Η Βρετανία αποφασίζει να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ

Hellfire_Missile_fragmentΟ Vince Cable, ο υπουργός Ανάπτυξης, επανεξέτασε 130 άδειες που έχουν χορηγηθεί για την εξαγωγή βρετανικών όπλων στο Ισραήλ. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι μόνο 12 από τις άδειες αυτές θα ανασταλούν ‘’σε περίπτωση επανάληψης σφοδρών εχθροπραξιών’’.

της Charlotte Silver

H Βρετανία παραμένει προσανατολισμένη στο να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ, όπως δείχνει η απόφαση που έλαβε μία από τις πιο εξέχουσες μορφές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη βδομάδα.

Ο Vince Cable, ο υπουργός Ανάπτυξης, επανεξέτασε 130 άδειες που έχουν χορηγηθεί για την εξαγωγή βρετανικών όπλων στο Ισραήλ. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι μόνο 12 από τις άδειες αυτές θα ανασταλούν «σε περίπτωση επανάληψης σφοδρών εχθροπραξιών».

Αυτό σημαίνει ότι αν η σημερινή [σ.μ. της Πέμπτης 14/8/2014] «ανακωχή» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διαρκέσει, η Βρετανία θα παραδώσει όλο το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παραγγείλει το Ισραήλ. Έτσι το Iσραήλ θα μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη επίθεση κατά της Γάζας με τη βοήθεια των βρετανικών όπλων.

Η Καμπάνια ενάντια στο Εμπόριο Όπλων (CAAT) στο Λονδίνο διαμαρτυρήθηκε ότι η απόφαση του Cable «δεν είναι ικανοποιητική». Ο Andrew Smith, εκπρόσωπος της καμπάνιας, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει «καθολικό εμπάργκο σε όλες τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ καθώς και τερματισμό  κάθε είδους συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας».

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Η στάση του Cable είναι μια περίπτωση ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, είχε προτείνει να σταματήσει η Βρετανία την πώληση όπλων στο Ισραήλ στις αρχές του 2009 (ως απάντηση στην επιχείρηση «Χυτό Μολύβι», έναν τριών εβδομάδων βομβαρδισμό της Γάζας).

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήταν στην αντιπολίτευση τότε. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση ο Cable δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να ικανοποιήσει τους εμπόρους όπλων παρά να τηρήσει  τις δεσμεύσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βέβαια ο Cable υπήρξε συνεπής όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης.

Μετά την προμήθεια των  ισραηλινών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Χυτό Μολύβι»  το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξέτασε τις άδειες για τις εξαγωγές όπλων και ανακάλεσε 5 άδειες όπλων που χρησιμοποιούνται από το ισραηλινό Ναυτικό.

Μια βρετανική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις εξαγωγές όπλων σημείωσε στην ετήσια έκθεσή της για το 2010 πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα όπλα που εξήχθησαν στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν με βεβαιότητα κατά την επιχείρηση Χυτό Μολύβι». Τον Ιανουάριο του 2010 ο Ivan Lewis, τότε υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «το νόημα της διαδικασίας αναθεώρησης ήταν να εξετάσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από μια συγκεκριμένη σύγκρουση και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μαθήματα ως πρόσθετη διασφάλιση των παγιωμένων κριτηρίων». Το μάθημα ήταν περιορισμένο: ο Lewis τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα εμπάργκο όπλων σε βάρος  του Ισραήλ» καθώς η βρετανική κυβέρνηση ήταν «σταθερά της άποψης ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές».

 «Ηθικά καταδικαστέα»

Πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα – στις 2 Αυγούστου 2014 – η CAAT αποκάλυψε ότι οι βρετανικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ από το 2010 ανέρχονταν σε 42 εκατομμύρια λίρες (70 εκατομμύρια δολάρια). Η αποκάλυψη ήρθε τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της μαζικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ακόμη μία αναθεώρηση ανακοινώθηκε στη συνέχεια, και πάλι με τη διευκρίνιση ότι το Ισραήλ έχει «νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Sayeeda Warsi υποστήριξε ότι οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ «πρέπει να σταματήσουν». Την περασμένη βδομάδα η Warsi παραιτήθηκε από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Βρετανίας στην επίθεση στη Γάζα,  χαρακτηρίζοντάς την «ηθικά καταδικαστέα».

Επιπλέον, όταν ο Cable ανακοίνωσε την πιθανή αναστολή αδειών έδειξε να απηχεί τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και σχολείων στη Γάζα ήταν μια πράξη αυτοάμυνας  δηλώνοντας ότι «η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών που έχουν εγκριθεί για το Ισραήλ δεν περιλαμβάνουν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στη Γάζα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της Χαμάς».

Η CAAT έχει τεκμηριώσει ότι βρετανικές βιομηχανίες ή βιομηχανίες με εργοστάσια στη Βρετανία  έχουν προμηθεύσει τον ισραηλινό στρατό με εξοπλισμό για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, συστήματα στόχευσης και πυρομαχικά – με άλλα λόγια συνέβαλαν στο να ενισχυθεί το οπλοστάσιο του Ισραήλ που έχει σκοτώσει σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιους μέσα σ’ ένα μήνα.

Το Ισραήλ έχει χαρακτηριστεί από τη Βρετανία ως μία από τις 27 χώρες για τις οποίες υπάρχει σοβαρή ανησυχία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες ωστόσο η Βρετανία εξάγει πολεμικό υλικό. Το Ισραήλ είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης πολεμικού υλικού από όλες αυτές τις χώρες, με συναλλαγές ύψους σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων λιρών (13.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από συνολικά 470 εξαγωγικές άδειες όπως ανακοινώθηκε στις 14 Ιουλίου 2014, όταν μια κοινοβουλευτική Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για την «εξέταση των εξαγωγών όπλων και τον έλεγχο των όπλων».

Πρόκειται, κυρίως, για μία αύξηση κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πέρυσι η κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν «ικανοποιημένη από το γεγονός ότι καμία από τις σήμερα ισχύουσες άδειες για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν παραβιάζει την πολιτική μας [για τις εξαγωγές όπλων]» αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «οι περιστάσεις μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, οδηγώντας σε μια επαναξιολόγηση του κινδύνου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μια διαφορετική απόφαση χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια».

Από το 2000 το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια σταθερή πολιτική ότι  δεν θα εξαγάγει όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, παρά τη δυσκολία στη διάκριση του ποια όπλα χρησιμοποιούνται κατά των Παλαιστινίων. Αυτή η πολιτική δεν εμπόδισε όμως τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ: το 2002 η CAAT ανέφερε ότι μεταξύ 2000 και 2001, οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ από το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν διπλασιάστηκαν, από 12,5 εκατομμύρια λίρες (20,8 εκατομμύρια δολάρια) σε 22,5 εκατομμύρια λίρες (37,5 εκατομμύρια δολάρια).

«Με προορισμό το Ισραήλ»

Τον Ιούλιο του 2002 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές που έδωσαν τη δυνατότητα να παρακαμφθούν οι περιορισμοί εξαγωγών στο Ισραήλ και έτσι να πουλήσει εξαρτήματα στις ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια σε αεροσκάφη F-16 που προορίζονταν για το Ισραήλ. Ενώ η πολιτική αυτή αμφισβητήθηκε από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου παρέμεινε σε ισχύ.

Τον Απρίλιο του 2009 ο David Miliband, τότε υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι η Βρετανία «σχεδόν σίγουρα» προμήθευσε εξαρτήματα για αεροπλάνα F-16 και ελικόπτερα Απάτσι που πωλήθηκαν αρχικά στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν σε αεροσκάφη «που προορίζονταν για το Ισραήλ».

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι εξήγησαν ότι όλες οι άδειες όπλων εξετάζονται κατά περίπτωση. Αλλά νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί ένα μοτίβο πρώτα εξοπλισμού και κατόπιν ανάκλησης  της άδειας μόνο αφού το Ισραήλ έχει αφαιρέσει ζωές Παλαιστινίων.

Το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι μετά από «προσεκτική εξέταση» θα εξάγει ένα αεροσκάφος τύπου Joint Strike Fighter στο Ισραήλ.

Στις 30 Ιουλίου 2013 ο Vince Cable δήλωσε ότι το Ισραήλ αναμένεται να παραλάβει το πρώτο αεροσκάφος το 2016. «Αυτή τη στιγμή δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος πως το JSF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, ότι θα μπορούσε θα επιδεινώσει τις υφιστάμενες εσωτερικές εντάσεις ή συγκρούσεις ή να χρησιμοποιηθεί επιθετικά εναντίον ενός άλλου κράτους» πρόσθεσε.

Με μια τέτοια απροθυμία εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου να συγκρατήσει τη συνεισφορά του στο τεράστιο οπλοστάσιο του Ισραήλ και τέτοια προθυμία να πιστεύει στην ηθική του Ισραήλ, πόσα περισσότερα «μαθήματα» θα χρειαστεί για να καταλάβει τι κάνει το Ισραήλ με τα όπλα του;

Πηγή: Electronic Intifada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: