H Χαμάς υπέγραψε την αίτηση για συμμετοχή της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ποιες είναι οι προκλήσεις για τους Παλαιστίνιους

 

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρέσεκ δήλωσε ότι το κίνημά του υπέγραψε έγγραφο που καλεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να εντάξει την Παλαιστίνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διωχθούν οι Ισραηλινοί εγκληματίες πολέμου.

Ιζάτ αλ Ρέσεκ

Νωρίς το Σάββατο, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Η Χαμάς υπέγραψε το έγγραφο που ζητούσε ο Αμπάς να εγκρίνουν οι παλαιστινιακές παρατάξεις προτού υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που θα επιτρέψει στην Παλαιστίνη να ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.»

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στο Κατάρ μεταξύ του Αμπάς και του ανώτατου στελέχους της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.

Παράλληλα βέβαια ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ επανέλαβε ότι το κίνημά του δεν θα δεχθεί διεθνείς αποφάσεις που θα προσπαθούν να αφοπλίσουν την ένοπλη αντίσταση. Ο Ζαχάρ έγραψε σε δήλωση ότι «Η Χαμάς δεν θα δεχθεί να υπογράψει διεθνείς αποφάσεις που θα προσπαθούν να αφοπλίσουν την αντίσταση και δεν θα προχωρούν σε πλήρη άρση του αποκλεισμού» της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει νωρίτερα από τις παλαιστινιακές παρατάξεις να υπογράψουν ένα εθνικό έγγραφο που να του επιτρέπει να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και να πάει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο ανώτερος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ είπε στο AFP ότι η Ισλαμική Τζιχάντ, η δεύτερη πιο ισχυρή [στρατιωτικά] δύναμη στη Γάζα «είναι τώρα η μόνη παλαιστινιακή παράταξη που δεν έχει υπογράψει» το έγγραφο. «Μελετούν την πιθανότητα να το υπογράψουν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερακάτ «το έγγραφο καλεί τον πρόεδρο Αμπάς να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και να ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και επισημαίνει πως όλοι οι υπογράφοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτήν την συμμετοχή».

Το ΔΠΔ και οι προκλήσεις για τους Παλαιστίνιους

Τα εγκλήματα του Ισραήλ είναι ολοφάνερα ιδιαίτερα μετά και τα όσα έχουν συμβεί στην τωρινή επίθεση. Ακόμα και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε δήλωσή του μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ είχε πει πως οι επιθέσεις αποτελούν μια «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ενώ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι έχει δηλώσει πως υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα» να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε ο τωρινός πόλεμος στη Γάζα, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν αλληλοκατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου εν μέσω μιας μαζικής ισραηλινής επίθεσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.100 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους και έχει αφήσει πάνω από 10.200 τραυματίες και πάνω από 100.000 άστεγους. 68 Ισραηλινοί έχουν επίσης σκοτωθεί εκ των οποίων οι 64 ήταν στρατιωτικοί.

Παρόλο που οι κατηγορίες που έχουν ακουστεί εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα είναι πολλές, το να αποδειχθούν και να διωχθούν κάποιοι Ισραηλινοί αποτελεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση. Υπάρχουν πολιτικοί, νομικοί και πρακτικοί περιορισμοί.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 και είναι το πρώτο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο στον κόσμο που προορίζεται να δικάσει τα χειρότερα εγκλήματα: γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της επίθεσης

Το Ισραήλ έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης που διέπει τη λειτουργία και της αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι Παλαιστίνιοι το 2009 είχαν ζητήσει από το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ερευνήσει φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είχαν διαπραχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Γάζα, κατά την επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» κατά την οποία είχαν σκοτωθεί πάνω από 1.400 Παλαιστίνιοι στην πλειονότητά τους άμαχοι. Με αρκετή καθυστέρηση ο εισαγγελέας είχε απορρίψει το αίτημα καθώς η Παλαιστίνη δεν ήταν μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Όμως, από τα τέλη Νοέμβρη του 2012 η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως κράτος μη-μέλος παρατηρητής στον ΟΗΕ, κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για ένταξη στο ΔΠΔ.

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ενώ ο πρόεδρος Αμπάς έχει προχωρήσει στην υπογραφή πλήθους άλλων συμβάσεων, δεν έχει υπογράψει ακόμα το Καταστατικό της Ρώμης, ώστε να μπορεί να σύρει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ένας λόγος μπορεί να είναι πως η ένταξη στο ΔΠΔ αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του Αμπάς το οποίο ως τώρα προτιμούσε να το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς.

Εξάλλου κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι διεθνείς δυνάμεις – ιδιαίτερα οι ΗΠΑ αλλά και μεσανατολικά κράτη – ασκούν πίεση στον πρόεδρο της Π.Α. Μαχμούντ Αμπάς να μην εντάξει την Παλαιστίνη στο ΔΠΔ, καθώς λένε ότι αυτό θα υπονομεύσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το να πάει στο ΔΠΔ «είναι το ισχυρότερο πολιτικό όπλο που έχουν [η Παλαιστινιακή Αρχή] στο οπλοστάσιό τους αυτή τη στιγμή, και υποθέτω πως τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ τους έχουν προειδοποιήσει πολύ σοβαρά να μην το κάνουν» λέει ο Στιούαρτ Κάσεϊ-Μάσλεν, επικεφαλής έρευνας στην Ακαδημία της Γενεύης για το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Αλλιώς θα είχαν ήδη ενταχθεί. Εντάχθηκαν σε άλλες σχετικές συμβάσεις είτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε ανθρωπιστικού δικαίου. Το γεγονός πως δεν το έχουν κάνει δεν είναι νομικό ζήτημα, είναι πολιτική απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας».

Ένας άλλος λόγος είναι ότι μια τέτοια κίνηση ένταξης στο ΔΠΔ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας. Το ΔΠΔ θα πρέπει να εξετάσει τη σύγκρουση συνολικά και το Ισραήλ – που το ίδιο δεν είναι μέλος του ΔΠΔ – έχει κατηγορήσει τη Χαμάς πως έχει χρησιμοποιήσει αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και έχει εκτοξεύσει ρουκέτες που πλήττουν αδιακρίτως, άρα πλήττουν και τον ισραηλινό άμαχο πληθυσμό. Εάν η Παλαιστίνη υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τότε η Χαμάς και άλλες παρατάξεις με στρατιωτικές πτέρυγες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διεθνείς διώξεις.

Γι’ αυτό ίσως η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά από τις παρατάξεις να αναλάβουν την ευθύνη της ένταξης.

Ο Κάσεϊ-Μάσλεν λέει πως η τακτική της Χαμάς [και άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων] να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ χωρίς συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους, παρόλο που προκαλούν μικρή ζημιά και συχνά αναχαιτίζονται από το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος), τους θέτει σε «πολύ δύσκολη θέση» από νομικής άποψης.

Γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλη η σημασία της τωρινής υποστήριξης της Χαμάς στο αίτημα για υπογραφή του Καταστατικού της Ρώμης και ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

Πηγές για την είδηση: Maan από AFP, PIC

Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από άρθρο του IRIN που αναδημοσιεύτηκε στο Maan.

 

Διαβάστε προηγούμενες αναρτήσεις για το ίδιο ζήτημα:

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών εξετάζει την ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

 

Δύο αναλύσεις για τις νομικές δυνατότητες των Παλαιστινίων να αναζητήσουν λογοδοσία για τα ισραηλινά εγκλήματα

 

Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη λογοδοσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: