Μην αγγίζετε τη βουλευτή μου, Χανίν Ζοάμπι!

Άρθρο του Michel Warschawski, δημοσιευμένο στις 3 Αυγούστου 2014

Μαζί με το Γάλλο δημοσιογράφο Ντομινίκ Βιντάλ, εκδώσαμε πριν από δύο χρόνια ένα βιβλίο με τίτλο «Ένα Διαφορετικό Ισραήλ είναι Εφικτό» [Another Israel is Possible]. Το βιβλίο περιλάμβανε είκοσι πορτρέτα ακτιβιστών, γυναικών και ανδρών, και δημόσιων προσώπων γνωστών για τις κριτικές προσεγγίσεις τους στο ισραηλινό κατεστημένο και τις πολιτικές του.

Μεταξύ εκείνων που επιλέξαμε και από τους οποίους πήραμε συνέντευξη ήταν και η βουλευτής της Κνεσέτ Χανίν Ζοάμπι. Εγώ συνέθεσα το πορτρέτο της και του έδωσα τον τίτλο «Η βουλευτής μου».

 

Πράγματι, είμαι ευγνώμων που όχι μόνο ψήφισα το κόμμα της, αλλά επίσης ανήκω στην ομάδα θαυμαστών της Χανίν. Γιατί; Ακριβώς για τους ίδιους λόγους που τόσοι άλλοι τη μισούν: το θάρρος της και την απτή αίσθηση της υπερηφάνειας, όχι της προσωπικής περηφάνιας που χαρακτηρίζει την πλειονότητα εκείνων που κάθονται δίπλα της στην ολομέλεια της Κνεσέτ, αλλά την περηφάνια της ως μίας Αραβο-Παλαιστίνιας που κρατάει τη σημαία του λαού της, τον οποίο εκπροσωπεί με θάρρος και πίστη στην Κνεσέτ του Ισραήλ. «Ζημιώνει το καλό όνομα εκείνων που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί» δηλώνουν, με την τυπικά αποικιοκρατική αλαζονεία τους, δημοσιογράφοι και πολιτικοί υποτίθεται της Αριστεράς. Όχι εκείνη: η Ζοάμπι εκπροσωπεί περισσότερο από κάθε άλλο βουλευτή τις πιο βαθιά κρυμμένες επιθυμίες του λαού της, τις οποίες δεν τολμούν πάντα να εκφράζουν δημόσια, σίγουρα όχι στην τωρινή ατμόσφαιρα τρόμου.

Η Χανίν, αν μου επιτρέπεται αυτή η οικειότητα, δεν είναι ο «καλός Άραβας», δεν κολακεύει τον Τύπο ή την εβραϊκή-ισραηλινή κοινή γνώμη, αλλά τους κοιτάει ευθεία στα μάτια και λέει δυνατά και καθαρά αυτό που οι εκλογείς της αισθάνονται και πιστεύουν – ακόμα κι όταν αυτό εξοργίζει τα μέλη της Κνεσέτ από το Μέρετζ ή το Χαντάς. Και επειδή δεν φοβάται τον εκφοβισμό της βουλευτού Μίρι Ρεγκέβ ή τη σκληρότητα άλλων, τους κοιτάει ευθέως στα μάτια και μιλάει χωρίς να αυτολογοκρίνεται – μια τέτοια γυναίκα! Σχεδόν δημιουργεί μια συναίνεση εναντίον της, που αποτελείται από τις βίαιους τραμπούκους από τη Δεξιά και τους δειλούς υποκριτές από την Αριστερά.

Η συμπεριφορά της ξυπνά την αξιοπρέπεια στους λίγους ανθρώπους με αξιοπρέπεια που παραμένουν στο Ισραήλ, αλλά της προκαλεί από καιρού εις καιρόν πειθαρχικές «τιμωρίες» στην Κνεσέτ, παράπονα στην αστυνομία και μια αρνητική εικόνα στον Τύπο.

Πρόσφατα η Χανίν αποκλείστηκε από την ολομέλεια της Κνεσέτ για μια περίοδο έξι μηνών, πράγμα που παρεμπιπτόντως συνομολογεί την ποιότητα της ισραηλινής «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» και της έννοιας της βουλευτικής ασυλίας (ο καθηγητής Αεγιάλ Γκρος αναφέρεται στο ζήτημα στο άρθρο του στη Χααρέτζ στις 30 Ιουλίου με τίτλο: «Με τον Αποκλεισμό της Ζοάμπι, η Κνεσέτ Οδεύει προς το Φασισμό»).

Πράγματι, δεν αμφιβάλλω ότι αυτή η απόφαση είχε θετικά αποτελέσματα για τη βουλευτή μου: προσπαθήστε να φανταστείτε τη ζωή της ανάμεσα στους εκλεγμένους εκπροσώπους, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι αδαείς και αγενείς, και σε σύγκριση με το τσίρκο που ονομάζεται «Ολομέλεια της Κνεσέτ», αυτό που ονομάζεται αγορά από τους ρατσιστές είναι ένας πνευματικός τόπος συνάντησης. Βουλευτή μου στον καθαρό αέρα της Γαλιλαίας, εκμεταλλεύσου το χρόνο που σου δόθηκε για να διαβάσεις, να επισκεφθείς φίλους και επίσης, φυσικά, να κερδίσεις υποστηρικτές για τις υψηλές ιδέες σου.

Αυτή τη στιγμή, όταν η Χανίν Ζοάμπι βρίσκεται εκτός, η Κνεσέτ δεν είναι πλέον το κοινοβούλιό μου, καθώς μου απέκλεισε τη δυνατότητα να εκπροσωπηθώ από τον έναν βουλευτή τον οποίο ψήφισα. Και αν, θεός φυλάξει, η Χανίν απαγορευτεί να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές –αν συνεχίσουν να υπάρχουν εκλογές στο Ισραήλ- δεν θα έχω άλλη επιλογή παρά να τις μποϊκοτάρω. Μου είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν φοβίζει κανέναν, αλλά ένιωσα την υποχρέωση να το πω σε κάθε περίπτωση.

Πηγή: AIC

Zoabi

Η βουλευτής της Κνεσέτ Χανίν Ζοάμπι σχετικά με την απόφαση

«Σε κάθε περίπτωση, παραδέχομαι ότι οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές μου ενέργειες, όπως οι διακηρύξεις και οι θέσεις μου, εκπροσωπούν απόψεις και αξίες που αντιβαίνουν καθολικά εκείνες που αντικατοπτρίζονται στα παράπονα. Είμαι περήφανη γι’ αυτό, επειδή τα παράπονα πηγάζουν από μια κοσμοθεωρία που είναι ρατσιστική και αντιδημοκρατική. Εκπροσωπώ ένα όραμα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ισότητας και ενός ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, την καταπίεση, τις διακρίσεις, την αποστέρηση και την άρνηση των δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη συμβιβασμού με το ρατσισμό και την επιθετικότητα και ότι ο σεβασμός της αξίας των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους είναι ο μοναδικός τρόπος να ζει κανείς μια φυσιολογική και ασφαλή ζωή. Απαγορεύεται να υποταχθώ σε όλους εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί μου και που θέλουν να με φιμώσουν, να με τιμωρήσουν και ακόμη και να μ’ εκδικηθούν».

Πέρα από τις δηλώσεις της Ζοάμπι σχετικά τους απαγωγείς των Ισραηλινών εφήβων μία άλλη τοποθέτησή της που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Κνεσέτ στις 18 Ιουνίου ήταν η εξής:

«Σχεδόν η μισή ισραηλινή νεολαία τάσσεται υπέρ της αποστέρησης των Παλαιστινίων πολιτών από τα βασικά τους δικαιώματα στη χώρα. Είναι πιο δεξιοί απ’ ότι στο παρελθόν και περισσότερο εθνικιστές. Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι πιστεύουν λιγότερο στη δημοκρατία και περισσότερο στις λύσεις βάσει ισχύος. Οι IDF [«Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ο ισραηλινός στρατός κατοχής] είναι το μοναδικό σώμα που συγκεντρώνει σχεδόν την ολοκληρωτική εμπιστοσύνη των νέων. Όσο για την πιθανότητα της ειρήνης με τους Παλαιστινίους, οι περισσότεροι νέοι είπαν ότι προτιμούν τη συνέχιση της τωρινής κατάστασης».

Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής ασφάλειας της Κνεσέτ της ανέθεσε σωματοφύλακα, ύστερα από τα απειλητικά τηλεφωνικά μηνύματα που δέχτηκε η βουλευτής.

Στις 29 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση για την 6μηνη αποβολή της από την Κνεσέτ, ο βουλευτής Εντελστάιν, που την εισηγήθηκε, δήλωσε μεταξύ άλλων: «…πιστεύω ότι η Επιτροπή Ηθικής πρέπει να χρησιμοποιήσει την εξουσία που διαθέτει για να δώσει ένα μάθημα στη βουλευτή Ζοάμπι και στην κοινή γνώμη, ότι υπό το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις ή να ενθαρρύνει πράξεις τρομοκρατίας ενάντια στο κράτος και τους πολίτες του».

Μετά την αποπομπή της, λίγοι ήταν οι βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν, μεταξύ αυτών η Ζεχάβα Γκαλόν από το Μερέτζ και ο Ντοβ Χενίν από το Χαντάς δήλωσαν στις 30 Ιουλίου:

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας σκανδαλώδους ενέργειας από τους επικεφαλής της επιτροπής με το πρόσχημα του πολέμου. Η απόφαση της Επιτροπής Ηθικής είναι σκανδαλώδης. Θα έπρεπε η Κνεσέτ, που υποτίθεται ότι είναι ένα σώμα που προστατεύει και οχυρώνει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, να επιτρέψει την αποπομπή της [Ζοάμπι] για έξι μήνες; Δεν είναι δρακόντειο αυτό; Τρελαθήκατε; Αυτό αποτελεί μέρος της φίμωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζημιώνει συστηματικά τους Άραβες πολίτες με την εκστρατεία απονομιμοποίησης και όλοι σιωπούν. Η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί την τυραννία της πλειοψηφίας για να περάσει νόμους που σε κάθε άλλη περίοδο θα είχαν ξεσηκώσει δημόσιο αντίλογο» δήλωσε η Ζεχάβα Γκαλόν από το Μερέτζ.

Η απόφαση της Επιτροπής Ηθικής «ξεπερνά μία κόκκινη γραμμή», μία πολιτική άποψη, όσο σκληρή κι αν είναι «δεν μπορεί να θεωρείται ηθική παράβαση». «Οι βουλευτές εκλέγονται με σκοπό να εκφράζουν τις απόψεις τους. Αυτές είναι μέρες πολέμου και δυστυχώς είναι επίσης μέρες που το μίσος ισχυροποιείται, το ίδιο και η απειλή για την κοινή μας ζωή στην ισραηλινή κοινωνία» δήλωσε ο ο Ντοβ Χενίν από το Χαντάς.

Πηγές:

https://www.knesset.gov.il/spokesman/eng/PR_eng.asp?PRID=11311

https://www.knesset.gov.il/spokesman/eng/PR_eng.asp?PRID=11313

https://www.knesset.gov.il/spokesman/eng/PR_eng.asp?PRID=11399

https://www.knesset.gov.il/spokesman/eng/PR_eng.asp?PRID=11402

 

https://intifadagr.wordpress.com/2014/07/31/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%84/

https://twitter.com/AeyalGross/status/494377267569491969

https://www.facebook.com/AdalahEnglish/posts/666416733441378

http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.607924

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: