Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά

Συγγενείς της 27χρονης Widad Deif, συζύγου του  Muhammad Deif, μεταφέρουν στους ώμους τους το κορμί της από το τέμενος στο νεκροταφείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Διακρίνονται σημαίες της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) (AFP Roberto Schmidt)

Συγγενείς της 27χρονης Widad Deif, συζύγου του Muhammad Deif, μεταφέρουν στους ώμους τους το κορμί της από το τέμενος στο νεκροταφείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Διακρίνονται σημαίες της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)
(AFP Roberto Schmidt)

Οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων διαμηνύουν ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ σε πρόταση που υπέβαλαν την Τρίτη, σημειώνοντας ότι μέχρι τότε δεν έχει νόημα η παραμονή τους στο Κάιρο. Μετά τις ισραηλινές επιδρομές που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 22 Παλαιστινίων και τη δολοφονία της συζύγου και του βρέφους του ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, την κηδεία των οποίων συνόδευσαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι βυθίζοντας τη Γάζα στην οργή και στο πένθος, η Χαμάς εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες προειδοποιώντας για κλιμάκωση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέτουν ανοιχτά θέμα στρατιωτικής ανατροπής της Χαμάς. Αναλυτικά:

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Abu Ubaida, σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Τετάρτη, [ανάρτηση 19:47] δήλωσε ότι το Ισραήλ απέτυχε με τις επιθέσεις του στη Γάζα. Η ομιλία του δόθηκε ύστερα από την επιβεβαίωση του θανάτου 22 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου και του βρέφους του ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Muhammad Deif, ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε νωρίτερα ισχυριστεί ότι και ο ίδιος ο ηγέτης σκοτώθηκε. Ο Abu Ubaida κατακεραύνωσε το Ισραήλ για τους θανάτους αυτούς. «Σου λέμε Ισραήλ: απέτυχες. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σκοτώνεις γυναικόπαιδα. Απέτυχες σε όλες σου τις αποστολές. Ο Muhammad Deif θα μπει στην Ιερουσαλήμ επικεφαλής του απελευθερωτικού στρατού» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Abu Ubaida προειδοποίησε τις διεθνείς αερογραμμές να μην χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Επίσης προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να μην κάνουν μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ θα ανανεώσουν τις επιθέσεις ρουκετών στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που ζουν κοντά στη Γάζα να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του, πέντε ρουκέτες εξαπολύθηκαν στο Ισραήλ. Όλες αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μία πάνω από το Τελ Αβίβ, δύο πάνω από τη Μπερσίμπα και δύο πάνω από το Ασκελόν.

Ο Abu Ubaida κάλεσε την παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο να εγκαταλείψει τις μη-απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές έχουν φύγει από το Κάιρο, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ομάδας Azzam alAhmed, ο οποίος δήλωσε σχετικά «φεύγουμε … αλλά δεν έχουμε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις» αναφέροντας ότι οι Παλαιστίνιοι έδωσαν μία πρόταση εκεχειρίας στο Ισραήλ και περίμεναν μια απάντηση. «Δεν θα πάμε πίσω (στο Κάιρο) μέχρι να απαντήσει το Ισραήλ».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Moussa Abu Marzouq δήλωσε την Τετάρτη [ανάρτηση 21:50] ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, σημειώνοντας ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για την ειρήνη, αλλά δεν φοβάται να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της αν το Ισραήλ συνεχίσει να επιλέγει τον πόλεμο. «Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές τώρα: μία νέα εκεχειρία, η συνέχιση του πολέμου, ή η υπογραφή μιας συμφωνίας» είπε. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος καταβάλει αυτή τη στιγμή προσπάθειες και προς τις δύο πλευρές, «παρουσιάσαμε μία νέα πρόταση στην αιγυπτιακή πλευρά, που δόθηκε χθες στους Ισραηλινούς. Αντί να απαντήσουν, πήραν εντολή να φύγουν». Ο Abu Marzouq δήλωσε ότι το Ισραήλ απέτυχε να σταθεί ως σοβαρός εταίρος για την ειρήνη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Κάιρο. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ήταν εκείνο που «τερμάτισε την εκεχειρία και ισχυρίστηκε ότι τρεις ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ, για τις οποίες η Χαμάς δεν είχε καμία πληροφόρηση». Σημείωσε τέλος, ότι την Τετάρτη το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Muhammad Deif, αλλά απέτυχε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε «βαθιά λύπη για το σπάσιμο της εκεχειρίας» και δήλωσε ότι εργάζεται για να ξαναφέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας έδωσε αμέσως εντολή στην ισραηλινή αποστολή να επιστρέψει από το Κάιρο. Την Τετάρτη έκανε την ακόλουθη δήλωση [επικαιροποιημένη ανάρτηση 21:58]: «Δεν αντιτίθεμαι σε μια μαζική στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, ωστόσο αντιτίθενται ο (υπουργός Άμυνας Μόσε) Γιαλόν και η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου. Θα πράξουμε τα πάντα για το καλό της χώρας μας και το μόνο πράγμα που θα κρίνει την απόφασή μας είναι η ασφάλειά μας». Δήλωσε επίσης ότι ο πόλεμος στη Γάζα ήταν το πιο σκληρό χτύπημα στη Χαμάς από την ίδρυσή της.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε ζητήσει τη στρατιωτική ανατροπή της Χαμάς γράφοντας στη σελίδα του στο facebook: «Αυτή η πολιτική της ‘ησυχίας για ησυχία’ ουσιαστικά σημαίνει ότι η Χαμάς είναι αυτός που εκκινεί και που αποφασίζει πότε, που και πως θα πυροβολήσει Ισραηλινούς πολίτες. Η Χαμάς ελέγχει το ύψος της φλόγας και επιλέγει πότε θα διαταράξει το ρυθμό της ζωής των ανθρώπων στο Ισραήλ. Όταν μιλάμε σοβαρά για την ασφάλεια των Ισραηλινών πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποφασιστική δράση με μία μόνο έννοια – την ανατροπή της Χαμάς».

Ο Λίμπερμαν θεωρείται από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα συνεδρίαζε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο φόρος αίματος

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον 22 ανθρώπους [επικαιροποιημένη ανάρτηση 17:27] δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων σε πάνω από 2.040 και των τραυματιών σε πάνω από 10.200, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι. 67 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά, οι 64 απ’ αυτούς στρατιώτες.

Η απάντηση της αντίστασης

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και μετά την έναρξη των ισραηλινών φονικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με το Maan, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εξαπέλυσε 50 ρουκέτες με στόχο την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ενώ συνολικά εξαπολύθηκαν τουλάχιστον 180 ρουκέτες. Επίσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς [ανάρτηση 18:31], οι μαχητές της έπληξαν με δύο πυραύλους ισραηλινό σταθμό υποδοχής φυσικού αερίου στο Ασντότ, παράκτια πόλη περίπου στο μέσω της απόστασης μεταξύ Τελ Αβίβ και βόρειας Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συνδεόμενο με τη Χαμάς Palestinian Information Center, είναι η πρώτη φορά που έπληξαν «Σιωνιστικό σταθμό φυσικού αερίου» στη Μεσόγειο, που βρίσκεται 26 χλμ μακριά από τη Γάζα. Ο σταθμός υποδοχής φυσικού αερίου στο Ασντότ συνδέεται μ’ έναν αριθμό υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων του Ταμάρ έξω από την ακτή της Χάιφα.

Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κάνει λόγο για 137 ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας. Μία χτύπησε σπίτι στο Ασκελόν χωρίς να υπάρξουν θύματα, αναφέρεται. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη είχε πλήξει «περίπου 60 τρομοκρατικούς στόχους» στη Γάζα, καθώς και «δύο τρομοκράτες … στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Χιλιάδες παίρνουν μέρος στην κηδεία της συζύγου και του βρέφους του Muhammad Deif

Αρκετές χιλιάδες ανθρώπων πήραν μέρος την Τετάρτη στη νεκρώσιμη ακολουθία της συζύγου και του βρέφους του Muhammad Deif, του ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, απαιτώντας εκδίκηση [επικαιροποιημένη ανάρτηση 19:37].

Ο Asfura έμπλεος από θλίψη μετέφερε τον μικροσκοπικό εγγονό του από το σπίτι της οικογένειας για προσευχές στο τέμενος, με το κορμάκι του τυλιγμένο σ’ ένα λευκό σεντόνι, τονίζονταν το λευκό του πρόσωπο με τις εκχυμώσεις γύρω απ’ τα μάτια.

Ο Asfura έμπλεος από θλίψη μετέφερε τον μικροσκοπικό εγγονό του από το σπίτι της οικογένειας για προσευχές στο τέμενος, με το κορμάκι του τυλιγμένο σ’ ένα λευκό σεντόνι, τονίζονταν το λευκό του πρόσωπο με τις εκχυμώσεις γύρω απ’ τα μάτια.

Πυροβολώντας στον αέρα με καλάσνικοφ μετέφεραν το σώμα της 27χρονης Widad και του 7 μηνών βρέφους της Ali, που ήταν μεταξύ των τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μια φονική αεροπορική επιδρομή στην Πόλη της Γάζας την Τρίτη. Τα δύο κορμιά ήταν τυλιγμένα με τις πράσινες σημαίες της Χαμάς καθώς μεταφέρονταν από το τέμενος στο νεκροταφείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Μαζί μεταφέρονταν και τα τυλιγμένα σε σημαίες κορμιά δύο αντρών που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη, ενώ επέβαιναν σε μηχανή.

«Εκδίκηση, εκδίκηση, εκδίκηση» φώναζε το πλήθος προχωρώντας προς το νεκροταφείο και ανεμίζοντας σημαίες της Χαμάς, καθώς και άλλων οργανώσεων της παλαιστινιακής αντίστασης όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία. «Σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε ότι σκοτώθηκε η σύζυγος του Muhammad Deif. Ζητάμε από τις Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam [στις οποίες ο Deif είναι επικεφαλής], να πάρουν εκδίκηση γι’ αυτούς τους θανάτους, γι’ αυτή τη σφαγή» δήλωσε ο 22χρονος Μοχάμεντ.

Οργισμένος ο πατέρας της Widad, ο 56χρονος Mustafa Harb Asfura είπε «είμαι όπως όλοι οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν διαφέρω από τους άλλους που έχασαν παιδιά. Αυτό είναι σαν τσουνάμι». Όταν η κόρη του που είχε τελειώσει πανεπιστήμιο παντρεύτηκε τον Deif πριν από εφτά χρόνια, ο πατέρας της φοβήθηκε ότι αυτό ήταν θανατική ποινή. «Η κόρη μου ήξερε ότι θα πέθαινε μάρτυρας όταν αποφάσισε να παντρευτεί τον Muhammad Deif. Από τότε και μετά, κάθε στιγμή περίμενα να πληροφορηθώ το θάνατό της». Ο Asfura έμπλεος από θλίψη μετέφερε τον μικροσκοπικό εγγονό του από το σπίτι της οικογένειας για προσευχές στο τέμενος, με το κορμάκι του τυλιγμένο σ’ ένα λευκό σεντόνι, τονίζονταν το λευκό του πρόσωπο με τις εκχυμώσεις γύρω απ’ τα μάτια. Άντρες συγγενείς μετέφεραν στους ώμους τους το κορμί της Widad, τυλιγμένο σε μια πράσινη σημαία της Χαμάς κι ένα λευκό σεντόνι.

Ο Asfura δήλωσε ότι είχε δει το γαμπρό του μόνο όταν παντρεύτηκε το ζευγάρι. Μετά, δεν ήξερε ούτε που ζούσε η κόρη του, τόση είναι η αποφασιστικότητα του Deif να μην εντοπιστεί από το Ισραήλ. Η Widad και ο Deif είχαν δύο κόρες κι ένα γιο, ενώ η Widad είχε άλλους δύο γιους από τον πρώτο της γάμο, είπε η οικογένεια. Δεν είναι ξεκάθαρο που βρίσκονταν τα άλλα παιδιά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι.

Εκατοντάδες άνθρωποι γέμισαν ασφυκτικά το τέμενος για τη νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά δεν θεάθηκε κανένας αξιωματούχος της Χαμάς. Απευθυνόμενος στους θρηνούντες, ένας νεαρός άντρας μετέφερε τα συλλυπητήρια των Ταξιαρχιών Κασάμ [της Χαμάς] και διαβάστηκαν προσευχές και για τους δύο άντρες, εικάζεται πως ήταν επίσης μέλη της Χαμάς, που σκοτώθηκαν όταν πύραυλος χτύπησε τη μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν στην βόρεια πόλη της Γάζας Μπέιτ Λάχια. Μια μικρή ομάδα γυναικών εισήλθε στο τέμενος φορώντας μαύρες αμπάγια και παρακολούθησε τις προσευχές από το γυναικωνίτη κλαίγοντας λυγμικά.

Η Χαμάς στο στόχαστρο του Ισραήλ

«Ο Abu Khaled, ο επικεφαλής των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam είναι ζωντανός και ηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων» δήλωσε στο AFP πηγή κοντά στη Χαμάς, χρησιμοποιώντας το πολεμικό όνομα του Muhammad Deif την Τετάρτη [επικαιροποιημένη ανάρτηση 18:24].

Το σχόλιο έγινε μετά τον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό ενός εξαώροφου σπιτιού στην πόλη της Γάζας που σκότωσε τη σύζυγο και το βρέφος του, καθώς και άλλη μία 48χρονη γυναίκα κι έναν 14χρονο έφηβο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τρεις πύραυλοι έπληξαν το κτίριο, οίκημα της οικογένειας alDalou μετατρέποντάς το σ’ ένα σωρό ερειπίων, συστραμμένων μετάλλων και σκόνης και αφήνοντας έναν τεράστιο κρατήρα στη θέση του.

Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο αν στο βομβαρδισμό είχε σκοτωθεί και ο Deif, ή αν είχε τραυματιστεί. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Fox News ότι ο ηγέτης είχε σκοτωθεί, πράγμα που, αν ίσχυε, θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την οργάνωση της Χαμάς. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Gideon Saar δικαιολόγησε [ανάρτηση 15:35] το αεροπορικό χτύπημα που σκότωσε τη νεαρή σύζυγο και το βρέφος του Deif μαζί με την άλλη γυναίκα και τον έφηβο, ταυτίζοντας τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. «Ο Muhammad Deif αξίζει να πεθάνει ακριβώς όπως και ο μπιν Λάντεν. Είναι πανούργος δολοφόνος και όποτε βρίσκουμε την ευκαιρία θα προσπαθούμε να τον σκοτώσουμε» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο Muhammad Deif είναι εδώ και 12 χρόνια ο ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και συνιστά μια εξαιρετικά μυστηριώδη φυσιογνωμία του κινήματος της παλαιστινιακής αντίστασης. Λέγεται ότι ζει εξολοκλήρου κάτω από το έδαφος απ’ όπου και κατευθύνει τις στρατιωτικές ενέργειες της Χαμάς και ότι δεν έχει φωτογραφηθεί εδώ και δεκαετίες. Ορίστηκε επικεφαλής το 2002 μετά τη δολοφονία του προκατόχου του Salah Shehade από το Ισραήλ που έριξε βόμβα ενός τόνου στο σπίτι του. Ο Deif έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από πέντε προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας του από το Ισραήλ.

Πινακίδα με την αρχική ονομασία του δρόμου.

Πινακίδα με την αρχική ονομασία του δρόμου.

Ενδιαφέρον έχει και μια άλλη εξέλιξη, που δείχνει το μένος, αλλά και το φόβο του Ισραήλ για τη Χαμάς. Στη γειτονιά Sheikh Jarrah βόρεια της Παλιάς Πόλης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δημοτικές αρχές άλλαξαν πρόσφατα την ονομασία του δρόμου «Abu Ubaida» και τις συνοδευτικές πινακίδες, σε «Bahaa al-Din». Η ονομασία «Abu Ubaida» αναφερόταν σε ένα συνοδοιπόρο του προφήτη Μωάμεθ, τον Abu Ubaida Ibn al-Jarrah, αλλά τυχαίνει να είναι και το όνομα ενός εκπροσώπου της Χαμάς.

street2

Οι κάτοικοι δήλωσαν την Τρίτη [ανάρτηση 17:48] ότι πιστεύουν πως η αλλαγή έγινε επειδή οι Ισραηλινοί ξέρουν την αυξανόμενη δημοτικότητα του Abu Ubaida της Χαμάς, του οποίου οι δηλώσεις μεταφράζονται και στα εβραϊκά.

Πηγές: Maan1Maan2Maan3Maan4Maan5Maan6Maan7Maan8Maan9Maan10

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: