Ο πόλεμος στη Γάζα βάζει ξανά στην πρώτη γραμμή το αθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

ahed-3

Ο Ahed Zaqqut, ο 49χρονος θρύλος του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου, σκοτώθηκε όταν το σπίτι του στη Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά

Δημοσίευση: 19/08/2014 12:46 π.μ. EDT Updated: 5 hours ago

Του James M. Dorsey*

Η αναπτυσσόμενη σταδιοδρομία του Ahmed Mohammed al Qatar και του Udai Jaber στο ποδόσφαιρο τερματίστηκαν οδυνηρά στις αρχές Αυγούστου, όταν οι δύο 19χρονοι πυροβολήθηκαν θανάσιμα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Γάζα της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ahed Zaqqut, ο 49χρονος θρύλος του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου, που κάποτε έπαιξε για μια γαλλική ομάδα με αρχηγό τον πρόεδρο της UEFA, της διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί, πέθανε όταν το σπίτι του στη Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ο θάνατος των τριών παικτών και η πληγή της σκληρής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα για ένα μήνα, δεν έριξε μόνο μια σκιά στο παλαιστινιακό ποδόσφαιρο σε μια περίοδο που η εθνική ομάδα της Παλαιστίνης σημείωνε πρόοδο με την εισαγωγή της στο Τσάλενς Κλαμπ της Συνομοσπονδίας του Ασιατικού Ποδοσφαίρου (AFC) και με την επερχόμενη συμμετοχή της στο Κύπελλο Ειρήνης των Φιλιππίνων.

asian cup

Σε συνδυασμό με την ευρεία διεθνή αποδοκιμασία της διεξαγωγής που πολέμου στη Γάζα που άφησε σχεδόν 2.000 Παλαιστινίους νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες, ο θάνατος των τριών ποδοσφαιριστών έστρεψε την προσοχή του κόσμου του αθλητισμού στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι αθλητές ως αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και του αποκλεισμού της Γάζας και πυροδότησε εκκλήσεις για ένα αθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις.

Ανάμεσα στις συχνά μακάβριες εικόνες του πολέμου στη Γάζα που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή ήταν και τα πλάνα από το βίντεο των τεσσάρων Παλαιστίνιων αγοριών που σκοτώθηκαν σε μια ισραηλινή επίθεση την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε παραλία της Γάζας.

4

Πριν από δύο μήνες, το Ισραήλ απέτρεψε την επιβολή κυρώσεων από τη FIFA, τον παγκόσμιο οργανισμό ποδοσφαίρου, με την εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την πρόοδο της απομάκρυνσης των ισραηλινών εμποδίων, όπως οι περιορισμοί στην ελευθερία μετακινήσεων των Παλαιστίνων παικτών και αξιωματούχων, καθώς και στην εισαγωγή προϊόντων που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Η επιτροπή έχει προγραμματιστεί να προσκομίσει τα πορίσματά της στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA το Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, επέστησε την προσοχή, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της, ότι για να επιτύχει η νέα επιτροπή, «χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης».

Αν η Ισραηλινο-Παλαιστινιακή στασιμότητα παραμείνει ως έχει, η επιτροπή μπορεί να μην είναι σε θέση να αναφέρει μεγάλες προόδους. Οι ισραηλινοί περιορισμοί στα ταξίδια έξω από τη Δυτική Όχθη και ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα φαίνεται να έχουν γίνει πιο αυστηροί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει σε χιλιάδες Παλαιστινίους τις τελευταίες εβδομάδες να φύγουν από τη Δυτική Όχθη.

«Το πρωταρχικό εμπόδιο είναι η κατοχή και η αντιμετώπισή, καθημερινά, της παλαιστινιακής αθλητικής κοινότητας με μίσος και εχθρότητα, ο περιορισμός των κινήσεων των παικτών, του προσωπικού και των στελεχών, ακόμη και της μετακίνησης των εθνικών μας ομάδων, αντρικών και γυναικείων, από το εσωτερικό (της Δυτικής Όχθης και της Γάζας) στο εξωτερικό ή εντός των κατεχόμενων εδαφών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστινιακού Ποδοσφαίρου Τζιμπρίλ Ρατζούμπ σε μια 20άλεπτη εκπομπή του Al Jazeera με τίτλο «Ήρθε η ώρα για ένα αθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ;».

Ο Ρατζούμπ, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του δεν έφτασε μέχρι το σημείο να αναβιώσει την έκκλησή του για αναστολή της ιδιότητας μέλους του Ισραήλ στη FIFA. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε και να επενδύσουμε στο ποδόσφαιρο στην Παλαιστίνη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε… Πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο γεφύρωσης μεταξύ των λαών. Προσωπικά, στενοχωρήθηκα πάρα πολύ από την απώλεια των ζωών Παλαιστινίων στη σύγκρουση» είπε.

Ο Ρατζούμπ μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει αυτή τη στάση οπισθοχώρησης καθώς οι προοπτικές της επανάληψης των συγκρούσεων στη Γάζα παραμένουν απειλητικές με τις συνομιλίες περί εκεχειρίας στο Κάιρο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο. Η εκστρατεία να ασκηθεί πίεση στη FIFA να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ ήταν τμήμα μιας ευρύτερης Ισραηλινο-Παλαιστινιακής κίνησης με στόχο να αναγνωριστεί η παλαιστινιακή κρατική οντότητα μέσω της συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμούς και να απομονωθεί το Ισραήλ στον απόηχο της κατάρρευσης των υπό την αιγίδα των ΗΠΑ Ισραηλινο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι πιέσεις από τους δωρητές της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έπεισαν τους Παλαιστινίους να παγώσουν τα σχέδια της ένταξης τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που θα τους είχε επιτρέψει να εξαπολύσουν μία νομική πρόκληση εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο ο πόλεμος της Γάζας έφερε στο προσκήνιο τα φερόμενα ως ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και ισχυροποίησε τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα και η οποία ζητά να καταδικαστεί το Ισραήλ για τις πολεμικές του ενέργειες.

Ο πόλεμος της Γάζας μετέτρεψε επιπλέον την ακύρωση της απειλής των κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ σε κυρίαρχη προτεραιότητα για την ισραηλινή κυβέρνηση, εν μέσω του διεθνούς κλίματος προς το εβραϊκό κράτος και των κλιμακούμενων εκκλήσεων προς το Ισραήλ να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Χαμάς αντί μέσω τρίτων, διαμεσολαβητών.

Αυτό το κλίμα ήδη διαμορφωνόταν σε σημαντικούς τομείς της διεθνούς αθλητικής κοινότητας πριν από τον πόλεμο της Γάζας. Πέρυσι, πάνω από 60 επιφανείς ευρωπαίοι παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Έντεν Χάζαρντ της Τσέλσι, ο Αμπού Ντιάμπι της Άρσεναλ και ο Τζέρεμι Μένεζ της Παρί-Σεν Ζερμέν, διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της διεξαγωγής του πρωταθλήματος της UEFA Under-21 (Κάτω των 21) στο Ισραήλ. Προειδοποίησαν ότι αυτό «θα θεωρούνταν ως επιβράβευση για ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αθλητικές αξίες… Εμείς, ως Ευρωπαίοι παίκτες του ποδοσφαίρου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Γάζας που ζει υπό πολιορκία και στερείται της θεμελιώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας», ανέφεραν οι παίκτες σε δήλωσή τους.

Το διακύβευμα για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους είναι υψηλό. Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει ένας διεθνής παρίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι βλέπουν το αντι-ισραηλινό αίσθημα ως μια ευκαιρία να προωθήσουν τον αγώνα τους. Προκειμένου να μην μπει στη μαύρη λίστα, τουλάχιστον των ποδοσφαιρικών γηπέδων, το Ισραήλ θα μπορούσε να μειώσει τους περιορισμούς στο παλαιστινιακό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο το να το κάνει αυτό, μάλλον θα εκλαμβανόταν ως υποχώρηση στην πίεση, εν τη απουσία μιας Ισραηλινο-Παλαιστινιακής συμφωνίας για μια μακρόπνοη εκεχειρία στη Γάζα, καθώς θα σήμαινε μια ελεγχόμενη χαλάρωση, αν όχι την άρση του αποκλεισμού. Αυτή είναι υψηλή προσδοκία, με τις συνομιλίες στο Κάιρο να κρέμονται από μια κλωστή.

*Ο James M. Dorsey είναι ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη, συνδιευθύνων του Ινστιτούτου Πολιτισμού Fan στο Πανεπιστήμιο του Würzburg και συγγραφέας του blog, Ο Ταραχώδης Κόσμος του Ποδοσφαίρου της Μέσης Ανατολής  The Turbulent World of Middle East Soccer, και συγγραφέας ενός βιβλίου που πρόκειται να εκδοθεί με τον ίδιο τίτλο.

Ο James Dorsey στο Twitter: www.twitter.com/mideastsoccer

Πηγή: Huffington Post

Διαβάστε επίσης: His Name Was Ahed Zaqout: Former Palestinian Soccer Star Killed in Gaza

Palestine football legend Ahed Zaqout killed in Gaza

  • Υπογράψτε την έκκληση προς τη FIFA στο Change.org
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: