Ισραηλινός έφεδρος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκστρατεία στη Γάζα – Απαλλάχτηκε δρούζος αντιρρησίας

Ένας Ισραηλινός έφεδρος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν την Τετάρτη, κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ, και ενώ είχε διαφύγει για να μην καταταγεί και συμμετάσχει στην Επιχείρηση Protective Edge. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 2 μέρες φυλάκιση σε στρατιωτική φυλακή.

Ο Γκιλάντ Χάλπερν, ένας από τους τρεις εφέδρους που είχαν μιλήσει (ανώνυμα τότε, πριν φύγει από τη χώρα) στο 972mag.com (βλ. στα ελληνικά εδώ), πέρασε 15 μέρες στο εξωτερικό αποφεύγοντας την κλήση για κατάταξη. Όταν την είχε λάβει, καθώς ξεκινούσαν οι χερσαίες επιχειρήσεις, είχε επικοινωνήσει με τους ανώτερούς του επί αρκετές μέρες διαμηνύοντάς τους την πρόθεσή του να αρνηθεί για ιδεολογικούς λόγους. Αλλά ο στρατός επέμενε να παρουσιαστεί στη μονάδα του, και τελικά του είχε πει πως έπρεπε να παρουσιαστεί μέσα σε μια ώρα. Αντ’ αυτού έφυγε από τη χώρα. Ένας εκπρόσωπος των IDF πήγε στο σπίτι του μόλις είχε φύγει από τη χώρα.

Ο Γκιλάντ παρέμεινε με φίλους στην Ολλανδία, μετά ταξίδεψε στη Γαλλία όπου τον συνάντησε η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του και του δίχρονου γιού του. Όταν επέστρεψε την Τετάρτη, τον σταμάτησαν στον έλεγχο διαβατηρίων. Μαζί με τους συνοροφύλακες που τον συνέλαβαν ήταν και ένας «διώκτης λιποτακτών» – ένας μόνιμος ρόλος μέσα στις IDF. Ήταν το ίδιο πρόσωπο που είχε έρθει στο διαμέρισμά του τη μέρα που είχε φύγει.

Επειδή ο Γκιλάντ είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του να αρνηθεί, με φαξ αντί να παρουσιαστεί στη μονάδα του, και μετά έφυγε από τη χώρα, θεωρήθηκε αδικαιολογήτως απών παρά ένας στρατιώτης που αρνήθηκε μια διαταγή. Ο Γκιλάντ λέει πως δεν είχε αντιληφθεί ότι ο τρόπος της επικοινωνίας έπαιζε ρόλο, και τώρα πιστεύει πως εάν είχε παρουσιαστεί επισήμως και είχε διακηρύξει την ιδεολογική του άρνηση, ο στρατός θα ήταν λιγότερο πιθανόν να του είχε επιβάλει αυστηρή τιμωρία. Δεν είναι αξιωματικός, και οι IDF μπορεί να προτιμούσαν να αποφύγουν τη δημοσιότητα σχετικά με περιστατικά αρνήσεων, ιδιαίτερα από εκείνους στα κατώτερα κλιμάκια.

Από το αεροδρόμιο, οι συνοροφύλακες τον πήραν σε μια στρατιωτική βάση στο νότο. Οι αξιωματικοί σκέφτηκαν να παραπέμψουν την υπόθεσή του σε στρατοδικείο, αλλά τελικά δικάστηκε την επομένη από έναν συνταγματάρχη. Ο Γκιλάντ εξηγεί πως μια μικρής διάρκειας ανυποταξία απαιτεί λιγότερο επίσημη στρατιωτική διαδικασία. Οι μακροχρόνια ανυπότακτοι – για πάνω από κάποιους μήνες – αντιμετωπίζουν πλήρη διαδικασία σε στρατοδικείο, με κατηγορητήριο και βαρύτερες ποινές.

Ο Γκιλάντ καταδικάστηκε σε 21 μέρες φυλάκιση, με τη μέγιστη ποινή να είναι 28, τις οποίες θα ξεκινήσει να εκτίει από την Κυριακή [ΣτΜ πρέπει να έχει ξεκινήσει ήδη]. Μίλησε τηλεφωνικά στο 972mag.com από τη βάση στην οποία κρατείται στην Μπιρσέβα:

«Η ετυμηγορία ήταν πάνω κάτω αυτό που περίμενα, οπότε ανακουφίστηκα. Το έκανα αυτό ως πράξη αλληλεγγύης στο λαό που πραγματικά υπέφερε στη Γάζα, και έχασε πολλά, συμπεριλαμβανομένων πολλών αγαπημένων προσώπων, αλλά επίσης και προς τους άλλους εφέδρους. Αυτή είναι η θητεία μου. Έπρεπε να φύγουν από τις ζωές και τις οικογένειές τους από τη μια μέρα στην άλλη, και να πάνε στο νότο και να περάσουν εβδομάδες εκεί, οπότε κάνω το ίδιο. Δεν είμαι απλά ένας «μισταμέτ» [πολύ απαξιωτικός χαρακτηρισμός που υπονοεί τον περιθωριακό ή το ρεμάλι και χρησιμοποιείται συνήθως για το ζήτημα της θητείας]. Αυτή είναι η θητεία μου στην κοινωνία.

Πηγή: 972mag.com

Νεαρός δρούζος αρνείται να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό

Ο Ανάν Σαχίν αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό του Ισραήλ όταν παρουσιάστηκε για περιοδεύον χθες. Παρότι περίμενε να φυλακιστεί όπως πολλοί Παλαιστίνιοι αντιρρησίες συνείδησης από τη θρησκευτική κοινότητα των δρούζων πριν από αυτόν, οι αξιωματικοί της στρατολογίας έδωσαν επί τόπου απαλλαγή στον 18χρονο.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ δεν απαιτείται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος επί δεκαετίες έχει υπό κατοχή παλαιστινιακή, λιβανέζικη και συριακή γη, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τους χριστιανούς και μουσουλμάνους συμπατριώτες τους, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δρούζοι άρρενες απαιτείται να συμπληρώσουν 3 χρόνια στρατιωτικής θητείας, από το 1956 όταν η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία με τους θρησκευτικούς ηγέτες των δρούζων, που έδρασαν χωρίς τη συγκατάθεση του λαού.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν ισραηλινή υπηκοότητα και ζουν σε πόλεις και χωριά στο σημερινό Ισραήλ. Μουσουλμάνοι, χριστιανοί και δρούζοι αντιμετωπίζουν εξίσου νόμους που κάνουν διακρίσεις περιορίζοντας την πολιτική τους έκφραση και την πρόσβασή τους σε κρατικούς πόρους, σύμφωνα με το Νομικό Κέντρο Αντάλα με έδρα τη Χάιφα.

Η υποχρεωτική στράτευση για τους δρούζους είναι μέρος της ευρύτερης αποικιοκρατικής στρατηγικής για δημιουργία διαιρέσεων μεταξύ των Παλαιστινίων, όπως και κατηγοριοποίησης των Παλαιστινίων ανάλογα με τις ταυτότητές τους και τους τόπους διαμονής τους (όπως τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας).

Οι δρούζοι που διακηρύττουν την άρνησή τους είτε το κάνουν ανοιχτά και κινδυνεύουν να φυλακιστούν ή σκοπίμως αποτυγχάνουν σε τεστ διανοητικής ικανότητας, γνωστά ως «Προφίλ 21».

Ο Σαχίν είναι από την Σίφα Αμρ, μια παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή της Γαλιλαίας του σημερινού Ισραήλ. Είναι ευθαρσές μέλος της ομάδας «Αρνήσου – ο λαός σου θα σε προστατέψει», μιας καμπάνιας που παρέχει τόσο νομική όσο και ηθική υποστήριξη σε δρούζους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται τη στρατιωτική θητεία, και ανεξήγητα του δόθηκε απαλλαγή.

«Φοβισμένη»

Η Μαϊσάν Χαμντάν, 23 ετών, μια φοιτήτρια και ακτιβίστρια στη Χάιφα, είναι δραστήρια στο κίνημα ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση των δρούζων, από το 2010 και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Αρνήσου». «Πιστεύω πως η ισραηλινή κατοχή είναι φοβισμένη από τους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται με έναν πολύ δημόσιο τρόπο», είπε στην Electronic Intifada μετά από την άρνηση του Σαχίν την Κυριακή.

Η Μαϊσάν Χαμντάν (κέντρο) και άλλα μέλη της ομάδας Refuse σε διαδήλωση έξω από τη στρατιωτική φυλακή Ατλίτ όπου κρατείτο ο δρούζος αντιρρησίας συνείδησης Ομάρ Σάαντ (φωτογραφία που παραχώρησε η Μαϊσάν Χαμντάν)

Ο Σαχίν διακήρυξε για πρώτη φορά την άρνησή του να στρατευθεί πριν από δύο μήνες σε μια συνάντηση ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση στο Σαχνίν, όπου έσκισε τα χαρτιά του της στρατολογίας και είπε: «Δεν θα υπηρετήσω στο στρατό του κατακτητή του λαού μου».

Η Χαμντάν πρόσθεσε: «Ο Ανάν είναι ένα παράδειγμα για κάθε νέο δρούζο που θέλει να αρνηθεί. Ήταν ευθαρσής στα μέσα σχετικά με την άρνησή του μέχρι τώρα. Ρωτάμε τώρα: που είναι αυτοί που διαιωνίζουν το ψέμα ότι οι αντιρρησίες συνείδησης θα καταστρέψουν το μέλλον τους αν αρνηθούν να υπηρετήσουν το στρατό κατοχής;»

Η Χαμντάν πιστεύει πως η απόφαση των ισραηλινών αρχών να μην φυλακίσουν τον Σαχίν, προέρχεται εν μέρει από το διεθνές ενδιαφέρον των μέσων για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας. Εάν ο Σαχίν δεν είχε αρνηθεί, σημειώνει η Χαμντάν, θα μπορούσε να είχε σταλεί εντός ή κοντά στη Γάζα, όπου η εκστρατεία τεσσάρων εβδομάδων του Ισραήλ έχει προκαλέσει μέχρις στιγμής τον θάνατο περισσότερων των 1.900 Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους αμάχων.

«Η πατρίδα μου θα λευτερωθεί»

Η ομάδα «Αρνήσου» εξέδωσε προχτές μια δήλωση στα αραβικά για την άρνηση του Σαχίν. Η ομάδα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να παρέχει υποτροφίες σε δρούζους αντιρρησίες συνείδησης από το επόμενο έτος. Επειδή οι δρούζοι Παλαιστίνιοι ζουν στα ίδια παραμελημένα χωριά και πόλεις όπως άλλοι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, ιστορικά πολλοί έχουν εξαρτηθεί από τη στρατιωτική θητεία για να τους ανοίξουν οι πόρτες στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες εργασίας.

Παρακάτω είμαι μια μετάφραση της δήλωσης από την Electronic Intifada:

«Ο αντιρρησίας συνείδησης και ήρωας Ανάν Σαχίν έλαβε απαλλαγή από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σήμερα (Κυριακή) όταν πήγε στο στρατολογικό γραφείο στη Χάιφα. Συνοδευόμενος από διάφορους συντρόφους του ακτιβιστές από το κίνημα «Αρνήσου – ο λαός σου θα σε προστατεύσει», διακήρυξε την οριστική του άρνηση να υποκύψει στην διαταγή υποχρεωτικής στράτευσης που επιβάλλεται στους νέους δρούζους άρρενες.

Ο Ανάν – γιος της ανυπότακτης πόλης Σίφα Αμρ – έφυγε από το στρατολογικό γραφείο έχοντας στα χέρια του το χαρτί με την απόφαση απαλλαγής. Δήλωσε: «Βλέπετε, αυτό είναι το αποτέλεσμα της οριστικής δημόσιας άρνησής μου στη διαταγή στράτευσης. Ήρα σήμερα εδώ για να πάω φυλακή, και να, πήρα την απαλλαγή χωρίς ούτε μια ώρα στη φυλακή, και τώρα είναι καιρός να πάω στο κολέγιο». Συνέχισε τραγουδώντας «Η πατρίδα μου θα λευτερωθεί, ο κατακτητής θα φύγει».

Να η απόδειξη ότι οι νέοι δρούζοι άντρες μπορούν να επιλέξουν το δρόμο της άρνησης υποταγής στις άδικες διαταγές στράτευσης χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν βαρύ τίμημα, ή και κανέναν τίμημα, και ότι εμείς στο κίνημα δουλέψαμε για να δημιουργήσουμε εναλλακτικές για τους νέους άντρες και προσφέρουμε πανεπιστημιακές και κολεγιακές υποτροφίες για αντιρρησίες συνείδησης από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Συγχαρητήρια στον αντιρρησία συνείδησης, ήρωα και σύντροφο Ανάν Σαχίν.»

Μικρή κάλυψη από τα κυρίαρχα μέσα

Οι πρόσφατες επιτυχίες της ομάδας «Αρνήσου» και άλλων ακτιβιστών κατά της στράτευσης έρχονται σε μια εποχή που το Ισραήλ εντείνει τις προσπάθειες να στρατολογήσει Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ από τη χριστιανική κοινότητα, μια πολιτική που καταγγέλθηκε καθολικά από την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών στο Ισραήλ.

Παρόλο που οι εβραίοι Ισραηλινοί που δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης έχουν στο παρελθόν λάβει θετική κάλυψη σε κυρίαρχα μέσα, αυτά έχουν δείξει μικρή προσοχή στους δρούζους Παλαιστίνιους που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και την ισραηλινή κατοχή.

 

Πηγή: Electronic Intifada

 

Δείτε περισσότερα για τους δρούζους αντιρρησίες συνείδησης:

Δρούζοι αντιρρησίες συνείδησης στις ισραηλινές φυλακές

 

Για έβδομη φορά στη φυλακή ο δρούζος αντιρρησίας Ομάρ Σάαντ

 

ΒΙΝΤΕΟ για τους Δρούζους αντιρρησίες και τρίτη φυλάκιση του Ομάρ Σάαντ

 

Συνελήφθη ο Δρούζος αντιρρησίας συνείδησης Άρμο Σαϊντ Νάφα

 

Και πάλι στη φυλακή ο Δρούζος αντιρρησίας συνείδησης Ατζουάντ Ζιντάν. Τουρκία: καταδίκη σε φυλάκιση Κούρδου αντιρρησία λόγω αλληλεγγύης σε Ισραηλινούς αντιρρησίες

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: