“Όταν η mukawama (αντίσταση) δεν χάνει, νικάει. Όταν το Ισραήλ δεν νικάει, χάνει”

(MEE/Andrea DiCenzo)

(MEE/Andrea DiCenzo)

 

Υπάρχει μία διάχυτη συναίνεση ότι η εκεχειρία αποτελεί μόνο το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης συμφωνίας και μια γενικευμένη ατμόσφαιρα συγκρατημένης προσδοκίας ότι έπονται σημαντικές εξελίξεις για το Παλαιστινιακό. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις δηλώσεις Παλαιστινίων πολιτικών, αλλά και από εκείνες υψηλόβαθμων διεθνών παραγόντων όπως ο Μπαν Κι Μουν και ο Τόνι Μπλερ. Την εκεχειρία χαιρέτισε ως «μεγάλη νίκη» της παλαιστινιακής αντίστασης και η Χεζμπολά του Λιβάνου, ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται χαμηλοφώνως ότι νικητής βγήκε το ίδιο, χωρίς να πείθει ούτε τα μέλη της κυβέρνησής του. Αναλυτικά:

Επινίκιες δηλώσεις ηγετικών στελεχών της Χαμάς

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εγκατέλειψε το καταφύγιό του στη Γάζα και μίλησε δημοσίως για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα σε ένα πανηγυρικό επινίκιο συλλαλητήριο.  «Η Γάζα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των προσφύγων. Εκείνοι που πότισαν αυτή τη γη με το αίμα τους έφεραν αυτή τη νίκη» δήλωσε τιμώντας ονομαστικά σειρά μαρτύρων. Μετά την ομιλία του θα ακολουθούσε πορεία των Ταξιαρχιών Εζ αλ-Ντιν Αλ-Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Ο Χανίγια δεν ήταν ο μόνος που έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την έναρξη του πολέμου, το ηγετικός στέλεχος της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, που όπως και άλλοι ζούσε υπογείως για να μην δολοφονηθεί από το Ισραήλ, μιλώντας δημόσια, υποσχέθηκε ότι η ένοπλη πτέρυγα θα εξακολουθήσει «να εξοπλίζεται και να εξελίσσει τις αντιστασιακές της ικανότητες».

«Πετύχαμε τους περισσότερους από τους σκοπούς και τους στόχους μας – χτυπήσαμε την κατοχή. Στο μέλλον η αντίσταση θα είναι για να πάμε στην Ιερουσαλήμ και ανοίγει ο δρόμος για το στόχο μας να φτάσουμε στο αλ Άκσα και στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα λέμε στο Ισραήλ, καθώς ξεκίνησε η συμφωνία, μπορείς να γυρίσεις σπίτι σου λόγω μιας απόφασης που πήρε η Χαμάς, δεν την πήρε ο Νετανιάχου», δήλωσε χθες στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπός της Φαουζί Μπαρχούμ.

Ανακοίνωση της Χεζμπολά

Η λιβανέζικη αντιστασιακή οργάνωση Χεζμπολά επίσης χαιρέτισε την εκεχειρία ως μια «μεγάλη νίκη» για τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. «Αυτό το επίτευγμα που καταγράφεται στην ιστορία της σύγκρουσης με τη σιωνιστική ιστορία θα χρησιμεύσει ως ένα πρελούδιο για περισσότερες μεγάλες νίκες» αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης που εκδόθηκε αργά την Τρίτη. Επίσης αποτίνει φόρο τιμής «στις θαρραλέες παλαιστινιακές οργανώσεις, τις οικογένειες και τους μάρτυρες, και τους κρατούμενους για τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν επιβάλλοντας μια εκεχειρία και αναγκάζοντας τον εχθρό να δεχτεί τις απαιτήσεις των οργανώσεων».

Και του Κατάρ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κατάρ αναφέρεται ότι «η συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη οφείλεται πρώτον στην αντίσταση και στις θυσίες των Παλαιστινίων» και προσθέτει ότι το Κατάρ είναι «έτοιμο να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας το συντομότερο δυνατό». Τη συνεισφορά του Κατάρ εξήρε άλλωστε στο διάγγελμά του και ο Αμπάς, λέγοντας ότι εκτιμά πλήρως τις αιγυπτιακές προσπάθειες, αλλά «τονίζουμε και πάλι ότι το Κατάρ έπαιξε ρόλο» στην επίτευξη της εκεχειρίας και ο Κέρι «κατέβαλε κάποιες προσπάθειες». Η καταστροφή στη Γάζα είναι πέρα από κάθε φαντασία, δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ο τερματισμός της σύγκρουσης ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε με τους ηγέτες της Χαμάς στο Κατάρ».

ΟΗΕ, ΗΠΑ και Κουαρτέτο

Ο γγ του ΟΗΕ Μπανι Κι Μουν χαιρέτισε την εκεχειρία λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσει το «πρελούδιο μιας πολιτικής διαδικασίας» που είναι «ο μόνος τρόπος επίτευξης μιας διαρκούς ειρήνης» και κάλεσε τα δύο μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας για τους Παλαιστινίους, η οποία θα αντιμετωπίζει «όλα τα θεμελιώδη θέματα και τον τερματισμό της 47χρονης κατοχής».

Ο Βρετανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε αντίστοιχα «αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι το να επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo, λοιπόν αυτό ένα ζήτημα που εξακολουθεί να απασχολεί πολύ τα μέλη του ΣΑ και είναι το επίκεντρο των συζητήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη», είπε ο Γουίλσον μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χαιρετίζοντας τη συμφωνία: «Προσεγγίζουμε το επόμενο στάδιο με τα μάτια μας ορθάνοιχτα. Έχουμε ξαναπερπατήσει αυτό το δρόμο προηγούμενα και όλοι γνωρίζουμε τις προκλήσεις καθ’ οδόν. Όλοι γνωρίζουμε πως αυτή είναι μια ευκαιρία, όχι μια βεβαιότητα».

Ο Βρετανός υπουργός για τη Μέση Ανατολή, Τομπάιας Έλγουντ, δήλωσε ότι «η εκεχειρία παρέχει ένα κρίσιμο και ευπρόσδεκτο παράθυρο ευκαιρίας για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης».

Ο Τόνι Μπλερ, απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι «το Κουαρτέτο θα επικεντρωθεί τώρα σε ένα μακρόπνοο σχέδιο για τη Γάζα και την ανοικοδόμησή της, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού και αποδοτικού εκ νέου ανοίγματος και της επανασύνδεσης με τον έξω κόσμο υπό την αρχή της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής».

Το πλήρες έγγραφο της εκεχειρίας δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Πιστεύεται ότι ο ΟΗΕ περιμένει μια επίσημη μορφή του εγγράφου προτού σκεφτεί αν θα εκδώσει κάποιου είδους ψήφισμα για το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα. Ένα σχέδιο ψηφίσματος για τον τερματισμό της σύγκρουσης από την Ιορδανία βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εβδομάδες, ενώ οι Ευρωπαίοι διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα τη δική τους εκδοχή με τον τίτλο «Στοιχεία». Αδιευκρίνιστο παραμένει αν τα σχέδια των ψηφισμάτων αυτών θα τεθούν προς ψήφιση και στην περίπτωση αυτή, αν θα γίνουν αποδεκτά, ή αν ετοιμάζεται κάποιο άλλο ψήφισμα που θα στοχεύει σε συνολικότερη διευθέτηση.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

«Για κάθε Ισραηλινό που αναρωτιέται μήπως το Ισραήλ το παρατράβηξε με την καταστροφή και τη δυστυχία που προκάλεσε στη Γάζα, υπάρχουν δυο ή τρεις ακόμη που είναι πεπεισμένοι ότι έπρεπε να έχει χτυπήσει πιο σκληρά για να δώσει στη Χαμάς ένα μάθημα που θα αργήσει να το ξεχάσει. Ωστόσο, η αίσθηση είναι ότι ο πόλεμος δεν τέλειωσε με νίκη ή με ήττα, αλλά μάλλον με μια θλιβερή ισοπαλία» έγραψε στη Χααρέτζ ο Άμος Χάρελ.

Ο ισραηλινός υπουργός Γιούβαλ Στέινιτζ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης ότι αποδέχεται την εκεχειρία, αλλά «με μια πικρή γεύση χαμένης ευκαιρίας. Δεν θέλαμε αυτή τη βία, και δεν θέλαμε αυτό τον πόλεμο. Αυτός είναι ένας λογικός διακανονισμός».

Στο άρθρο του στο Middle East Eye με τίτλο «Ισραήλ: ο νικητής που δεν έχασε», ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μέρον Ράποπορτ αναφέρει ότι αν και το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι απέτρεψε τη Χαμάς από την επίτευξη των στόχων της, δέχτηκε τα νέα της εκεχειρίας με πολύ ζοφερή διάθεση και υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι γι’ αυτό.

(MEE/Andrea DiCenzo)

(MEE/Andrea DiCenzo)

Η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους επετεύχθη «ακριβώς 50 μέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Αλλά αντίθετα με τους λαϊκούς πανηγυρισμούς στη Γάζα, κανένας στο Ισραήλ δεν τραγουδούσε στους δρόμους. Ακόμη και ο ίδιος ο Νετανιάχου απέφυγε να εμφανιστεί δημόσια, ούτε καν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει τη συναίνεση των υπουργών του. Από την ισραηλινή πλευρά ο πόλεμος στη Γάζα δεν τέλειωσε με κρότο, αλλά με κλαψούρισμα».

Ο Ράποπορτ παραθέτει στη συνέχεια μια σειρά από λόγους. Σε στρατιωτικό επίπεδο, λέει, το Ισραήλ είναι εξουθενωμένο, καθώς κανείς δεν περίμενε κατά την έναρξη της επιχείρησης ότι θα διαρκούσε 50 μέρες, έχασε 64 στρατιώτες σε μάχες με φτωχά εξοπλισμένες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις χωρίς να πετύχει κανένα σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα, αφού τα τούνελ που ανατίναξε ξανασκάβονται από την επομένη. Επιπλέον, προσθέτει, «ο κραταιός ισραηλινός στρατός στην έκθεσή του προς την κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν δύναται –ή δεν θέλει- να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας. Για τον ίδιο το στρατό και για την ισραηλινή κοινή γνώμη που υπολογίζει σε αυτόν, αυτή είναι μια πικρή αλήθεια».

Σε αστικό επίπεδο, συνεχίζει, το Ισραήλ βγαίνει πολύ επιβαρυμένο, επειδή αν και ο Θόλος απέτρεψε τις περισσότερες ρουκέτες, εκείνες συνέχιζαν να πέφτουν μέχρι την τελευταία στιγμή διαταράσσοντας τη ζωή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών στο νότο και αναγκάζοντάς χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. «Όταν η Χεζμπολά, μια πολύ πιο ισχυρή και καλά εξοπλισμένη ένοπλη οργάνωση, συνέχιζε να εξαπολύει ρουκέτες μετά από ένα μήνα εχθροπραξιών το 2006 κλόνισε την αυτοπεποίθηση των Ισραηλινών. Πολύ λίγοι φαντάζονταν ότι η Χαμάς θα ήταν ικανή να κάνει το ίδιο πράγμα για σχεδόν δύο μήνες, κλείνοντας τον βασικό αερολιμένα για μερικές μέρες στο ενδιάμεσο».

«Αλλά η ισραηλινή δυσφορία είναι ακόμη βαθύτερη. Όπως μου είπε ένας παλαιστίνιος σχολιαστής χθες το βράδυ: ‘Όταν η mukawama (αντίσταση) δεν χάνει, νικάει. Όταν το Ισραήλ δεν νικάει, χάνει».

Η όλη στρατηγική του Ισραήλ, βάσει μιας πολιτικής δυσανάλογης απάντησης με σκοπό να αποτρέψει τους αντάρτες και να ωθήσει τον πληθυσμό να τους ασκήσει πίεση να σταματήσουν τις μάχες δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα και μάλλον απέτυχε ολοκληρωτικά, αναφέρει. Δεν αποτελεί έκπληξη, προσθέτει, που ο Νετανιάχου φοβούμενος αντιδράσεις από τη δεξιά του αντιπολίτευση δεν έφερε την εκεχειρία στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και αντ’ αυτού βρήκε μια τεχνική διαδικασία που του επέτρεπε να περάσει αυτή την τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να την υποβάλει προς ψήφιση. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου, σημειώνει, έχουν καταβαραθρωθεί από το 85%, κατά την έναρξη της επιχείρησης, στο 35% λίγο πριν από τη συμφωνία εκεχειρίας. Δεδομένης της καθολικής απογοήτευσης είναι αμφίβολο, σημειώνει, ότι ο Νετανιάχου θα μπορέσει να καλύψει το χάσμα από τις υποσχέσεις να «εξαλείψει» τη Χαμάς μέχρι τα πενιχρά αποτελέσματα του πολέμου.

Ωστόσο, συμπληρώνει, οι προσεχείς διαπραγματεύσεις στο Κάιρο επισείουν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τον Νετανιάχου. «Η Αίγυπτος μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια ουσιαστική άρση της πολιορκίας στη Γάζα, ή να απαιτήσει την επανένωση της Γάζας με τη Δυτική Όχθη … μπορεί ακόμα και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, ή ακόμα και των ΗΠΑ να πιέσει για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ζητάει την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη βάση των συνόρων του 1967».

Πηγές: Maan, MEEye, MEEye2, MEEye3, MEEye4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: