ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ποιος παραβιάζει τις εκεχειρίες; Απολογισμός της προηγούμενης μακράς εκεχειρίας 2012-2014 στη Λωρίδα της Γάζας

Χάλα Αμπού Σμπέικα, 3 ετών. Σκοτώθηκε από ισραηλινές οβίδες στις 24 Δεκεμβρίου 2013, σε περίοδο υποτιθέμενης εκεχειρίας

 

Καθώς το τελευταίο διάστημα γίνονται διαβουλεύσεις για μια συμφωνία μακροχρόνιας εκεχειρίας ή ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, και καθώς συχνά οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποια παραβίασε διάφορες προσωρινές εκεχειρίες, έχει ίσως ενδιαφέρον να δούμε τι συνέβη με την προηγούμενη μακρά εκεχειρία, που είχε ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου 2012 μετά την λήξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία “Pillar of Defense”, και αφορούσε μόνο τη Λωρίδα της Γάζας.

Νεκροί

Σύμφωνα με τα στατιστικά του ιστολογίου Farming Under Fire που προέρχονται κυρίως από επεξεργασία στοιχείων από παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρίως από το PCHR και το Al Mezan), από τις 22 Νοεμβρίου 2012 μέχρι και τις 7 Ιουλίου 2014, οι Παλαιστίνιοι μετρούσαν 39 νεκρούς εκ των οποίων οι 15 ήταν άμαχοι (ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 3 ετών, δύο αγόρια και μια γυναίκα με νοητικά προβλήματα) και 24 μαχητές (7 ήταν εμπόλεμοι που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, 5 σκοτώθηκαν σε εξωδικαστικές δολοφονίες, 5 δεν είναι ξεκάθαρο το στάτους τους όταν σκοτώθηκαν, 6 πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε τούνελ, και 1 σκοτώθηκε σε επίθεση σε τοποθεσία ένοπλης οργάνωσης)

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, μόνο 1 Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε από επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας, και συγκεκριμένα ένας Παλαιστίνιος βεδουίνος πολίτης του Ισραήλ, που δούλευε για λογαριασμό του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, επισκευάζοντας το συνοριακό φράχτη, και πυροβολήθηκε από σκοπευτή των Ταξιαρχιών Αν Νάσερ Σαλαχεντίν (ένοπλη πτέρυγα των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης).

Τραυματίες

Τουλάχιστον 227 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 37 παιδιών, τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά χερσαίων ή ναυτικών δυνάμεων (στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων από κανονικές σφαίρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις από οβίδες ή από μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη). Ένας από τους Παλαιστίνιους τραυματίστηκε 2 φορές σε διαφορετικά περιστατικά.

Από αυτούς, οι 11 ήταν ψαράδες που χτυπήθηκαν στη θάλασσα, και οι υπόλοιποι κυρίως διαδηλωτές, εργάτες και αγρότες που πυροβολήθηκαν στις περιοχές κοντά στη φράχτη της Πράσινης Γραμμής. Μόνο τρεις από τους τραυματίες αναφέρονται ως μαχητές.

Επιπλέον 89 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 28 παιδιών, τραυματίστηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. 79 από αυτούς είναι άμαχοι, 9 μαχητές (παρόλο που κάποιοι τραυματίστηκαν σε απόπειρες εξωδικαστικών δολοφονιών), και 1 φερόμενος ως μαχητής.

Επίσης, 15 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 4 παιδιών, τραυματίστηκαν από κάνιστρα δακρυγόνου που εκτοξεύτηκαν από όπλα.

Τέλος, άλλοι 8 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 6 ψαράδες κι 1 παιδί, τραυματίστηκαν όχι απευθείας από τα ισραηλινά πυρά αλλά εξαιτίας ισραηλινών επιθέσεων με πυροβολισμούς.

Ακόμα και αν δεν προσμετρήσουμε τις δύο τελευταίες κατηγορίες, το σύνολο των Παλαιστινίων τραυματιών είναι: 316 συμπεριλαμβανομένων 65 παιδιών. (303 άμαχοι, 13 μαχητές)

Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε απευθείας από επιθέσεις από τη Γάζα (μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014 – δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2014). Πέντε άτομα φέρονται σύμφωνα με ισραηλινές πηγές να τραυματίστηκαν όχι απευθείας, αλλά εξαιτίας παλαιστινιακών επιθέσεων το 2014: 1 ηλικιωμένη που χτύπησε ελαφρά καθώς προσπαθούσε να πάει στο καταφύγιο[i], και 4 άτομα που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε από πτώση ρουκέτας. [ii]

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κανένας τραυματίας δεν υπήρξε από επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας το 2013.[iii]

Συνολικές παραβιάσεις

Είναι πρακτικά αδύνατον να καταγραφεί το σύνολο των ισραηλινών επιθέσεων/παραβιάσεων της εκεχειρίας, ιδιαίτερα αν προσμετρηθούν και οι συχνές εισβολές μικρής έκτασης με μπουλντόζες και τανκς στη Λωρίδα της Γάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλαμική Τζιχάντ μόνο μέχρι το τέλος του 2013 είχε καταγράψει πάνω από 1.400 παραβιάσεις της εκεχειρίας. Αν τα στοιχεία αυτά ισχύουν, τότε οι ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2014 θα πρέπει να είναι της τάξης των 2.000.

Από μια πρόχειρη επεξεργασία στοιχείων του Al Mezan, τα καταγεγραμμένα περιστατικά παραβιάσεων της εκεχειρίας (χωρίς τις συλλήψεις ατόμων που πλησίασαν ή πέρασαν το συνοριακό φράχτη ή στο συνοριακό πέρασμα Έρεζ), που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό, ξεπερνούν κατά πολύ τα 500.

Σε ό,τι αφορά τις παλαιστινιακές επιθέσεις, από επεξεργασία των επίσημων στοιχείων που δίνουν οι Ισραηλινοί για το 2013[iv] και για το πρώτο εξάμηνο του 2014[v], σημειώθηκαν συνολικά 171 παλαιστινιακές επιθέσεις ( 116 επιθέσεις όπου εκτοξεύτηκαν 241 ρουκέτες, 19 επιθέσεις όπου εκτοξεύτηκαν 25 βλήματα όλμου, 2 επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες, 17 επιθέσεις με πυροβολισμούς, 13 επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, 3 επιθέσεις με μολότοφ).

Όμως πρέπει να τονιστεί πως ακόμα και αν τα στοιχεία που δίνει το Ισραήλ είναι έγκυρα, δε διευκρινίζεται πόσες από αυτές τις παλαιστινιακές «επιθέσεις» είναι απάντηση σε ισραηλινές επιθέσεις ή ακόμα έγιναν μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια των (δεκάδων ή εκατοντάδων) μικρής έκτασης ισραηλινών εισβολών. Ιδιαίτερα οι επιθέσεις που δεν αφορούν εκτοξεύσεις ρουκετών, συχνά αφορούν την απόκρουση τέτοιων ισραηλινών εισβολών. Με άλλα λόγια δεν αποτελούν όλα αυτά τα περιστατικά, πραγματικές παραβιάσεις της εκεχειρίας εκ μέρους των Παλαιστινίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν ουσιαστικά να παραβιάζουν την εκεχειρία, ήδη από την πρώτη μέρα, ενώ στο τέλος της δεύτερης μέρας οι Παλαιστίνιοι μέτραγαν ήδη 1 νεκρό και 29 τραυματίες…

Πέρα από καταγγελίες για κάποιες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν λίγα λεπτά μετά την ώρα έναρξης της εκεχειρίας, και ισχυρισμούς για 2 αποτυχημένες απόπειρες εκτόξευσης ρουκετών, που δεν έφτασαν στο Ισραήλ, οι ισραηλινές πηγές αναφέρουν την πρώτη κανονική επίθεση με ρουκέτα από τη Γάζα στις 26 Φεβρουαρίου 2013, όταν δηλαδή οι Παλαιστίνιοι ήδη μετρούσαν 4 νεκρούς, 96 τραυματίες από πραγματικά πυρά, 15 τραυματίες από κάνιστρα δακρυγόνου, και εκατοντάδες επιθέσεις/παραβιάσεις της εκεχειρίας εις βάρος τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Νεκροί Τραυματίες άμεσα Τραυματίες έμμεσα Παραβιάσεις / Επιθέσεις που δέχθηκαν Ημερομηνία πρώτης επίθεσης που δέχθηκαν
Παλαιστίνιοι 39 316 (+15) 8 Σίγουρα πάνω από 500, ίσως ξεπερνούν τις 1400. 22/11/2012 (πρώτη μέρα της εκεχειρίας)
Ισραηλινοί 1 0 5 Λιγότερες από 171 26/2/2013

 

[i] http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4498290,00.html

 

[ii] http://www.shabak.gov.il/English/EnTerrorData/Reports/Pages/Monthlysummary%E2%80%93June2014.aspx

 

[iii] http://www.shabak.gov.il/English/EnTerrorData/Reports/Pages/2013AnnualSummary.aspx

 

[iv] http://www.shabak.gov.il/English/EnTerrorData/Reports/Pages/2013AnnualSummary.aspx

 

[v] http://www.shabak.gov.il/English/EnTerrorData/Reports/Pages/default.aspx

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: