Οι πολίτες της Γάζας ζητούν από την Ιταλία να κάνει στρατιωτικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ με καμπάνια στα social media

«Μέσα από το κατεστραμμένο σπίτι μου ζητάω από την Ιταλία να κάνει μποϊκοτάζ στο Ισραήλ»

«Μέσα από το κατεστραμμένο σπίτι μου ζητάω από την Ιταλία να κάνει μποϊκοτάζ στο Ισραήλ»

Παλαιστίνιοι από τη Γάζα υλοποιούν καμπάνια στα social media με στόχο πρωτίστως να ασκήσουν πίεση στην Ιταλία να ακυρώσει τις κοινές στρατιωτικές της ασκήσεις με τον ισραηλινό στρατό το Σεπτέμβριο, αλλά και να προωθήσουν το αίτημα για στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ, καθώς ισχυροποιείται διεθνώς το κίνημα για Μποϊκοτάζ, Κυρώσεις και Απόσυρση Επενδύσεων (BDS) από το Ισραηλινό Απαρτχάιντ εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα σ’ ένα ρημαγμένο οίκημα μια γυναίκα κρατάει ένα μεγάλο χειρόγραφο σημείωμα που γράφει «Μέσα από το κατεστραμμένο σπίτι μου ζητάω από την Ιταλία να κάνει μποϊκοτάζ στο Ισραήλ», ένας νεαρός μπροστά από την πολτοποιημένη μάζα δυο αυτοκινήτων κρατάει ένα άλλο που γράφει «Ιταλία! Δράσε τώρα. Προτού να είναι πολύ αργά. Στρατιωτικό Εμπάργκο στο Ισραήλ!». Ένας πατέρας με τα τρία του παιδιά γράφει στη δική του πινακίδα «Ιταλία, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απαιτούμε αλληλεγγύη». Μια νεαρή κοπέλα με μαντίλα μπροστά στη βομβαρδισμένη προβλήτα του λιμανιού της Γάζας σημειώνει στο δικό της μήνυμα «Ιταλία, μην εκπαιδεύεις τους πιλότους που μας βομβαρδίζουν».

«Ιταλία! Δράσε τώρα. Προτού να είναι πολύ αργά. Στρατιωτικό Εμπάργκο στο Ισραήλ!»

«Ιταλία! Δράσε τώρα. Προτού να είναι πολύ αργά. Στρατιωτικό Εμπάργκο στο Ισραήλ!»

Δεκάδες είναι οι κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Γάζας που φωτογραφήθηκαν με φόντο τις ρημαγμένες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς γειτονιές τους κρατώντας μεγάλα αυτοσχέδια σημειώματα που ζητάνε στα ιταλικά ή στα αγγλικά από την Ιταλία να κάνει στρατιωτικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. Σε όλες τις πινακίδες υπάρχει κάποιο από ή και τα τρία χάσταγκ #BDS #StopArmingIsrael #GazaUnderAttack, ώστε πληκτρολογώντας τα κανείς στα social media να μπορεί να ενημερώνεται για την καμπάνια.

Αν και η καμπάνια έχει αφορμή και πρώτο στόχο την ακύρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ιταλίας-Ισραήλ στο νησί της Σαρδηνίας το Σεπτέμβριο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του κινήματος για Μποϊκοτάζ, Κυρώσεις και Απόσυρση Επενδύσεων (BDS) που ξεκίνησε με την έκκληση του 2005 και το 2011 προχώρησε και σε έκκληση καθολικού στρατιωτικού εμπάργκο στο Ισραήλ.

«Ιταλία, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απαιτούμε αλληλεγγύη».

«Ιταλία, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απαιτούμε αλληλεγγύη».

Η έκκληση του 2011 αναφέρει ότι η στρατιωτική «συνεργασία με το Ισραήλ συνεχίζεται παρά τη συστηματική χρήση βίας και τη δολοφονία Παλαιστινίων και άλλων Αράβων πολιτών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται παιδιά και φιλειρηνικοί ακτιβιστές, και παρά τις ολοένα και πιο βάρβαρες πολιτικές του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και το χλευασμό του διεθνούς δικαίου». Το στρατιωτικό εμπάργκο, σημειώνεται, συνιστά «κρίσιμο στάδιο για τον τερματισμό της παράνομης και εγκληματικής άσκησης βίας εις βάρος του παλαιστινιακού και άλλων λαών και κρατών στην περιοχή και συνιστά αποτελεσματικό, μη-βίαιο μέτρο άσκησης πίεσης στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις του υπό το διεθνές δίκαιο»

Η έκκληση τονίζει επίσης το πλαίσιο της κατοχής εντός του οποίου το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη στρατιωτική του ισχύ: «Η προσπάθεια του Ισραήλ να δικαιολογήσει αυτή την παράνομη άσκηση φιλοπόλεμης στρατιωτικής ισχύος ως ‘αυτοάμυνα’ δεν αντέχει σε οποιοδήποτε νομικό ή ηθικό έλεγχο, καθώς τα κράτη δεν μπορούν να επικαλούνται την αυτοάμυνα για ενέργειες που έχουν στόχο να υπερασπιστούν μια άδικη κατάσταση, την οποία τα ίδια δημιούργησαν».

«Ιταλία, μην εκπαιδεύεις τους πιλότους που μας βομβαρδίζουν»

«Ιταλία, μην εκπαιδεύεις τους πιλότους που μας βομβαρδίζουν»

Η καμπάνια για στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ δέχτηκε μια «αμφιλεγόμενη» ώθηση την Τετάρτη, όταν ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός Oxfam εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «όλα τα κράτη να σταματήσουν άμεσα τη μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών στο Ισραήλ». Αν η ανακοίνωση σταματούσε εκεί θα συνιστούσε πραγματικά ώθηση στον παλαιστινιακό αγώνα. Ωστόσο η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι το ζητάει αυτό  «… επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παραβιαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει την Oxfam ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει γίνει κουρελόχαρτο από το Ισραήλ, όπως σημειώνει και η έκκληση των Παλαιστινίων για στρατιωτικό εμπάργκο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η ανακοίνωση της Oxfam συνεχίζει ζητώντας το ίδιο, δηλαδή την απαγόρευση μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών, και προς όλες τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, τηρώντας ουσιαστικά τη γνωστή κατάπτυστη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο, ανάμεσα στον κατακτητή και τον κατεχόμενο.

Ο κάθε κατακτημένος λαός έχει το δικαίωμα στην αντίσταση με όλα τα μέσα, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ρητά η απόφαση A/RES/3246 (XXIX) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 29ης  Νοεμβρίου 1974:

Η Γενική Σύνοδος

  1. Επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του αγώνα των λαών για την απελευθέρωση από κάθε μορφή αποικιοκρατίας και ξένης κυριαρχίας και υποδούλωσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης πάλης [Reaffirms the legitimacy of the peoples’ struggle for liberation from colonial and foreign domination and alien subjugation by all available means, including armed struggle;]

Η ανακοίνωση της Oxfam ωστόσο έχει τη σημασία της και επειδή, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «οι εκτεταμένες δολοφονίες αμάχων και η εκτεταμένη καταστροφή αστικών υποδομών τις τελευταίες έξι εβδομάδες είναι η χειρότερη που έχει δει τα 20 χρόνια που εργάζεται στη Γάζα».

Πηγές: Maan, BDS Movement Net, Oxfam, UN

Δείτε επίσης:

Καμπάνια του Συλλόγου Ιντιφάντα για Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ

Έκκληση για BDS του 2005 (ελληνικά)

BDS-Military Embargo (αγγλικά)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: