα πολύ λογικό πράγμα. Αν η κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει τρομοκράτες λόγω διπλωματικών συνθηκών, θα επιτρέπεται επίσης να τους επιστρέψει στη φυλακή. Αν είχαμε ακολουθήσει αυτή την οδό εδώ και μερικά χρόνια, μπορεί να είχαμε αποφύγει όλες τις απόπειρες απαγωγής που μπόρεσε να αποτρέψει η Σιν Μπετ, καθώς και τις απαγωγές των εφήβων, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει η Σιν Μπετ».

Ο βουλευτής του κόμματος Μέρετζ, Νιτζαν Χόροβιτς, δήλωσε ότι η πρόταση θα σαμποτάρει μελλοντικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις και θα εμποδίσει την ανταλλαγή κρατουμένων για την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων. «Ξέρουμε ότι οι κρατούμενοι θα είναι τμήμα οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας [με τους Παλαιστινίους]» δήλωσε ο Χόροβιτς. «Υπ’ αυτές τις συνθήκες κανείς δεν θα υπογράψει καμιά συμφωνία με το Ισραήλ … Αν αυτός ο νόμος υπήρχε, θα είχε καταστεί πάρα πολύ δύσκολο να ελευθερωθεί ο Γκιλάντ Σαλίτ [από την αιχμαλωσία στη Γάζα το 2011]» συμπλήρωσε.

Στην τρίτη και οριστική ανάγνωση του νόμου τον υποστήριξαν 35 βουλευτές, 8 αντιτάχθηκαν και 1 απείχε.
Πηγή:
https://www.knesset.gov.il/spokesman/eng/PR_eng.asp?PRID=11406

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιουλίου, η Κνεσέτ ενέκρινε νομοθετική τροπολογία (τροπ. υπ’ αριθμ. 157) σύμφωνα με την οποία κόβονται τα επιδόματα κοινωνικής εθνικής ασφάλισης στους κρατούμενους που απελευθερώνονται στο πλαίσιο διπλωματικών διαπραγματεύσεων («τρομοκράτες»).

Ο νέος νόμος ορίζει ότι ένας κρατούμενος, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση πάνω από 10 χρόνια για εθνικά εγκλήματα, και ο οποίος απελευθερώνεται πριν εκτίσει το συνολικό χρόνο της ποινής του, δεν θα δικαιούται να λάβει τα ωφελήματα της Εθνικής Ασφάλισης μέχρι και την ημερομηνία κατά την οποία προβλεπόταν αρχικά να απελευθερωθεί από τη φυλακή.

Τα επιδόματα που κόβονται, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν, τη σύνταξη γήρατος, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας, την ασφάλιση ατυχήματος, τα δάνεια για αυτοκίνητο και τις προβλέψεις περί χρεοκοπίας επιχειρήσεων.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται: «Το Κράτος του Ισραήλ αντιμετώπισε για πολλά χρόνια το δύσκολο φαινόμενο Ισραηλινοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι [να συμμετέχουν] σε τρομοκρατικές επιθέσεις και ενέργειες σαμποτάζ. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αναγκάστηκε αρκετές φορές να διασφαλίσει την πρόωρη απελευθέρωση κρατουμένων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μόνιμων κατοίκων. Μία κατάσταση στην οποία ένας κρατούμενος ασφάλειας απελευθερώνεται πριν την έκτιση της [αρχικής] του ποινής, στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, συμφωνιών με τρομοκρατικές οργανώσεις, και την ίδια στιγμή λαμβάνει επιδόματα και ωφελήματα από το κρατικό ταμείο ως αποτέλεσμα της πρόωρης απελευθέρωσής του – αυτή είναι μια παράλογη κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ορίζει ο νέος νόμος.

Ο βουλευτής του Χαντάς Μοχάμεντ Μπάρακε δήλωσε ότι ο νόμος είναι εκδικητικός και προωθεί τα ιδεολογικά συμφέροντα της Δεξιάς. «Τα δικαιώματα των επιδομάτων της Εθνικής Ασφάλισης απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη και υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα έπρεπε ν’ αγγίζει η δεξιά κυβέρνηση. Αυτός είναι ένας ακόμη νόμος που τιμωρεί τους ανθρώπους εκτός δικαστηρίου» ανέφερε.

Πηγή:
https://www.knesset.gov.il/spokesman/eng/PR_eng.asp?PRID=11355

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: