Το χρονικό της προαναγγελθείσας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων

(Al-Najd Developmental Forum)Οι διαπραγματεύσεις έληξαν το βράδυ της Τρίτης χωρίς να δοθεί νέα παράταση της εκεχειρίας και χωρίς να συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία, εξέλιξη που μέλη της παλαιστινιακής αποστολής διέβλεπαν από το βράδυ της Δευτέρας. Προτού λήξει επισήμως η εκεχειρία, το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά τη Γάζα ισχυριζόμενο ότι δέχτηκε τρεις ρουκέτες για τις οποίες καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Μετά τις 12 το βράδυ η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έπληξε με ρουκέτες το Τελ Αβίβ, το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν και άλλες περιοχές. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι τράπηκαν σε φυγή αναζητώντας καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Ο Αμπάς επρόκειτο σήμερα να μεταβεί στο Κατάρ για διαβουλεύσεις. Αναλυτικά:

Πως έληξαν οι διαπραγματεύσεις

Οι μη-απευθείας διαπραγματεύσεις διάρκειας 9 ωρών έληξαν το βράδυ της Τρίτης χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος, ανέφερε πηγή που βρίσκεται κοντά στην παλαιστινιακή αποστολή. [επικαιροποιημένη ανάρτηση 22:36] Οι ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα εγκατέλειψε το Κάιρο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ [επικαιροποιημένη ανάρτηση 01:45]

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής Azzam alAhmad είχε δηλώσει ότι η παλαιστινιακή αποστολή πρότεινε ένα νέο έγγραφο εκεχειρίας και περίμενε απάντηση εντός των επόμενων ωρών. Ο Al-Ahmad δήλωσε ότι η ισραηλινή αποστολή προσπαθεί «να επιβάλει ό,τι θέλει» και συνεχίζει τις αναβολές, πράγμα απαράδεκτο για την παλαιστινιακή αποστολή. «Έχουμε στη διάθεσή μας πέντε ώρες και ελπίζουμε να λάβουμε μια απάντηση σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας» πρόσθεσε.

Το μέλος της παλαιστινιακής αποστολής Izzat alRishq δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις καθυστερήσεις και βάζει όρους που παρεμποδίζουν και τα απλούστερα παλαιστινιακά αιτήματα. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αφήνει ανοικτό το περιθώριο των διαπραγματεύσεων παρά τις δυσκολίες και επανέλαβε ότι δεν έχει συναφθεί συμφωνία.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς Ezzat alRishq και μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο δήλωσε την Τρίτη [22:35 στο AFP/maan] ότι «οι πιθανότητες σύναψης μιας διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα εξανεμίζονται» και ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις μη-απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Νωρίτερα, [ανάρτηση 15:09] ο εκπρόσωπος της Χαμάς Sami Abu Zuhri είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ καθυστερεί σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει να σπαταλά το χρόνο και να παίζει το «παιχνίδι του θανάτου».

Ανώνυμη παλαιστινιακή πηγή δήλωσε ότι: «Το βράδυ της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στη συμφωνία το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Οι Αιγύπτιοι στη συνέχεια πρόσθεσαν έναν όρο που θα επέτρεπε την αναβολή των συνομιλιών γι’ αυτό το ζήτημα με σκοπό να αποφευχθεί να τεθεί από πλευράς Ισραήλ το ζήτημα της (απαλλαγής της Γάζας) από ρουκέτες και πυραύλους».

Οι συνομιλίες στο Κάιρο κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να κάνει παραχωρήσεις, έλεγαν αργά το βράδυ της Δευτέρας μέλη της παλαιστινιακής αποστολής [επικαιροποιημένη ανάρτηση 22:38].

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ Khaled alBatsh δήλωσε: «Το Ισραήλ αναζητά τρόπο να διαρρήξει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Αιγύπτιων διαμεσολαβητών με την άρνησή του να κάνει παραχωρήσεις». Η αποστολή συμφώνησε στην 24ωρη παράταση λόγω της ανησυχίας της για τους Παλαιστινίους στη Γάζα. Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές παραμένουν αποφασισμένοι «να υλοποιήσουν τα αιτήματα του λαού, που είναι αντάξια των θυσιών που έγιναν στη Λωρίδα της Γάζας». Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ενδεχόμενη αποτυχία σύναψης συμφωνίας στο Κάιρο.

Ο βουλευτής της Φατάχ και μέλος της αποστολής Faysal Abu Shahla συμφώνησε λέγοντας: «η ισραηλινή αποστολή εργάστηκε σκληρά για να κερδίσει μια μακρόπνοη εκεχειρία, χωρίς να υπογράψει μια ουσιαστική συμφωνία. Απέφυγαν οποιαδήποτε συμφωνία σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν τα μονομερή τους σχέδια να εξακολουθήσουν να διατηρούν τον έλεγχο των πάντων, όπως έκαναν και στο παρελθόν».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά τη συμφωνία τη Δευτέρα να δοθεί μια 24ωρη παράταση της εκεχειρίας που θα έληγε τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Παλαιστινιακές πηγές είχαν δηλώσει στο Maan νωρίτερα τη Δευτέρα ότι μια μακρόπνοη εκεχειρία οριστικοποιούνταν ύστερα από 15 μέρες διαπραγματεύσεων. Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ Khaled al-Batsh το διέψευσε λέγοντας, «αν είχε επιτευχθεί πρόοδος σε οποιοδήποτε ζήτημα, θα είχαμε ενημερώσει όλα τα ΜΜΕ».

Ο Αμπάς στο Κατάρ

Χθές ο παλαιστίνιος πρέσβης στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί σήμερα Τετάρτη στη Ντόχα και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ και τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ. Η επίσκεψη του Αμπάς στο Κατάρ είχε αρχικά ανακοινωθεί τη Δευτέρα από παλαιστίνιους αξιωματούχους στο Κάιρο.

Ο παλαιστίνιος πρέσβης στο Κατάρ Monir Ghannam δήλωσε στο AFP ότι ο Αμπάς θα συζητήσει με τους δύο ηγέτες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κάιρο και «τη βοήθεια και ανοικοδόμηση» στη Γάζα. Στη συνέχεια το σχέδιο προέβλεπε την επιστροφή του Αμπάς από τη Ντόχα στο Κάιρο, στο πλαίσιο των επαφών που κάνει η παλαιστινιακή ηγεσία «με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Παράλληλα στο έδαφος της Γάζας

Τρεις ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ λίγες ώρες πριν λήξη η εκεχειρία που διήρκεσε 9 μέρες, τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την εξαπόλυση των ρουκετών. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Sami Abu Zuhri αρνήθηκε ότι το κίνημα εξαπέλυσε τις ρουκέτες κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τις συνομιλίες για εκεχειρία. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με εξαπόλυση ρουκετών από τη Γάζα. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν στόχο να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο» δήλωσε στο AFP. Η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μέρι Χαρφ δήλωσε: «Η Χαμάς έχει την ευθύνη της ασφάλειας για τη Γάζα … Οι ρουκέτες προήλθαν από τη Γάζα».

Νωρίτερα την Τρίτη, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις τραυμάτισαν 8 Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Ashraf al-Qidra τα δύο παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά στην περιοχή al-Matar ανατολικά της Ράφα, ενώ άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν επίσης αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές Beit Lahiya, al-Zaytoun, al-Maghazi, Deir al-Balah, Al-Qarara, Khuza, ανατολική Rafah και ανατολική Shujaiyya.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν την Τρίτη [ανάρτηση 22:19] χιλιάδες Παλαιστινίους να τρέπονται σε φυγή από τα σπίτια τους στις γειτονιές της ανατολικής Πόλης της Γάζας κουβαλώντας τσάντες με ρούχα, μαξιλάρια και στρώματα, μετά την επανέναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Χιλιάδες ακόμη εγκατέλειπαν τις περιοχές Ζεϊτούν και Σαάφ, ύστερα από σειρά εκρήξεων, και κατευθύνονταν σε καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ. Ρεπόρτερ του AFP είδε εκατοντάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείπουν τη Σετζάγια, τη «Γκουέρνικα» της Γάζας κατά πολλούς.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις μέχρι χθες το βράδυ είχαν ανακοινωθεί τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα 3χρονο κορίτσι, και 40 τραυματίες.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ότι έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ και την ανατολική πόλη Μπερσίβα καθώς και πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε πλήγματα στο Τελ Αβίβ και στην πόλη Μπερσίβα χωρίς να αναφερθούν απώλειες. «Ρουκέτα χτύπησε ανοικτό χώρο στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ» ανέφερε η ανακοίνωση. Αργά τη Τρίτη εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην Ιερουσαλήμ, ενώ σειρήνες ήχησαν στο Μπέιτ Σέμες, κοντά στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στα Νετιβότ και Σντοτ Νεγκέβ.

Πηγές: maan1 maan2 maan3 maan4 maan5 maan6 maan7 maan8 maan9 maan10 

maan11 maan12 maan13

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: