Ο μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων στην Ιρλανδία αποσύρει τα ισραηλινά προϊόντα – εξαπλώνεται γοργά το μποϊκοτάζ στην Ευρώπη

121102-bds-oranges_0Κορυφαίοι Ισραηλινοί εξαγωγείς τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από την Ευρώπη -Σκανδιναβία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία- ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σφαγής  Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ένα «άτυπο» μποϊκοτάζ, καθώς δεν ανακοινώνεται ως τέτοιο, και είναι αποτέλεσμα της πίεσης των τεράστιων μαζικών διαδηλώσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες βδομάδες. Στις βδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν η πρόκληση για τους υποστηρικτές του κινήματος BDS θα είναι να εντείνουν την πίεση στις εταιρείες λιανικής πώλησης να απομακρύνουν τα ισραηλινά προϊόντα και να ανακοινώσουν δημόσια την απόφασή τους αυτή, αλλά και να ενταθούν οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και για επιβολή κυρώσεων και στρατιωτικού εμπάργκο  στο Ισραήλ.

του Michael Deas

Κορυφαίοι Ισραηλινοί εξαγωγείς τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σφαγής  Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα.

Η εταιρεία SuperValu, ο μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ της χώρας την περασμένη βδομάδα ότι έχει αποσύρει τα ισραηλινά προϊόντα από τα καταστήματά της.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης  ότι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις χωρίς να τις ανακοινώσουν δημόσια. Ισραηλινοί εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών έχουν δεχτεί ακυρώσεις από Σκανδιναβία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία.

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ανησυχούν ιδιαίτερα με το γοργά αναπτυσσόμενο καταναλωτικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου στην εβραϊκή επιχειρηματική ιστοσελίδα The Marker.

Εκπρόσωπος της Edom, μιας μεγάλης ισραηλινής εταιρείας καλλιέργειας και εξαγωγής φρούτων που διαθέτει εκτεταμένες επιχειρήσεις σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,  δήλωσε στο The Marker:

«Εισαγωγείς από την Ευρώπη μας λένε ότι δεν μπορούν να πουλήσουν τα ισραηλινά προϊόντα…  Ευρωπαίος αγοραστής μου ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί από πολλές αλυσίδες στη Δανία και τη Σουηδία, και στη συνέχεια στο Βέλγιο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο μου είπε ότι φορτία με μάνγκο που είχαν, ως συνήθως, συσκευαστεί  στην Ολλανδία και αποσταλεί στην Ιρλανδία, επιστράφηκαν με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ισραηλινή παραγωγή… Έχω ακούσει ακόμη για μεγάλους εξαγωγείς από τους οποίους δεν αγοράζουν πια αλυσίδες στη Νότια Γαλλία. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο μποϊκοτάζ αλλά όλοι φοβούνται να πουλήσουν ισραηλινά  φρούτα. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η κατάσταση  δεν θα επιδεινωθεί».

Μεταξύ των υπόλοιπων εξαγωγέων που έδωσαν συνέντευξη για το άρθρο είναι ένας Ισραηλινός καλλιεργητής ροδιών που δηλώνει ότι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν  «ολόκληρο το πλάνο εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο» επειδή μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα ισραηλινά εμπορεύματα και ότι έχει δεχτεί αντίστοιχα μηνύματα από εισαγωγείς στο Βέλγιο και στη Σκανδιναβία.

Ένα άλλο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο The Marker στις 27 Ιουλίου, παραθέτει λεπτομέρειες για το πώς η παραγωγός χυμών φρούτων Priniv έχασε ένα σημαντικό συμβόλαιο με μια εταιρεία από τη Σουηδία μετά την άρνησή του αιτήματος να εξαγάγει τα προϊόντα της με έναν τρόπο που θα διευκόλυνε την απόκρυψη του γεγονότος ότι αυτά παρήχθησαν στο Ισραήλ. Πελάτες στο Βέλγιο και τη Γαλλία κατέθεσαν επίσης παρόμοια αιτήματα. Ο Ido Yaniv, διευθυντής της Priniv, αποδίδει την πτώση των πωλήσεων στην επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Η οργανωμένη καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πιέσει εμπόρους λιανικής πώλησης σε όλη την Ευρώπη  να ανακοινώσουν ότι δεν θα διαθέσουν προϊόντα προερχόμενα από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς ή από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εποικισμούς. Η αλυσίδα Tesco στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε την πιο πρόσφατη ανάλογη δήλωση.

Καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη δημόσια στήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του μποϊκοτάζ του Ισραήλ στην Ευρώπη. Αποφασίζουν να μην πωλούν ισραηλινά προϊόντα οποιουδήποτε είδους – τουλάχιστον για τώρα.

«Απόρριψη» των ισραηλινών προϊόντων

Η εταιρεία SuperValu, ο μεγαλύτερος διανομέας ειδών παντοπωλείου και τροφίμων λιανικής πώλησης στην Ιρλανδία,  έδωσε  εντολή και στα 232 καταστήματά της να απομακρύνουν τα ισραηλινά προϊόντα από τα ράφια νωρίτερα αυτό το μήνα. Με  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους διευθυντές των καταστημάτων  η εταιρεία τους ζήτησε «να αφαιρέσουν όλο το διαθέσιμο προς πώληση απόθεμα και να το αποθηκεύσουν.»

«Πρόκειται κυρίως για φρούτα και λαχανικά, καρότα και βότανα πιο συγκεκριμένα» δήλωσε στην Irish Herald πηγή από την εταιρεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Irish Herald, η SuperValu εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν έχει υιοθετήσει επίσημα το μποϊκοτάζ του Ισραήλ ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι τα ισραηλινά προϊόντα έχουν απομακρυνθεί από τα καταστήματά της.

Η μεγάλη ιρλανδική αλυσίδα πώλησης  παιχνιδιών Smyths ενδέχεται να έχει λάβει ανάλογη απόφαση,  δεδομένου ότι σε κατάστημά της στο Δουβλίνο τοποθετήθηκε προσωρινά μια αφίσα που αναφέρει ότι έχουν απομακρυνθεί από τα ράφια προϊόντα κατασκευασμένα στο Ισραήλ.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται ως μέρος ενός τεράστιου κύματος στήριξης του παλαιστινιακού αγώνα και μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε ολόκληρη την Ιρλανδία.

Έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες σε καταστήματα  λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν γίνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από εθνικά συνδικάτα, τοπικά συμβούλια ακόμη και από αστέρες του αθλητισμού όπως ο διεθνής της ομάδας ράγκμπι της Ιρλανδίας και παίκτης της Leinster  Gordon Darcy.

Οικοδομώντας το μποϊκοτάζ

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και για επιβολή κυρώσεων και στρατιωτικού εμπάργκο  στο Ισραήλ αποτελούν σημαντικό τμήμα των τεράστιων μαζικών διαδηλώσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες βδομάδες.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ανταποκρίνονται στην επίθεση κατά της Γάζας ανακοινώνοντας νέες πρωτοβουλίες για μποϊκοτάζ.

Στις βδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν η πρόκληση για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινήσεις θα είναι να εντείνουν την πίεση στις εταιρείες λιανικής πώλησης να απομακρύνουν τα ισραηλινά προϊόντα και να ανακοινώσουν δημόσια την απόφασή τους αυτή.

Καμπάνιες ενάντια στην πώληση ισραηλινών νωπών προϊόντων αποτέλεσαν το επίκεντρο του κινήματος αλληλεγγύης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Οι πρωτοβουλίες της Καμπάνιας BDS έχουν επικεντρωθεί σε ισραηλινές επιχειρήσεις όπως η  Mehadrin και η Edom που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης και κερδίζουν από τον αποκλεισμό της Γάζας, όπως έχει αποδείξει  λεπτομερώς έρευνα που δημοσιεύτηκε από τις παλαιστινιακές γεωργικές ενώσεις.

Τον Ιανουάριο, ηγετικές φιγούρες μεταξύ των Ισραηλινών εποίκων στην περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη της  Δυτικής Όχθης, δήλωσαν στο Associated Press ότι η καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις κόστισε στους εποίκους 29 εκατομμύρια δολάρια από τη ζημιά στις πωλήσεις ειδικά στην Ευρώπη.

Οι καμπάνιες κατά των εξαγωγέων ισραηλινών νωπών προϊόντων εντάθηκαν μετά την απόφαση του βρετανικού συνεταιρισμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου να μποϊκοτάρει όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποικισμούς, με ανάλογες καμπάνιες να βρίσκονται σε εξέλιξη σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Σουηδία.

Το 2011 η ισραηλινή εξαγωγική εταιρεία Agrexco μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης μετά από καμπάνιες μποϊκοτάζ σε 13 ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ως αποτέλεσμα αλυσίδες λιανικής πώλησης να διακόψουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία, και μετά τον αποκλεισμό των αποθηκών της σε Βρετανία και Βέλγιο και μία τεράστια κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια για την κατασκευή κέντρου διανομής της Agrexco στο λιμάνι της Sete στη νότια Γαλλία.

Ο Ισραηλινός αναλυτής Shir Hever είχε υποστηρίξει τότε ότι οι γεωργοί που εγκατέλειψαν την Agrexco για να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσα από άλλες εταιρείες λόγω του μποϊκοτάζ αποτέλεσαν έναν κρίσιμο  παράγοντα πίσω από την κατάρρευση της εταιρείας.

Πηγή: Electronic Intifada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: